Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

M-förslaget om gängen är stendumt

Oppositionsregionråd Irene Svenonius (M) tycker att gängkriminella ska betala sjukvården för sina offer.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Är du hederlig, lilla patient?
Foto: JANNE AKESSON

Irene Svenonius förslag om att gängkriminella ska betala skadestånd till sjukvården är dumt och ogenomtänkt. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Irene Svenonius och hennes moderater i Region Stockholm vill ändra lagen så att gängkriminella, som fälls för allvarliga våldsbrott, får betala för den sjukvård som deras handlingar förorsakar. 

Regionerna skulle helt enkelt få skadestånd, utdömt i domstol.   

”Skattebetalarnas pengar ska gå till att ge vård åt hederliga människor och inte till att betala för skottskador som gängmedlemmarna åsamkar varandra”, sade Svenonius till SVT i helgen.

Visst kan man reta sig på att sjukvården tvingas helrenovera gängkriminella som skjuter varandra av konkurrensskäl, eller för att något råskinn har fått för sig att hans icke-existerande heder har kränkts. Det är ett hopplöst slöseri med begränsade vårdresurser.

Det hindrar dock inte att Irene Svenonius förslag är hisnande dumt. 

Langa gärna i väg en handgranat för att vara på den säkra sidan.

Följdfrågorna står som spön i backen. Om en gängkriminell råkar skjuta en hederlig människa – säg, en fridsamt förbipasserande revisor eller en liten flicka – behöver han alltså inte betala skadestånd? 

Då skulle det med andra ord löna sig bättre för gängkriminella att skjuta hederliga människor än ohederliga?

Brottslingarna skulle rimligen också tjäna på att döda sin fiende ordentligt, i stället för att bara skada. I synnerhet minderåriga som ändå bara får några års sluten ungdomsvård för mord. 

Läxa: När den du har skjutit ligger ner på marken, langa gärna i väg en handgranat för att vara på den säkra sidan. 

Och då har vi inte ens pratat om alla andra grova brottslingar – pedofiler, kvinnomisshandlare och våldtäktsmän – som inte skulle behöva betala för de skador de orsakar. Vore det rättvist?

Moderaternas förslag är populistiskt och ogenomtänkt. Skadestånd för brott ska gå till offren, inte till lokalpolitikers kassaskrin. 

Och att börja tala i termer av vilka svenskar som är värda att få sjukvård, ur moralisk synvinkel – det är att glänta på Pandoras ask.