Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Politisk dumhet gör att äldre kan dö av corona i onödan

På sjukhus är isolering av covid-19 närmast religion, men på äldreboenden med demenssjuka är det inte så jädra noga.
Detta är en pigg brittisk lady på ett äldreboende i Harrogate - hon har inget med demensproblematiken i texten att göra. Däremot fyllde Dorothy Flowers 108 år nyligen och fick bland annat gin, champagne och 654 gratulationskort från främlingar i hela världen. Bara så att ni vet.
Foto: SWNS / SWNS / TT / SOUTH WEST NEWS SERVICE TT NYHETSBYRÅN
Personal vid intensivvårdsavdelningen på Nyköpings Lasarett tar på sig skyddsutrustning.
Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Demenssjuka kan fungera som superspridare på äldreboenden - med politikernas goda minne.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

En av fem seniorer avled inom en månad efter att de flyttat in på något av Stockholms särskilda boenden, konstaterade Socialstyrelsen 2014. Ett skäl var bristen på äldreboenden. Det krävdes så stora hjälpbehov för att få en plats att man i princip måste stå på tröskeln till döden. 

Det är nog en förklaring till att liemannen har gått så brutalt fram på en del äldreboenden den här våren.

Men somliga kan kvala in på särskilda boenden trots lysande fysik och rörlighet: demenssjuka. En del av dem klarar nog en batalj med coronaviruset utmärkt - men de är som gjorda för att sprida smittan vidare. 

En demenssjuk förstår inte begrepp som pandemi, social distansering eller vikten av att tvaga händerna. Hon stannar inte upp och läser varningslappar på dörrarna till smittades rum. Om hon förstår hur handtaget fungerar, knallar hon in. 

Om hon själv blir sjuk lär hennes rastlöshet och ångest driva upp henne ur sängen i ett läge där en vanlig dödlig hade varit utslagen. Hon kan bli en superduperspridare.

Isolering light i äldreomsorgen

Det inser förstås personalen: ”Om vi får en smittad på avdelningen känns det som att de andra är dödsdömda på något sätt. Då får de smitta varandra liksom”, säger en anonym undersköterska på ett demensboende till tidningen Kommunalarbetaren, som har en färsk artikel i ämnet.

Men - det måste väl finnas något man kan göra? 

Nja.

I Socialstyrelsens nya skrift Arbetssätt i kommunal hälso- och sjukvård vid covid-19 finns så kallade ”praktiska förslag”. Men det enda som sägs om demenssjukdom är att covid-sjuka på särskilda boenden ska vårdas med stängd dörr, om de inte behöver sjukhusvård. ”I de fall det är svårt att tillämpa stängda dörrar, till exempel vid demensboende och liknande, kan man ändå eftersträva isolering.”

Eftersträva isolering”! Varför står det inte att personalen, om det är nödvändigt, kan låsa eller sätta haspar på dörrar i stället för att bara ”stänga” dem?

Isolering är ju religion på de sjukhusavdelningar där covid-19-sjuka vårdas. Inte ens när döden nalkas får anhöriga komma in. Och den svenska smittskyddsstrategins högtidliga omkväde lyder: ”Vi måste skydda våra sköra äldre!” 

Så - varför inte sätta ner foten och skapa isolering på äldreboenden i stället för att nöja sig med en strävan? 

En demenssjuk får inte tvingas

Huvudsakligen på grund av lagen: ”Det finns inte de legala möjligheterna att isolera en demenssjuk på ett äldreboende”, säger Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, till Kommunalarbetaren.

Så är det; det är ”olaga frihetsbehövande” att låsa in, eller på andra sätt använda tvång, på ett äldreboende. Det gäller för kristallklara seniorer - fullt rimligt - men även för demenssjuka. Vilket är galenskap.

Dementa har fått sin plats på boendet just för att de har en hjärnskada som gör att de inte kan reda sig själva eller se konsekvenserna av sina handlingar. Men så fort de har flyttat in ska de behandlas som om de var helt vanliga vuxna.

Den här charaden har politiker från båda blocken låtit pågå i decennier, trots kritik. Så, Stefan Löfven, det är jättefint att äldreomsorgen ska få gratis handsprit. Men om det visar sig att demenssjuka har dukat under eller omedvetet smittat andra, helt i onödan, är det inte det man kommer att minnas och diskutera när bokslut ska göras efter coronaepidemin.