Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Ska vi ha healing och auror i sjukvården?

Healing, helande, handpåläggning - poppis, inte minst i kristna sekter, men har inte i svensk sjukvård att göra.
Platon skrev om den fiktiva ön Atlantis. Det gav ett herrans eko genom historien. Men Atlantis finns fortfarande inte.

Hur står det till med vetenskapligheten i sjukvården? Är det okej att tro på tomtar och troll?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I en krönika i Dagens Medicin skriver barnläkaren och alternativmedicinmotståndaren Mats Reimer att fenomen som healing, auror och chakrapunkter tycks ha fått in en fot bland annat på Sahlgrenska Akademin, den vårdvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

Reimer berättar att en av amanuenserna (anställd student) på Sahlgrenska leder ett projekt där alkoholberoende patienter får healing. Han kritiserar upplägget - och den litteraturfördjupning som amanuensen skrivit, inom ramen för sitt mastersarbete. Där påstås det exempelvis att en helare kan skicka "universell livsenergi" som automatiskt tar sig till den plats i kroppen där den "bäst behövs", skriver Reimer.

Amanuensen i fråga heter Gun Moss Bjerling. Hon namnges inte i krönikan, men svarar själv i dess kommentarsfält. Hon är sjuksköterska och visar sig vara en fascinerande person. 

Renande energier och snack med andar

Moss Bjerling är verksam inom företaget Human Touch, som erbjuder "energi- och kroppsbehandlingar", exempelvis energirening: "Du leds i meditation att frigöra tunga energier och att ta emot högfrekventa renande energier. Detta sätter i gång naturliga helande processer hos dig, såväl fysiska som psykiska."

Kursledare för detta event är Gun Moss Bjerling. På Human Touchs sajt presenterar hon sig som Leg Psykiatrisjuksköterska. 

Moss Bjerlings intresse för healing går långt tillbaka. På den egna hemsidan, secourong.com, har hon lagt upp sin C-uppsats från Vårdhögskolan i Borås 1998: "Healing som omvårdnad - ett komplement inom den etablerade vården?

Hon skriver i ett förbehåll: "Jag sprider uppsatsen på eget bevåg. Handledare, examinator och vårdhögskolan vill inte delta i spridandet av energimedicin."

En godkänd C-uppsats som de inblandade inte vill bli inblandade i? Det låter besynnerligt. 

Uppsatsen är hisnande från första sidan. Bland annat påstås det att "Kunskapen om att människan kan överföra en helande kraft" kan spåras ända tillbaka till "Healingtemplet i Atlantis, där prästerna studerade healing och tränades till healers".

Men - Atlantis finns ju inte. Atlantis är en myt. 

Moss Bjerlings källa är en Mona Rolfe, författare till boken "Det började i Atlantis". Denna bok beskrivs sålunda av New Age-bokhandeln Vattumannen: "Under de 25 år Mona Rolfe föreläste kom hennes tvillingsjäl, en Invigd mästare, nära jorden från ljusplanen. Han hjälpte henne att förstå livet idag genom att teckna en bild av den undervisning som gavs i det stora Templet i Atlantis."

En kandidatuppsats på sjuksköterskeutbildningen vidarebefordrar alltså uppgifter från ett andeväsen. Och det var helt i sin ordning, tyckte handledaren och examinatorn på Vårdhögskolan?

Healing, chakra och homeopatiska droppar

Nu håller Gun Moss Bjerling som sagt på med sitt mastersarbete. Mats Reimer skriver att arbetets litteraturstudie innehåller "helt orimliga påståenden om hur den mänskliga kroppen fungerar". Reimer förvånas över att uppsatsen har godkänts av en handledare och två examinatorer - tre sjuksköterskor som också är universitetslektorer, en av dem är även docent och proprefekt.

För några år sedan gavs en föreläsning om aura, chakra och healing på sjuksköterskeutbildningen i Göteborg. I april anmäldes en skolsköterska i Stockholm till Ivo för att hon ska ha erbjudit en elev behandling med healing. Härom veckan skrev DN om en antroposofisk barnavårdscentral i Stockholm där barnmorskan rekommenderade homeopatisk medicin och hävdade att barnsjukdomar som mässling "har en positiv inverkan på den personliga utvecklingen".

Hur står det till med vetenskapligheten inom svensk sjukvård, egentligen?


Läs också:

Nätdoktorn har flyttat in i vårdens vilda västern

Sjukvård först, hälsovård sedan