Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Rädda demokratin, fika med Fridolin!

Jag vill inte dricka kaffe och äta bulle med Gustav Fridolin. Jag vill att han ska vara en duglig politiker.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Gustav Fridolin pratade politik i söndagens Agenda. Och med politik menar Fridolin just "prat".

MP-språkröret fick frågan om det finns en klyfta mellan politiker och väljare som kan bana väg för populistiska politiker och partier. Han svarade att det finns det. För numera kommunicerar valda och väljare via sociala medier och snabba debatter i stället för att prata direkt med varandra.

"Det är för få människor som känner en politiker i dag. Vi har gått ifrån att vara ett land där nästan alla hade en politiker lite längre ner på gatan."

Va? När var det så här? Jag är äldre än Fridolin så jag minns livet före Facebook. Och jag har aldrig haft någon politikergranne lite längre ner på gatan. Jag har aldrig ens hört talas om något sådant livsöde, ens från min barndom.

Politiker läste man om i tidningar och såg på tv. Man lyssnade på dem och röstade på det parti som hade vettigast idéer om hur landet ska skötas. Då som nu.

Men Fridolin tror stenhårt på det enskilda pratandet mellan politiker och folk. Och om många människor i dag inte tror på MP:s flyktingpolitik så beror det bara på att MP har pratat för lite med dem om saken.

Det är det som är "klyftan".

Kanelbullar och konsensus

Men han tycker inte att man ska rasiststämpla dem som problematiserar flyktingpolitiken. Nej, vi sätter oss ner och pratar i stället: "Det är väldigt svårt att sitta vid ett bord och dricka kaffe och bulle och börja stämpla varandra för det ena eller det andra."

Lite självkritisk påstod sig Fridolin vara till hur MP låtit i flyktingdebatten: "Både hur vi har låtit men också hur vi har drivit politik. Det har varit viktigt med lajks och för lite av att man faktiskt sätter sig ner och pratar direkt människor emellan."

Läs detta igen. Fridolin skiljer här på att prata politik och att bedriva politik. Men vad menar han då med att bedriva politik? Jo, det är att - prata.

Programledaren Camilla Kvartoft försökte flera gånger lyfta samtalet från kaffe och bulle till politiska sakfrågor: skola, vård, omsorg, poliskris. Det gick inte. Fridolin halkade ner i kaffekoppen vid varje tillfälle. Under ett försök att tala rättspolitik hamnade han på några sekunder i funderingar kring enskilda grabbar som "dras in i gäng av kriminella".

Minister eller livsstilscoach?

Gustav Fridolin sitter i Sveriges regering. Regeringen styr landet. Men det gröna statsrådet låter mest som en livsstilscoach eller folkrörelseaktivist. Det är som om han bara vill röra sig på kafferepsnivå. Det gör honom till en icke-politiker. Politiker måste röra sig på systemnivå.

Samtidigt är han som gjord för vår emotionella, individfixerade tid. Aktuelltredaktionen gillar ju numera att fråga ut ministrar med hänvisning till enskilda människoöden: "Hur vill du förklara den nya flyktinglagen för Amir, Morgan Johansson?", "Vad vill du säga till Emils pappa om sjuksköterskebristen, landstingsrådet?"

Journalister kanske också är trötta på systemen. Men det är systemen - skola, vård, omsorg, bostäder, rättsväsen - och kvaliteten hos dessa som i hög grad formar våra livsbetingelser.

Våra kafferep och privatliv kan vi sköta själva.


Läs också:

De sköna lirarna försvagar Sverige

Fridolins olidliga tonårsfasoner


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.