Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Skyll inte bara på väst för u-världens vaccinkaos

WHO-basen Tedros Adhanom Ghebreyesus vädjar till världssamfundet om solidaritet. ”Ingen är säker förrän alla är säkra”. Det går sådär.
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / AP TT NYHETSBYRÅN

Korruption är en av covidvirusets bästa vänner. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Världens höginkomstländer, där 16 procent av mänskligheten huserar, har lagt vantarna på 70 procent av de tillgängliga vaccindoserna, rapporterade medicintidskriften The Lancet tidigare i år.

Det är illa, tycker de flesta. Det svär mot vår grundläggande känsla för fair play att höginkomstländer paxar, köper in och vadar i vaccindoser medan fattiga länder får en rännil. 

Dessutom; om inte den fattiga världen vaccineras är vi alla förlorare, så lyder generalregeln. Mutationer kan gro och mumsa till sig där borta och komma hit och bita oss i vårt vita, snart kvadruppelvaccinerade, arsle.

WHO, toppolitiker och organisationer som Läkare utan gränser har krävt ändring. Doserna måste fördelas rättvist! 

Så det är vårt fel om det går åt pipan med pandemin, tänker vi. Om vi bara varit mer solidariska...

Men har väst verkligen den kontrollen över mänsklighetens öde? Så enkelt är det inte. I illa fungerande länder fungerar vaccineringen dåligt alldeles av sig själv.

Det finns exempelvis ett starkt samband mellan vaccineringsgraden i ett land och graden av korruption. Samhällseliter tar för sig först och varför inte sälja doser på svarta marknaden? I några länder har politiker delat ut vaccin i sina valdistrikt för att ragga röster. Sådana upplägg fungerar ju bara om man sölar med att få ut vaccinet till allmänheten. 

Dessutom har korrupta länder ofta ett uselt sjukvårdssystem. Dels för att kleptokratin stoppar pengar i egen ficka i stället för att satsa på välfärd, dels för att sjukvårdssystemet i sig är korrupt.

I Indonesien greps en läkare och tre statstjänstemän efter att ha stulit 1 000 vaccindoser, avsedda för fångar, för att sälja svart.

Ytterligare ett problem är att människor i korrupta länder inte litar på auktoriteter. Då minskar vaccinationsviljan. Det är känt sedan tidigare, pre-pandemiska studier. I Afrika är färre barn vaccinerade i områden där människor särskilt misstror det lokala styret, till exempel. 

Sydafrika hade inte kunnat trippelvaccinera sin befolkning med de doser man har fått.

I omikron-drabbade Sydafrika är bara runt en tredjedel av befolkningen vaccinerad. De vadar inte i vaccin, men i november sköt man upp leveranser för att lagren var fulla. Vaccinviljan är låg. 

Men runt 30 procent är ändå högt för att vara Afrika.

Om anti-vaxxare i väst är offer för sin foliehatt, har människor i korrupta länder tyvärr lite större skäl att vara misstänksamma. I Mexiko sprutade en klinik in destillerat vatten i folk, i stället för covidvaccin. För 1 000 dollar sprutan.

Ju snabbare en pandemi flyger fram, desto snabbare måste läkemedel utvecklas. Och det krävs en särskilt hög tilltro till vetenskap och institutioner för att människor ska vilja ta läkemedel som inte är grundligt testade och utvärderade. Det gör världen sårbar om vi har klivit in i pandemiernas tid.

Den rika världen kan visst göra mer. Sydafrika hade inte kunnat trippelvaccinera sin befolkning med de doser man har fått. Och leveranserna till biståndsländer är ofta ryckiga, med kort bäst före-datum, vilket ställer till problem. 

Men vi ska inte tro att Väst är någon sort allsmäktig aktör som kan styra strukturer och beteenden i varje vrå av världen genom sina goda, eller onda, handlingar. 

Man behöver bara ta sig en titt på den låga vaccinationstäckningen i korrupta Rumänien och Bulgarien för att inse: Det funkar ju inte ens i EU.