Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Regeringen agerar som Homer Simpson

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

"En plötslig metanrapning i Arktis skulle kunna kosta världen 60 biljoner dollar", skrev tidskriften New Scientist på sin sajt i går.

Nu talar vi inte om kossors rapande, utan om Moder Jords uppstötningar. Monsterdepåer av den brutala växthusgasen döljer sig strax under ytan vid nordpolen. Turligt nog består denna yta av permafrost. Men nu är växthuseffekten där och skrapar med sina varma klor. Metanet kan läcka ut i atmosfären.

Enligt ryska forskare skulle 50 miljarder ton metan kunna läcka ut inom ett decennium, vilket skulle höja temperaturen med 1,3 °C.

Nu har kolleger vid universiteten i Cambridge och Rotterdam satt en prislapp på detta:

60 000 000 000 000 dollar - ett års globalt BNP.

Men hur brukar beslutsfattare låta när av- smältningen av Arktis avhandlas? Jo, ungefär som Sveriges regering, i detta uttalande: "Klimatförändringarna skapar nya utmaningar men också möjligheter... Nya förutsättningar för att bedriva sjöfart, jakt, fiske, handel och energiutvinning växer fram..."

Det vill säga, de låter som en lyckligt berusad Homer Simpson, med donuthägringarna utbytta mot tillväxtdrömmar.