Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Ska sköterskor behöva jobba i kravallutrustning?

Vårdpersonalen på akuten i Växjö har fått larmknappar och fler flyktvägar. Nu sätts tak för hur många anhöriga som får följa med den sjuka in.
Fler patientbesök, sjuksköterskebrist och vårdplatsbrist leder till stockningar - och risk för mer bråk.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Vårdpersonalen på akuten i Växjö har fått larmknappar och fler flyktvägar. Kravallutrustning nästa?
Foto: CHRISTIAN WALGRAM / GEPA © BILDBYRÅN

På Växjös akut har de satt hjul på skrivborden för att kunna skjuta i väg dem - som skydd mot attackerande patienter och anhöriga. Ska sjuksköterskor behöva jobba i kravallutrustning?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Nya säkerhetsregler har införts på akuten på Växjö Centrallasarett: Högst två anhöriga får följa med en patient in. Dörrarna mellan väntrum och akutmottagning måste vara låsta. Väktarbemanningen förstärks under kvällar och nätter. Dessutom vill man ha en ständig vakt på akuten

Allt på grund av patienters och anhörigas alltmer ociviliserade beteende.

Sjuksköterskan Martin berättar om en händelse när väntrummet behövde vädras på grund av vattkoppssmitta. Tre män var på väg in och han bad dem att fortsätta några meter bort till en annan ingång. 

Det uppskattades inte. 

”De tyckte att jag var otrevlig, hotade mig och sa att om de träffat mig på något annat ställe hade de gjort något helt annat med mig”, säger han till Smålandsposten.

En av männen hotade den snabbinkallade vakten med att han skulle ta sig in och döda personalen. Till slut kom polisen och avlägsnade trion. 

Hot och våld på akuten är inget nytt

Centrallasarettet lider av samma obalans som många andra sjukhus. Patienterna har blivit många fler - en ökning med 4 000 läkarbesök mellan 2014 och 2018 - men bemanningen är densamma. Därtill har vårdplatserna uppe på avdelningarna blivit färre, på grund av sköterskebristen.

Kontentan blir mer stockningar på akuten - och fler vredesutbrott. Det är anhöriga som skriker och gapar eller kastar saker efter personalen. Det är könsord och spottloskor. En uppbragd man hotade att komma tillbaka med en kalasjnikov. Andra förstår inte att de svårt sjuka alltid går före de krassliga, oavsett vem som kom först.

Problemen har eskalerat, men är inte nya. All personal har larmknappar. Triagerummen, där patienter ”sorteras” efter allvarlighetsgrad, har gjorts om så att det blivit lättare för personalen att fly. Reflexhammarna har plockats bort eftersom den spetsiga änden kan användas som tillhygge. 

Och så var det skrivborden: de har fått hjul så att de kan skjutsas i väg som skydd mot attackerande patienter och anhöriga. 

”Pennan är mäktigare än svärdet” - kommunikation är mer effektivt än våld - så lyder en uttjatad aforism från 1800-talets England. På akuten i Växjö får det überciviliserade skrivbordet numera extraknäcka som vapen. 

Akutsköterskor funderar på att sluta

Samtidigt planerar lasarettet emellertid utbildning i lågaffektivt bemötande, alltså konsten att hålla nere konfliktnivån. Det låter lite oroande. Kanske hjälper det i mötet med psykiskt sjuka, alkohol- och drogpåverkade. Men när människor beter sig som svinpälsar måste sjukhuset sätta gränser. De bör avlägsnas, lytta eller inte. Någon förbannad ordning måste det faktiskt vara på ett sjukhus. 

Ett sätt att minska trängseln skulle kunna var att införa remisstvång. Många åker ju till akuten med ”vårdcentralåkommor”. Men det förutsätter att vårdcentralerna fungerar. I Växjö leder personalbrist i primärvården tvärtom till att man hänvisar patienter till akuten som avlastning...

De onda spiralerna är många.

Alla de sex erfarna sjuksköterskor och undersköterskor som Smålandsposten intervjuade härom veckan har funderat på att byta yrke.

”Jag tänker ibland på vad som kan hända om polisen är långt bort. Att vi har en våldssituation och de inte kan komma hit på några minuter”, säger Martin.

I tisdag skröt Stefan Löfven i Aftonbladet om de nya fem miljarderna till välfärden: ”Det motsvarar 10 000 undersköterskor”.

Hur många som är redo att riskera våld och hot på jobbet, är väl frågan.