Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Sluta dutta med lärarna och lös de stora problemen

Björklund? Fridolin? Björkolin? Spelar det någon roll vem som blir nästa utbildningsminister om de bara duttar?Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN & STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vad kommer nästa utbildningsminister att heta? Björklund? Fridolin? Björkolin? Spelar det någon roll om alla bara duttar?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Inför 2014 års val hade oppositionspolitiker Gustav Fridolin (MP) stora ambitioner. 

Bland annat lovade han att minska lärarnas administration. "Nio av tio lärare uppger att de administrativa arbetsuppgifterna ökat under Jan Björklunds tid på utbildningsdepartementet", skrev språkröret kritiskt på DN Debatt. Själv lovade han att "minska dokumentationskraven" om han fick ta över rikskatedern.

Gustav Fridolin blev utbildningsminister, men problemet löstes inte. 

Enligt en ny enkät, gjord av Lärarnas Tidning, har lärarnas arbetsbelastning fortsatt att öka. Apropå detta intervjuades Fridolin. Nu är tongångarna annorlunda: 

"Minskad administrativ arbetsbörda sker inte i första hand genom statliga beslut utan genom att man lokalt tydliggör vad lärarna gör och inte behöver göra." 

Fridolin tvår alltså sina händer. Det är skolornas fel och skolornas ansvar. Så han nöjer sig numera med lite spridda råd till lärarna: 

"Sätt upp en tydlig struktur för föräldrakontakter, rensa bort uppgifter som rastvakt och lunchvakt, handläggning av prov och kopiering till exempel."

Kopieringsminister Gustav Fridolin?

En sak är sann, här: rikspolitiker ger gärna sken av att de kan lösa problem som i själva verket löses - eller inte löses - på kommunal eller skolnivå. Det är väl detta faktum Fridolin erkänner här, när det plötsligt passar hans syften. 

Det vore förstås betydligt bättre om partierna erkände sådant redan i valrörelsen.

Jan Björklund lovade flest lärarassistenter

Miljöpartiet var inte det enda partiet som lovade minskad administration för lärarna 2014. Det var löftet på modet.  

Modelöftet år 2018 var lärarassistenter. Först ut var Björklund (L) som lovade att lägga 3,1 miljarder kronor på 18 000 lärarassistenter. Snart följde S med 1 miljard till 5 000 assistenter. I september lovade så M 700 miljoner kronor till 1 750 lärarassistenter i utsatta områden. 

Syftet var återigen att avlasta och "låta läraren vara lärare". Gensvaret från skolans värld har inte varit särskilt entusiastiskt. Ännu en person läraren måste hålla reda på. Och så detta med öronmärkta pengar, som i sig kostar en massa administration. 

Men det låter ju koncist och handlingskraftigt när det förs fram i en partiledardebatt. 

Byt betygssystem och se över Skolinspektionen

Det finns saker nästa regering kan göra för att minska dokumentationen. 

Byt de tidsödande, extremflummiga målrelaterade betygen Byt de tidsödande, extremflummiga målrelaterade betygen med sina outgrundliga betygskriterier mot de gamla relativa betygen, 1-5. 

Se till att elevers och föräldrars möjlighet att lättvindigt anmäla lärare och få skadestånd - även när eleven själv har saboterat en lektion - upphör. Rädsla för anmälningar späder på dokumenterandet och stressen. Det gäller ju att ha ryggen fri om man plötsligt anmäls för misshandel eller kränkande beteende efter en stökig episod i klassrummet.

Se också över Skolinspektionens funktion. Denna kontrollmyndighet har blivit ett rött skynke för många rektorer och lärare, inte minst med sina krav på dokumentation av all möjlig uppföljning, utvärdering och alla åtgärder som försiggår eller föreslås.  

Fixa de värsta buggarna i skolsystemet, politiker, så kan nog lärarna lösa kopieringsbiten. 

 

Ledare:

Gustav Fridolin - tyng inte lärarna med administration