Ann-Charlotte Marteus

Sköt ditt jobb, Löfven – och sluta missionera

Den dag då jag behöver vård och omsorg vill jag inte mötas av beskedet att alla äldreboenden har blivit bollhav, skriver Ann-Charlotte Marteus.
Foto: / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Barnminister Åsa Regnér vill göra barnkonventionen till lag. Politiserade domstolar tycks inte bekymra henne.
Foto: Ylwa Yngvesson
Utrikesminister Margot Wallström vill göra barnkonvention till lag för att Sverige ska vara ett föredömer för andra länder.
Foto: Christian Örnberg

Regeringen tycks vara mer intresserad av att driva politik utomlands än att göra jobbet hemma.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Regeringen har startat en liten syjunta. Stefan Löfven, barnminister Åsa Regnér, Margot Wallström och de andra tanterna och farbröderna broderar på en jättesuperfin duk. Guldtråd och silverklockor, änglar och enhörningar - ni kan inte ana hur fin den kommer att bli. Det kan inte syjuntan heller. Den kör på känsla, utan ritning och förnuft.

Duken kallas 'Barnkonventionen blir svensk lag'. Den ska pryda Samhällsbyggets barnkammare. Alla dignitärer som kommer på besök till Sverige ska få se duken. Och applådera.


Sverige rankas som ett av världens bästa länder att växa upp i. Ändå vill regeringen peta in FN:s barnkonvention i svensk lag. Varför? Ett av de hisnande svaren är faktiskt att regeringen vill göra det för andra länders skull. Den vill mixtra med svensk lag för att "föregå med gott exempel" utomlands.

Kammarrätten i Stockholm kommenterar denna målsättning torrt i sitt remissvar: "Det kan ifrågasättas om detta är ett argument för en inkorporering".

Men det finns andra problem med lagen än rödgrön hybris. Barnrättslagen kan leda till att domstolar får stor makt över hur våra gemensamma resurser används och fördelas.

Kammarrättslagman Anita Linder tar exemplet att en kommun vill bygga bostäder där det finns en lekplats: "Då handlar det om vilket intresse som ska väga tyngre - och då kan det i slutändan bli domstolen som får makten att göra den bedömningen. Men vi tycker att det är politikerna som ska avväga om vad som är viktigast för kommunen." (SVT 6/10)

Och politikerna är ju valda för att förverkliga folkviljan - detta handlar om demokrati. Men samtidigt som regeringen vill utöva inflytande på andra länders politik verkar den alltså vara lite trött på att ta politiskt ansvar här hemma. 

Den vill kunna två sina händer när svåra målkonflikter uppstår och skylla på lagar och domslut, kan man misstänka.


Eller så har ministrarna helt enkelt blivit världsfrånvända. De tycker att allt är fixt och färdigt i den världsberömda blågula barnkammaren. Allt som återstår är att dekorera den med skrytigt lullull.

I själva verket är det massor som måste repareras och åtgärdas: usla skolor, katastrofal trångboddhet, socialtjänster som inte hinner agera på larm om barn i fara, flickor som kröks av hederskulturer, hjärtsjuka barn som får operationen uppskjuten på grund av bristande vårdresurser.

Lika lite som grundlagens "rätt till bostad" har trollat fram hus och lägenheter till alla som behöver det, lika lite kommer dessa problem att lösas magiskt för att barnkonventionen blir lag. Tvärtom, eftersom barnkonventionen hotar att sluka resurser. Domstolarna kan komma att överösas av nya ärenden, varnar kammarrätten. Och om barn ska få laglig rätt att informeras och komma till tals i alla möjliga myndighetsärenden lär det att kosta mycket tid, pengar och personal.


Men om barnkonventionen verkligen blir lag tänker jag genast börja skissa på en seniorrättslag med vidhängande seniormyndighet och seniorombudsman.

Den dag då jag behöver vård och omsorg vill jag inte mötas av beskedet att alla äldreboenden har blivit bollhav.


Läs också:


Johannes Forssberg: Barnkonventionen bör inte göras till lag 


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.