Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Nya coronakampen: Vem är det mest synd om?

Unga som festar får onda ögat eftersom de kan sprida smitta. Hur synd är det om dem, på en skala?
Foto: COLOURBOX
Vems fel är det att det blev så här? Nicholas Christakis har ett hisnande men så självklart svar.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

SVT kanske borde starta Generationskampen, programmet där svenskar får slåss om vilken årskull det är mest coronasynd om. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är väldigt synd om många nu, tycker många, om de får säga det själva. 

På Aftonbladets debattsida klagade häromdagen 21-åriga Hedda Ljunggren över att samhället betraktar hennes generation med fördömande undran: ”Har de ingen respekt för andras liv? Kan de inte missa en enda fest för andras hälsa?” 

Men, förklarar hon, det är faktiskt ungdomen det är synd om. Klimatet är så förstört av ”vuxna makthavare” att Hedda och hennes jämnåriga inte kan förvänta sig ett långt och friskt liv. De tvingas fråga sig själva om det är etiskt att skaffa barn. De är veganer och åker kommunalt, faktiskt – och ändå har vuxenvärlden mage att hävda att ”vår livsstil hotar riskgrupper vars pensionsfonder är investerade i kol och olja.”

Take that, era köttätande fossildyrkare på intensiven!

Aftonbladets Brita Svensson, 65, ser en smula annorlunda på saken: Precis när myndigheterna hade givit äldre tillåtelse att leva som alla andra – ja, precis när ett mer normalt liv var inom räckhåll, då vände allt: Råd och rekommendationer blev stenhårda. 

Men nu förväntas yngre leva efter samma tuffa råd som äldre har lytt sedan i mars. Fattar de nu hur de äldre har haft det, undrar krönikören. ”Vi har lidit, det har varit tufft, men vi kan det här”, skriver Svensson och listar seniorernas prövningar: De har inte varit på krogen efter 22.00 sedan i våras. Inte varit på gym. Knappt träffat några människor. Handlat en gång i veckan. ”Vi har inte åkt kollektivt sen i mars. Vi går, cyklar, åker bil och sitter hemma.” 

Det är förstås inte synd om någon av oss – och det vet vi ju.

Så vilka är det mest synd om, de unga som får onda ögat om de festar - eller de äldre som har påbjudits isolering sedan vårvintern?  

Kanske är det mest synd om SvD-krönikören Erica Treijs, som efter Stefan Löfvens besked om strängare regler skrev att ”där rök definitivt min mans 50-årsfirande på lokal.”

Eller är det rentav mest synd om mig? Jag skulle vilja köpa en trevlig hallspegel nere i city, men det klassas väl som icke nödvändig shopping i Anders Tegnells grymma värld?

Det är förstås inte synd om någon av oss – och det vet vi ju. Inte jämfört med alla dem som blir svårt sjuka eller avlider, sörjer sina döda, förlorar arbetet, ser sitt livsverk falla samman...

Det är ett hisnande perspektiv. Vem ska man klaga hos då?!

Nicholas Christakis, läkare, sociolog och författare, intervjuades i CNN häromdagen. Intervjuaren frågade vad han tyckte om dem som menar att USA måste öppna upp, låta ekonomin komma i gång för att undvika mer lidande. Christakis svarade: Men det är så lite vi kan påverka själva! Det är viruset som är fienden, viruset som får samhället att sakta ner. 

Han berättade om beskrivningar av epidemier från romarrikets tid, vittnesmål om hur allt saktade in, upphörde. Världen blev stilla. Då fanns det ingen regering eller myndighet som stängde ner, det bara blev så. ”Viruset gjorde det”, sade han.

Det är ett hisnande perspektiv. Vem tusan ska man klaga hos då?! Och så skrämmande att vi inte skulle ha den kontroll över smittan som vi fantiserar om att vi har. 

Men om vi kan enas om att det är pandemin som stänger in oss och sabbar alla fester, är det ju ingen större mening med att gnälla och skälla över generationsgränserna om vem det är som måste lida mest. 

Det var viruset som gjorde det.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs fel ålder på en av de citerade kvinnorna.