Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Staten är en glidarfarsa som brister i äkta omsorg

Glidare - dock utan ansvar för den kommunala välfärden. Gene Kelly och Debbie Reynolds i Singin' in the rain.Foto: STELLA PICTURES/DDP

Staten är en usel pappa åt sina 290 småttingar - en försumlig glidare som då och då sticker till ungarna en bunt med sedlar i stället för att ägna dem verklig omsorg.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Pengabuntarna i det här fallet är de ”riktade statsbidrag” som regeringen gärna förärar de 290 kommunerna. Tanken är att bidragen ska fungera som en kraftsamling som övergår i en varaktig förbättring inom exempelvis äldreomsorgen eller skolan.

Kommunerna avskyr dem - de är ryckiga och opålitliga.

Om riktade bidrag ska funka måste satsningen ha ett tydligt syfte – ”Operation träslöjdslyft”, säg – samt en plan. Och så måste satsningen följas upp och utvärderas. Målet är ju en varaktig, inte tillfällig, utveckling av smörknivskonsten. 

Men, konstaterar Riksrevisionen i en ny rapport, mycket till uppföljning brukar det inte bli. Farsan har glidit vidare. 

Riksrevisionen (RRV) kan emellertid också följa upp. Den senaste granskningen gäller regeringen Reinfeldts ”Äldresatsningen”, som pågick mellan 2010 och 2014 och kostade 4,3 miljarder kronor. 

Med ett undantag: palliativregistret tycks verkligen användas för att förbättra vården.

Syftet var att förbättra kvaliteten i äldreomsorgen, bland annat med hjälp av en rad nationella kvalitetsregister. Vårdpersonalen skulle, genom att fylla i patientåtgärder och vilka effekter de givit, bli bättre på att förebygga plågor som fallskador, undernäring och trycksår. Dessutom skulle registren - ytterst aktuellt i dessa dagar - förbättra den palliativa vården och demensvården. 

Blev det så? Nja. Enligt RRV har det förbättringsarbete som alliansen önskade ”till stora delar uteblivit”. Med ett undantag: palliativregistret tycks verkligen användas för att förbättra vården. 

Generellt minskade knåpandet med registren när alliansens prestationsbaserade ersättning försvann 2015. Delvis, kanske, för att det tar så mycket tid att fylla i alla register plus journalerna att det går ut över - surprise! - arbetet med patienterna.

Alliansregeringen hade ändå ett klart syfte och till och med en metod, men effekten blev alltså inte den avsedda. Och när de rödgröna tog över i Rosenbad 2014 hade de ju andra idéer.

Ända fram till valet lär partierna slåss vilt om vem som kan utföra störst underverk inom äldreomsorgen.

Pandemin har visat att kvaliteten och kompetensen inom äldreomsorgen långt ifrån alltid är vad den borde vara. Hur ska den långsiktigt kunna förbättras? Det finns tragiskt nog inget enkelt svar. 

De stora personalgrupperna är undersköterskor och biträden. Och oavsett hur fantastiska de är i sina omsorger om de äldre har de i regel låg formell medicinsk kompetens och bristande kunskap om dokumentation, konstaterar RRV. Samtidigt arbetar de mycket mer självständigt än sina kolleger i den regionala sjukvården. Sjuksköterskebristen är stor där ute.

Självklart behövs det ett rejält kompetenslyft. Men även om regeringen skulle slå svenskt rekord i uthållighet är oddsen tuffa. Personalomsättningen är så hög att varje försök att bygga stabil skicklighet blir lite som att hälla vatten i ett såll. 

Personalsituationen gör det också svårt för förvaltningen att sprida ny kunskap på äldreboenden och i hemtjänsten. Det kan ha spelat en ödesdiger roll under coronautbrottet i våras.

I varje partiledardebatt framöver, för att inte tala om i nästa valrörelse, lär partierna slåss vilt om vem som kan utföra störst underverk inom äldreomsorgen. 

Men lita inte ett ögonblick på dem som ger sken av att pappa staten kan glida in och lösa problemen med klatschiga huxfluxgarantier och pengabuntar.