Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Plötsligt lät Löfven som Donald Trump

Stefan Löfven håller presskonferens i samband med sitt sommartal som hölls på Bommersvik i söndags.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Donald Trump älskar att avge magnifika löften. Det är han inte ensam om bland världens politiska ledare...Foto: DOUG MILLS / AP TT NYHETSBYRÅN

Statsministerns retorik i sommartalet påminde om det slags mytiska förflutna som Trump åkallar när han dillar om sitt ”Make America great again”.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det sägs att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill framstå som coronakrisens Winston Churchill, klippan under landets ”darkest hour”. 

Här hemma har Stefan Löfven provgått en del i Per Albin Hanssons landsfaderliga skor. Men Hansson gick ur tiden redan 1946, så Tage Erlanders galoscher har mer framtid i sig, om man så säger. Han ledde Sverige under efterkrigstiden och genom rekordåren.   

Och det var Erlander som fick äran att citeras i Löfvens sommartal i söndags. För snart ska efterkrigs-Löfven och Socialdemokraterna börja återuppbygga Sverige efter pandemin. 

Men, förklarade statsministern strängt, vi ska inte tillbaka till ”hur saker fungerade förut. Vi ska bygga något bättre... Vi ska ha världens bästa äldreomsorg!”

Just då påminde han starkt om en världsledare. Tyvärr är den ledarens namn Donald Trump. 

Och det vore ett förbaskat övertramp att tala i sådana termer.

Trump älskar att avge magnifika löften. Muren mot Mexiko, ett nytt sjukvårdssystem, kriget i Syrien - allt ska han fixa. Hurdå? Ja, detaljerna är suddiga, men ”it's gonna be beautiful”.

Man himlar med ögonen, men Stefan Löfven är lika oseriös när han, i onådens år 2020, lovar ”världens bästa äldreomsorg”.

Hur har han mage? Efter coronans härjningar och tragiska dödsfall, vem tusan bryr sig om ifall Sverige blir bättre på äldreomsorg än – Norge? Ingen. 

Vilken hemtjänstbrukare, som har blivit avklädd av 48 olika undersköterskor under ett halvår, blir lyckligare om hon får veta att Sverige minsann passerade Belgien i den globala äldreomsorgsligan i torsdags?

Ingen. Och det vore ett förbaskat övertramp att tala i sådana termer. ”Sluta klaga, Märta. Tänk på de stackars åldringarna i Bulgarien.”

Men Stefan Löfven verkar inte vilja lära. Han vill överglänsa.

För övrigt, hur kan man ens mäta Löfvens världsbästhet? Om det är något vi har lärt av den internationella coronarapporteringen är det väl att omsorgen är olika organiserad runtom i världen. Historia och förvaltningstraditioner, värderingar och resurser, allt sätter sin prägel. 

Har S-ledaren missat allt detta? Det måste han ha gjort. ”Bäst i världen”-snacket förutsätter faktiskt okunnighet om äldreomsorg.

Sverige ska förstås studera andra länders äldreomsorg, för att lära. Norge har exempelvis fler sjuksköterskor inom omsorgen och närmare koppling till läkare och sjukvård. Konsekvenserna av detta borde vi studera, nyfiket och ödmjukt. 

Men Stefan Löfven verkar inte vilja lära. Han vill överglänsa. Som om målet är att andra länder ska skicka hit delegationer som slås av häpnad inför den svenska modellen. 

Dagdrömmerier, alltså.

Menar statsministern 70-talet och långvården? Knappast, va.

”Det måste finnas ett kontrakt mellan generationerna där ingen ska behöva frukta att åldras”, sade han i sitt sommartal. ”Det kontraktet ska vi återupprätta.”

Återupprätta? Har det alltså funnits ett fungerande ”generationskontrakt” som gjorde att svenskar förr inte fruktade att åldras? När var det, exakt? Jag började jobba i äldreomsorgen på 80-talet och då fanns det minsann inget jämrans kontrakt. Menar statsministern 70-talet och långvården? Knappast, va.

Retoriken påminner om det slags mytiska förflutna som Trump implicerar när han dillar om sitt MAGA, ”Make America great again”.

Skillnaderna mellan Löfven och Trump är förstås enorma. Men de borde vara större ändå.