Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Rätt av polisen att varna kvinnor för våldtäktsmän

Pest eller kolera, säger Malmös polismästare om läget. Polisen rår inte på kriminaliteten och tvingas välja bort den ena allvarliga brottsligheten - eller den andra.

Hellre uppriktighet från polisen än feministiska hejarop.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Efter gruppvåldtäkten vid en lekplats i Malmö i lördags gick polismannen Anders Nilsson ut med en varning: "De här predatorerna riktar in sig på ensamma kvinnor som rör sig själva ute. Man ger sig kanske inte ut ensam i becksvarta områden utan ska man vara ute, kan man gå två och två eller i grupp."

Det framstod som ett rimligt råd, efter omständigheterna. Detta var trots allt den tredje brutala överfallsvåldtäkten på en månad i Malmö. Och ingen gripen. 

Men hans varning föll inte i god jord. Leif GW Persson blev arg: "Det drabbar tusentals kvinnor mitt i julhelgerna. Ska de sitta inne och kura då? I helvete heller!"  

Många andra har också varit kritiska - och det är lite av déjà vu. I fjol överfölls sex kvinnor i Östersund under några veckor, vilket fick polisen att varna speciellt kvinnor för att röra sig ute ensamma om natten. Det uppskattades inte av debattörer. För det var ingen lösning och "Stanna hemma, kvinnor" passar sig inte i ett jämställt mönsterland.

Nej, självklart borde det vara säkert för kvinnor att röra sig ute ensamma i mörkret. Det borde vara särskilt bombsäkert och högprioriterat i ett land som Sverige, där det vintertid är mörkt redan när vi går hem från jobbet eller plugget. Tala om grundläggande medborgerlig rättighet. 

Men nu står vi här med poliskris, skjutningar, mord och våldtäkter.  

Fler sexualbrott, sämre uppklarning

Unga kvinnors utsatthet för sexualbrott har fyrdubblats sedan 2011, enligt NTU. Samtidigt sjunker uppklarningsprocenten för våldtäkter. I fjol klarades tolv procent av de utredda våldtäkterna upp. Under första halvåret i år sjönk siffran till åtta procent, uppgav Brå i september. Att våldta någon ter sig ganska riskfritt. 

Kvinnor är olika och värderar risken för att utsättas för brott olika. Jag är uppvuxen i Stockholms innerstad och har aldrig varit rädd för att vandra igenom staden mitt i natten. Jag har väninnor som alltid har varit oroliga. 

Men med ett stråk av förödmjukelse måste jag erkänna att jag numera undviker plattan och T-Centralen efter skymningen. Och jag tänker sannerligen inte gå dit bara för att det är min teoretiska rättighet, eller göra det som ett feministiskt statement.

Jag vill inte heller att polisen ska låta som Kim Hild, polisens pressinformatör i Malmö. Hon säger till SVT att hon inte tycker att kvinnor ska stanna hemma eller undvika särskilda platser. "Då lägger man ansvaret på offret, och det skickar ut fel signaler."

Mycket feministiskt korrekt, I'm sure. Men poliser ska inte inte låta som feminister. De ska låta som poliser. Helst som poliser med full kontroll på läget. Men om de inte har kontroll, vill jag helst veta det.   

Pest eller kolera, enligt Stefan Sintéus

I måndags gick Malmöpolisen ut med ett så kallat förtydligande: "Vi avråder inte människor från att röra sig ute i samhället." Applåder, han sa rätt sak. Men betyder det att polisen anser att det är tryggt nu, plötsligt? Det är kanske av underordnad betydelse. 

Samma dag sa Malmös polismästare, Stefan Sintéus, att polisen nu gör en paus i kampen mot gängkriminaliteten för att koncentrera sig på mord och våldtäktsutredningar. Han tillade: "Tyvärr väljer jag mellan pest och kolera när det gäller hur vi ska arbeta mot kriminella i Malmö. Vi är helt klart för få poliser för den kriminalitet som finns."

Det låter hårresande. Men det låter sant. Och det är på det hela taget mer förtroendeingivande än låtsaslekar. 

 

Läs också:

Rimligt av polisen att larma i Östersund 

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!