Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Rut-väktare i villaidyller – det är en grotesk idé

Om Centern och Liberalerna får som de vill, kan folk som har råd med grundplåten få skattesubventionerade rut-väktare. Så växer trygghetsklyftan. (På bilden syns vanliga danska väktare som kollar id.)Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ja, ni misstänkte rätt - det är medelhavsglitter i poolen. Kreta, närmare bestämt. Damen på madrassen har inget med rut att göra. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Ett trygghets-rut må älskas av Säkerhetsföretagen, men det är inget som riksdagen bör smutsa sina händer med. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Från gänget som gav er kioskvältarna Vanskött Ordningsmakt, Rättsväsende På Dekis och Vadå, Gränspolis? kommer nu reformen: Fickpengar Till Våra Kärnväljare Så Att De Kan Bygga Privata Murar Mot Buset. 

Centerpartiet och Liberalerna har fått med sig en stor portion rut-avdrag i Januariavtalet, däribland nykomligen ”trygghets-rut”. 

Trygghets-rut föddes som ett alliansutspel inför Almedalsveckan 2017. Förslaget rönte ingen större uppmärksamhet då; det rörde sig om en enda rad i en skrift om utvidgat rut för fler enkla jobb: ”Trygghets-rut: Rut bör breddas till tillsyn av hem vid resa eller frånvaro”

Johan Enfeldt, trygghetsavdrag och köksliknelser

Men en person lade märke till raden, nämligen den integritetsstarke Johan Enfeldt, en gång aktiv som lokalpolitiker i Liberalerna, numera avhoppad. Han skrev på sin blogg, i augusti 2017, att det här kan bli startskottet för en helt ny marknad. Han förutsåg att säkerhetsbranschen skulle börja ”formera sig” lagom till valet, ty här fanns det pengar att göra. 

Säkerhetsföretagen började lobba redan i september 2017. I Dagens Samhälle, exempelvis, efterlyste man ett ”trygghetsavdrag” med argumentet att det är ”orimligt att skattesystemet accepterar avdrag för köksrenoveringar, men inte trygghet. Även bostadsrättsföreningarna måste möjliggöras motsvarande avdrag”

Det hade Enfeldt också förutsett i sin bloggpost: Trygghets-rut kommer att anpassas till folk som verkligen har råd med rejält rutande. ”Innan vi vet ordet av har vanliga villaområden och bostadsrättsföreningar förvandlats till Gated Communities med patrullerande vakter. Till hälften betalda av gemensamma skattepengar”.

Är det ditåt vi är på väg?

Johan Pehrson, trygghets-rut och diskbänkar

Nu i fredags hade TV4 ett inslag om trygghets-rut. Riksdagsledamoten Johan Pehrson (L) förklarade att det kan handla om exempelvis larm och tjänster som bevakning. Vilket är bra, för trygghet är ju ”minst lika viktigt som att få en diskbänk insatt.”

Apropå inslaget undrade en debattör på Twitter om det var konspiratoriskt av honom att misstänka att trygghets-rut var en följd av lobbying från Säkerhetsföretagen.

Johan Pehrson svarade lakoniskt: ”Precis som alla andra skattereduktioner inom RUT/ROT. Men skapar det jobb och är relevant så kan det accepteras.” 

Va? Räcker alltså kriteriet ”skapar jobb”, numera? Rut-avdrag brukar ju motiveras med att det ger enkla jobb och gör svarta jobb vita. Väktare är inget enkelt jobb. Det krävs bland annat man kan tala och skriva svenska obehindrat, har gymnasiekompetens och B-körkort, enligt vaktare.nu. Med sådana kvalifikationer behöver man inget skattesubventionerat jobb. 

Och har någon hört talas om svarta väktare?

Vad gäller Johan Pehrsons relevansvillkor: Ja, otryggheten är förvisso omfattande i dag. Vilket till största delen beror på riksdagspartiernas uppseendeväckande vanskötsel av landet, på en rad områden. 

Så grattis, Säkerhetsföretagen! Mvh, Sveriges riksdag och regering(ar). 

Det är i utsatta områden - inte sällan hyreshusområden - som otryggheten är störst. Trygghet har blivit en klassfråga. Lösningen är då inte att öka klyftan genom att skattesubventionera väktare och grindar i medel- och överklasshäng som Täby och Bromma, Södermalm och Vasastan.

Den tanken är absolut stötande. Satsa pengarna på polisen så att tryggheten kan komma alla till del. 

 

Läs också:

Kvinnors otrygghet är en viktig frihetsfråga