Skulle Kina över huvud taget släppa in en Wonder Woman-film med en lesbisk kärlekshistoria? Det är sånt som Hollywood och amerikaner på filmsajter kan grunna över, numera.Skulle Kina över huvud taget släppa in en Wonder Woman-film med en lesbisk kärlekshistoria? Det är sånt som Hollywood och amerikaner på filmsajter kan grunna över, numera.
Skulle Kina över huvud taget släppa in en Wonder Woman-film med en lesbisk kärlekshistoria? Det är sånt som Hollywood och amerikaner på filmsajter kan grunna över, numera.
En scen ur filmen Wonder Woman. Foto: CLAY ENOS / AP TT NYHETSBYRÅNEn scen ur filmen Wonder Woman. Foto: CLAY ENOS / AP TT NYHETSBYRÅN
En scen ur filmen Wonder Woman. Foto: CLAY ENOS / AP TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild. En leksakssoldat med en kinesisk flagga. Foto: / Epa / EPAArkivbild. En leksakssoldat med en kinesisk flagga. Foto: / Epa / EPA
Arkivbild. En leksakssoldat med en kinesisk flagga. Foto: / Epa / EPA
Ann-Charlotte Marteus

Så tog Kina makten över Hollywood

Publicerad

Genom pengar, påtryckningar och amerikansk självcensur präglas Hollywood av Peking.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är svårt att tänka sig att västvärlden skulle börja slänga rosor och trosor efter ett kinesiskt Beatles. Eller övergå till en kost av kinesiska Downton Abbeys och Game of Thrones. Eller gå och se en film bara för att Meryl Kim och Leonardo Chiang medverkar.

Kort sagt, oavsett hur mycket hård makt USA och EU förlorar när Kina växer, är det svårt att se hur kineserna någonsin skulle kunna konkurrera inom populärkulturens mjuka sfär.

Så tänkte jag, åtminstone, när Kina började vakna och kallas för "tillväxtmarknad" för 10-15 år sedan. 

Jag tänkte fel. Ekonomisk makt kan omsättas i kulturell makt. Det har Hollywood fått erfara. 

Kineserna går på bio, jänkarna går till soffan

Kina är världens näst största filmmarknad och växer fort. Samtidigt minskar biobesökandet i USA på ett sätt som sätter skräck i Hollywood. Filmbolag faller eller äter upp varandra när vinsterna krymper och jättesatsningar blir fiaskon. 

Den kinesiska filmmarknaden blir allt viktigare. Men det är ingen fri marknad. Regimen i Peking bestämmer, via censorer, vilka filmer och scener som lämpar sig för den kinesiska biopubliken. 

En del av censuren sköts med saxen: scener klipps bort. Men Hollywood anpassar sig också. I actionfilmen Iron Man 3 petade filmbolaget in en scen som enbart visades i Kina, där en grupp läkare - spelade av kinesiska filmstjärnor - diskuterar ett kirurgiskt ingrepp på hjälten Robert Downey Jr. 

Tydligen var scenen så klumpigt inklämd i handlingen att kineserna genomskådade charaden och blev förolämpade. Men det var ett tecken i tiden. Kinesiska skådisar har blivit ett vanligare inslag i amerikanska filmer. 

Iron Man 3 delfinansierades av ett kinesiskt underhållningsföretag. Den sortens samarbete är inte bara ekonomiskt fördelaktigt: Kina har en importkvot för Hollywoodfilm - ungefär 34 filmer per år - men med kinesisk samproduktion slinker man förbi kvoten.

Peking vet hur en kapitalistisk slipsten ska dras.

Kineserna förvandlades till nordkoreaner

En annan följd av Kinas inflytande är amerikansk självcensur. 2008 gjordes en ny version av B-filmen Red Dawn, där Kina invaderar USA. Så läckte manuskriptet ut - och Peking var inte roat. Filmen var då redan klar, men MGM gick in och trollade i efterhand. Vips! så hade de kinesiska soldaterna förvandlats till lömska nordkoreaner.  

Kinakritiska filmer som Sju dagar i Tibet och Kundun skulle knappast göras i dag. Däremot kan vi nog få fler scener som den i The Martian, där Kina nobelt erbjuder Nasa sin hjälp att rädda Matt Damon från Mars. 

Vart utvecklingen tar vägen går förstås inte att säga. Anpassningar som gör den amerikanska publiken missnöjd innebär ju också en risk. Den nya filmen Black Panther, med svarta skådisar i alla stora roller, lär inte gå som tåget i Kina - men man gör den ändå, för hemmamarknaden och för att det kulturella klimatet i USA kräver det.

Men det kulturella klimatet i USA kan förändras genom kinesiskt inflytande. Ta exempelvis nästa Wonder Woman-film. Mångfaldsivrande amerikaner vill att hon ska få en flickvän i nästa film. Det finns förstås konservativa amerikaner som skulle ogilla det. Men räknar filmmakarna dessutom med att Kina stoppar filmen helt, kanske det kan fälla avgörandet. Det Trumpna USA får draghjälp av konservativa kineser.

Om Hollywood i stort och smått anpassar sig till en mer reaktionär marknad, kan dropparna i värsta fall börja urholka stenen i västerlandets liberala fundament. 

 

Läs också: 

Vem är rädd för Scorseses Wolf? 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag