Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Snälla, undvik rena stollerier – det blir tufft nog ändå

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Somliga måste trängas i bussar på väg till jobbet andra vill trängas på afterski. Det ena är lika stolligt som det andra.
Foto: MOJZES IGOR / FOTOLIA
Foto: ANNA HÅLLAMS

En del satar tvingas åka till jobbet på knökfulla bussar medan andra söker upp trängseln på en skidort. En nollvision för stollerier skulle sitta bra nu. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är lätt att moralisera - men förbaskat svårt att hitta rätt balans mellan social distansering och en vardag som är någorlunda uthärdlig.

Men rena dumheter kan vi försöka undvika.

På måndagsmorgonen var det plötsligt knökfullt på Stockholms bussar. Arma butiksbiträden, vårdpersonal, grundskollärare och andra som inte kan jobba på distans fann sig stående näsa mot näsa med sin nästa.

”Jag har aldrig varit med om att det varit så packat i rusningstrafik”, sade undersköterskan Nina, som jobbar på ett äldreboende, till Aftonbladet

Hur är det möjligt, när så många människor jobbar hemifrån eller är sjukskrivna? Jo, SL hade dragit ner på sina avgångar eftersom man räknade med färre passagerare.

Det är ju helt uppåt väggarna. Det ska vara glest med folk just nu, det är själva poängen. Då är det inte läge att dra ner på kostymen - låt den vara stor och rymlig.

Andas genom näsan

SL skyller delvis på personalbrist: många chaufförer är sjukskrivna. Inget konstigt med det. Men då måste planen vara att ragga vikarier. Det måste rimligen finnas sysslolösa chaufförer att uppbåda när turismen, både i form av besökare från utlandet och musikalsugna svenskar, har stannat av.

Många av de människor som tvingas ge sig ut i morgontrafiken, gör det med obehag; en del med hjärtat i halsgropen. Men de gör sin plikt. Så hemskt demoraliserande det måste vara att då tvingas stå i en sprängfull buss eller tågvagn - efter att dessutom ha fått stå och vänta och frysa på grund av inställda turer.   

SL måste tänka om. Men om covid-19-epidemin når en brant topp kan det förstås bli ohjälplig brist på chaufförer. Då får man göra sitt bästa. Och det bästa för passagerarna, om de måste stå och trängas, är att hålla klaffen och andas genom näsan. Det är förstås väldigt lockande att morra över SL:s undermålighet, eller ringa jobbet och svära en vers. Men den största fienden är inte SL utan det nya coronaviruset. Öppnar man portarna, det vill säga läpparna, finns det en risk att viruset rullar in i gapet - eller att man smittar andra.

Mottot ”en svensk tiger” har faktiskt fått ny relevans.

Påsklov i coronans tecken

Medan somliga tvingas till trängsel söker andra upp den frivilligt. Åker till fjällen och lever loppan på afterski, till exempel. 

Nyligen spårade smittskyddsläkare i Åre ett fall av covid-19 till en afterski, där fler sedan visade sig ha blivit smittade. 

Sedan dess ska skidanläggningarna ha skärpt sig: afterskiställen har stängts ned, liksom liftar där man sitter tätt. Men frågan är om skidorterna borde vara öppna alls. Inte minst med tanke på att besökare från storstäderna kan bli sjuka och börja nalla av glesbygdsbornas sjukvård. Den sjukvården är till för, och mer eller mindre dimensionerad för, de bofasta. 

Skidturister med sjukdomssymptom förväntas sätta sig i karantän där de är. Men risken ter sig överhängande att ”småsjuka” i stället tar tåget eller bussen hem och hostar ner sina medmänniskor hela vägen till Stockholm. 

Att stänga skidanläggningarna före påsk vore väl en rimlig idé. Då slipper dessutom de som måste trängas på väg till jobbet se bilder på landsmän som sitter i sorglösa klasar i fjällen för att de tycker att deras semesterplaner är viktigare än alla andras vårdplaner.