Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Snusförbud inte nog - stoppa vitlöksstanken!

Foto: Sjöqvist Lars

Snusluktförbud är ett framåtsyftande och klokt förslag. Men det borde bara vara början.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Nikotinister ser ofta ut som normala svenskar. Låt er inte luras av det. Medan normala svenskar är förnuftstyrda, civiliserade människor tillhör nikotinister snarare naturen. Man skulle kunna säga att de närmast tillhör djurens rike. De är otyglade, opålitliga och svaga i köttet. De behöver vårt stöd för att bli normala. Och de behöver hårda tyglar - för sin egen skull.

Förutseende nog har politiker runtom i landet redan förbjudit offentliganställd personal att röka och snusa på arbetstid, på raster och inom synhåll från sin arbetsplats. Men nu har Uppsala landstings politiker gått ett steg längre: de vill förbjuda nikotinistisk andedräkt. Det är ett steg i rätt riktning.

Över huvud taget har svensken fått bestämma alldeles för mycket över de molekyler som flyter ut ur hens näsborrar och munhålor. Varje förnuftig människa inser att påståenden om att luften skulle vara fri är nyliberalt nonsens som drabbar våra svagaste.

Det finns så mycket mer vi måste ta tag i på det här området. Förr i tiden satte svenskar ner foten direkt när någon - ofta en utlänning - luktade vitlök i det offentliga rummet. Den normen har tunnats ut i takt med att våra matvanor har förändrats. Men det finns fortfarande människor som lider av vitlöksodör, inte minst våra svagaste.

Ett förbud mot vitlöksandedräkt borde vara en självklarhet inom vård och omsorg, i parker och på uteserveringar.


Men det är bara början, rimligen. Numera har vi etniska minoriteter i Sverige med påfallande osvenska matvanor. Det är en mångfald som vi förstås välkomnar. Dock; om våra svagaste - äldre på särskilda boenden och barn i förskolan - känner obehag av dessa odörer, är det ett problem som vi inte kan rygga för.

Barn är mycket känsliga för starka lukter. En given paragraf när Barnkonventionen blir svensk lag är därför ett förbud för alla anställda inom barnomsorgen och skolan att röka, snusa, äta vitlök och annan exotisk mat.

En handbok med recept på lämpliga maträtter och råd om god munhygien bör utarbetas av Socialstyrelsen i samarbete med Rädda Barnen och Unicef.

Sverige är ett invandrarland. Många flyktingar kommer från kulturer där vuxna människor inte äter mjölkprodukter. Enligt uppgifter på internet tycker en del av dem att västerlänningar luktar förfaren filmjölk. Det måste vi ta hänsyn till.

Alla svenskar som arbetar på Migrationsverket, på asylboenden och inom SFI borde förbjudas att intaga mjölkbaserade produkter de dagar de är i tjänst.


Sverige är ett komplext land där politik har blivit svårt. Svenska politiker står handfallna inför de större utmaningarna. De kan uppenbarligen inte göra något åt skolkrisen. Eller bostadsbristen. Eller infrastrukturen. Eller integrationen. Eller ohälsan. Eller långtidsarbetslösheten.

Något måste ju våra folkvalda ha att sysselsätta sig med. Moralism och förbud är ett lättfattligt område som inte kräver sakkunskaper. Där ryms inga svåra målkonflikter eller risk för fajter med lobbygrupper. 

Det är samtidigt ett gränslöst stort område som på sikt kan skapa många arbetstillfällen i form av ordningsvakter, nya sektorer inom rättsväsendet och så vidare. Man kan även förutse en teknisk utveckling av världsledande doftsensorer.

Sverige är ett föregångsland. Vi är redo att frälsa omvärlden på ännu ett område. Nu kör vi!


(Obs! Ann-Charlotte Marteus andedräkt kan innehålla spår av ironi, reds anmärkning)


Läs också:


Sluta jaga snusare


Gör det billigt att sluta röka


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.