Ann-Charlotte Marteus

Pajaskonsterna gynnar bara SD

Just nu gör de etablerade partierna sitt bästa för att spela Sverigedemokraterna i händerna. Sluta gärna upp med det.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

De sju partierna påbörjade sin normalisering av SD genom att trixa med praxis, alltifrån utestängandet av SD från kvittningssystemet till attacken mot alliansbudgeten i fjol. Det sistnämnda gjorde de rödgröna omtänksamt nog tillsammans med SD.

Steg för steg har partierna sänkt priset för trixande. Och sålunda kom SD:s budgetkupp att framstå som mycket mindre subversiv än vad som varit fallet om alla andra hade uppträtt korrekt.

Efter budgethaveriet har representanter för de sju partierna tävlat i ovärdigt beteende.

Tag alliansens nonchalanta leenden när de gick för att samtala med Sveriges statsminister på onsdagskvällen. Tag deras sladdrande efteråt:

Annie Lööf meddelade att alliansen minsann krävt en ursäkt av Löfven, men inte fått någon. Jan Björklund hävdade att Gustav Fridolin öppnat för att låta alliansen ta över. FP-ledaren tillade att "Löfven har låst in sig i vänsterburen och kastat bort nyckeln."

Sveriges utbildningsminister replikerade att Björklund borde "lära sig att tvätta öronen". 

Statsmannakonst på hög nivå. Men det skulle bli så mycket bättre:

Löfven fick det till att alliansen samarbetade med SD för att de röstade på sin egen budget. Finansminister Magdalena Andersson, liksom statsminister Löfven, påstod sedan att SD är "nyfascistiskt". Ingen av dem tycktes inse att man bör ha åtminstone någon liten strumpartad artikel på fötterna innan man drar till med sådana epitet. Annars kan det slå tillbaka. Vilket det gjorde när expert efter expert fick slå fast att SD minsann inte alls är nyfascistiskt.

SD-ledaren Mattias Karlsson missade förstås inte det övergivna målet utan slog fast att ministrarna betedde sig "okunnigt, oförskämt och ovärdigt". 

De vanligen seriösa partierna har plogat för SD på ytterligare ett sätt:

Sverige är tolerant, öppet och generöst. Det beror inte på att vi är exceptionella människor. Det beror inte heller på att vi har gullighetsberikat dricksvatten. Men delvis beror det på att vi har reserver av trygghet och tillit. Vi litar på att Sverige fungerar, att förvaltningen fungerar, att landet styrs av tämligen kompetenta och rationella politiker.

Fredrik Reinfeldt kunde säga "Öppna era hjärtan" med pondus därför att han och Anders Borg så länge hade framstått som garanter för ordning och reda. Många kunde tolka det som: "Om ni öppnar era hjärtan, sköter vi resten."

I dagsläget verkar partierna knappt förmögna att sköta en glasskiosk. (Och att döma av en intervju i danska Politiken hade inte Reinfeldt mycket till plan, när allt kom omkring.)

Om det politiska kaoset får fortsätta, om medborgarna börjar tycka att marken gungar under deras fötter och undrar vart Sverige är på väg, kan god jordmån uppstå för enkla "vi mot dom"-budskap.

De sju måste skärpa sig inför kommande valrörelse. Sakliga konflikter mellan höger och vänster är mer än välkomna, men ta inte heder och ära av varandra. Uppträd statsmannamässigt. Efter valet kommer ni med stor sannolikhet att tvingas samarbeta och kohandla. Det är det pris ni måste vara redo att betala för det moraliska beslutet att inte samarbeta med SD.

Är ni inte villiga att betala, är ni bara posörer.