Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Så tog Kina makten över Hollywood

Skulle Kina över huvud taget släppa in en Wonder Woman-film med en lesbisk kärlekshistoria? Det är sånt som Hollywood och amerikaner på filmsajter kan grunna över, numera.
En scen ur filmen Wonder Woman. Foto: CLAY ENOS / AP TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild. En leksakssoldat med en kinesisk flagga. Foto: / Epa / EPA

Genom pengar, påtryckningar och amerikansk självcensur präglas Hollywood av Peking.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är svårt att tänka sig att västvärlden skulle börja slänga rosor och trosor efter ett kinesiskt Beatles. Eller övergå till en kost av kinesiska Downton Abbeys och Game of Thrones. Eller gå och se en film bara för att Meryl Kim och Leonardo Chiang medverkar.

Kort sagt, oavsett hur mycket hård makt USA och EU förlorar när Kina växer, är det svårt att se hur kineserna någonsin skulle kunna konkurrera inom populärkulturens mjuka sfär.

Så tänkte jag, åtminstone, när Kina började vakna och kallas för "tillväxtmarknad" för 10-15 år sedan. 

Jag tänkte fel. Ekonomisk makt kan omsättas i kulturell makt. Det har Hollywood fått erfara. 

Kineserna går på bio, jänkarna går till soffan

Kina är världens näst största filmmarknad och växer fort. Samtidigt minskar biobesökandet i USA på ett sätt som sätter skräck i Hollywood. Filmbolag faller eller äter upp varandra när vinsterna krymper och jättesatsningar blir fiaskon. 

Den kinesiska filmmarknaden blir allt viktigare. Men det är ingen fri marknad. Regimen i Peking bestämmer, via censorer, vilka filmer och scener som lämpar sig för den kinesiska biopubliken. 

En del av censuren sköts med saxen: scener klipps bort. Men Hollywood anpassar sig också. I actionfilmen Iron Man 3 petade filmbolaget in en scen som enbart visades i Kina, där en grupp läkare - spelade av kinesiska filmstjärnor - diskuterar ett kirurgiskt ingrepp på hjälten Robert Downey Jr. 

Tydligen var scenen så klumpigt inklämd i handlingen att kineserna genomskådade charaden och blev förolämpade. Men det var ett tecken i tiden. Kinesiska skådisar har blivit ett vanligare inslag i amerikanska filmer. 

Iron Man 3 delfinansierades av ett kinesiskt underhållningsföretag. Den sortens samarbete är inte bara ekonomiskt fördelaktigt: Kina har en importkvot för Hollywoodfilm - ungefär 34 filmer per år - men med kinesisk samproduktion slinker man förbi kvoten.

Peking vet hur en kapitalistisk slipsten ska dras.

Kineserna förvandlades till nordkoreaner

En annan följd av Kinas inflytande är amerikansk självcensur. 2008 gjordes en ny version av B-filmen Red Dawn, där Kina invaderar USA. Så läckte manuskriptet ut - och Peking var inte roat. Filmen var då redan klar, men MGM gick in och trollade i efterhand. Vips! så hade de kinesiska soldaterna förvandlats till lömska nordkoreaner.  

Kinakritiska filmer som Sju dagar i Tibet och Kundun skulle knappast göras i dag. Däremot kan vi nog få fler scener som den i The Martian, där Kina nobelt erbjuder Nasa sin hjälp att rädda Matt Damon från Mars. 

Vart utvecklingen tar vägen går förstås inte att säga. Anpassningar som gör den amerikanska publiken missnöjd innebär ju också en risk. Den nya filmen Black Panther, med svarta skådisar i alla stora roller, lär inte gå som tåget i Kina - men man gör den ändå, för hemmamarknaden och för att det kulturella klimatet i USA kräver det.

Men det kulturella klimatet i USA kan förändras genom kinesiskt inflytande. Ta exempelvis nästa Wonder Woman-film. Mångfaldsivrande amerikaner vill att hon ska få en flickvän i nästa film. Det finns förstås konservativa amerikaner som skulle ogilla det. Men räknar filmmakarna dessutom med att Kina stoppar filmen helt, kanske det kan fälla avgörandet. Det Trumpna USA får draghjälp av konservativa kineser.

Om Hollywood i stort och smått anpassar sig till en mer reaktionär marknad, kan dropparna i värsta fall börja urholka stenen i västerlandets liberala fundament. 

 

Läs också: 

Vem är rädd för Scorseses Wolf? 

 

 

 

 

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!