Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Smittspårare som rövar bort barn? Se upp för covidmyterna

Anti-lockdown-demonstration i Melbourne, Australien.Foto: DIEGO FEDELE/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / DIEGO FEDELE/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Självidentifierar sig som foliehatt eller en motdemonstrant? Demonstration i Hyde Park, London, mot covidrestriktioner, vaccin, 5G och annat.Foto: GUY BELL/SHUTTERSTOCK / GUY BELL/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Våldsam demonstration i Torino måndag kväll.Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA
Trafalgar Square, London, 24 oktoberFoto: MARCIN NOWAK/LNP/SHUTTERSTOCK / MARCIN NOWAK/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Håll avstånd - och huvudet kallt. Låt inte virussmittan leda till konspirationsfeber.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Lömska smittspårare tränger sig in i amerikanska hem och släpar i väg folk till läger som drivs av USA:s krismyndighet, FEMA. Allra helst rövar de bort barn.

Det är en av många konspirationsteorier som har vuxit i pandemins spår.

En annan föreställning gör gällande att Kina designade viruset i ett labb och spred det med flit. Eller så var det USA som skapade det och planterade det i Wuhan.

Andra hävdar att en ljusskygg global elit ligger bakom allt. Antingen är pandemin en gigantisk bluff som syftar till att kontrollera människor. Eller så har eliten spritt viruset i syfte att utrota vissa grupper. 

En del teorier sprids av stater som Ryssland, Kina och Iran. Men människan är i sig lagd åt att sno ihop prydliga sagor. Vår hjärna gillar inte hotfulla virus som plötsligt vänder upp och ner på tillvaron och inte går att kontrollera. Hjärnan söker automatiskt efter mening och samband som får verkligheten att te sig mindre kaotisk än den är.  

En stor fara med coronamyterna är att de som snöar in på dem lätt glider vidare till redan etablerade konspirationskretsar.

Den som tror att coronamyter är ett randfenomen bland foliehattar bedrar sig dessvärre. Mellan 40 och 20 procent av befolkningarna i Polen, USA, Spanien, Frankrike, Storbritannien, Italien och Tyskland tror att Kinas regering spred viruset medvetet, enligt en ny undersökning av The Guardian och YouGov-Cambridge Globalism Project

Den mest spridda covidteorin är dock att dödssiffrorna har blåsts upp enormt - med flit, av dunkla skäl. Det tror exempelvis 46 procent i Grekland, nästan 40 procent i USA och mellan 20 och 30 procent i de stora västeuropeiska länderna.   

En stor fara med coronamyterna är att de som snöar in på dem lätt glider vidare till redan etablerade konspirationskretsar på nätet, som vaccinmotståndare, 5G-haverister, nätverket QAnon - som hävdar att Trump för ett hemligt krig mot en elit av satansdyrkande pedofiler - och andra, ofta högerextrema grupper som skyller allt på ”globala eliter”, en djupt antisemitisk eufemism. Men vänstern kan också: i somras fick en skuggminister i brittiska Labour sparken för att ha delat en artikel som rymde en antisemitisk konspirationsteori. 

Dessa grupper har allt att vinna på att underblåsa och bygga ut coronamyterna. Såväl ”anti-vaxxers” som höger- och vänsterextrema återfinns också i de allt vanligare demonstrationerna mot lockdowns – de har funnit ett nytt sätt att nå ut. 

Sverige ligger långt ner i The Guardians konspirationsmätning, men en siffra oroar.

Gemensamt för konspiratorikerna är misstron mot regeringar, myndigheter och mot medier, som alltid anses veta Sanningen men vägrar att avslöja den för folket. 

De megamisstrogna har skäl att vädra morgonluft. Covid-19 får regeringar att famla efter lösningar och trampa fel alltmedan vetenskapsmän tycks träta om fakta och vissa medier politiserar covidbevakningen på nyhetsplats. 

Pandemin är som Viagra för de strömningar som redan fanns före utbrottet, förkroppsligade av Donald Trump. 

Sverige ligger långt ner i The Guardians konspirationsmätning, men en siffra oroar. Var fjärde svensk, 26 procent, håller med om att ”sanningen om vaccinens farliga effekter döljs med flit från allmänheten”.  

Av vem? Och varför? Och hur kommer det sig att siffran var betydligt lägre – 14 procent – när The Guardian ställde samma fråga i februari 2019

Håll avstånd - och huvudet kallt. Naturen har ingen politisk agenda eller baktanke. Och konspirationssmittan leder inte till immunitet, bara till infekterade samhällen.