Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Nej, för många läkare är inte sjukvårdens problem

Nya Karolinska universitetssjukhuset är ett av världens dyraste lasarett och magnifikt skandalomsusat.Foto: EMIL NORDIN

Det är klart att sjukvården blir sämre när vartenda storsjukhus i Stockholm drar åt svångremmen.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Nämen hoppsan, tänkte tydligen ledningen för Karolinska universitetssjukhuset plötsligt, vi har ju alldeles för mycket läkare och undersköterskor på det här bygget. Dags att rensa.

Eller?

Storsjukhuset i Solna, ett av världens dyraste lasarett och magnifikt skandalomsusat, varslar 600 tjänster, bland annat 250 läkare och 250 undersköterskor. Men ingen ko på isen, alltså. Detta är bara ”en logisk följd av vårt nya, smalare uppdrag att ge högspecialiserad och specialiserad vård”, enligt sjukhusdirektör Björn Zoëga.

Karolinska har helt enkelt haft en för stor kostym, nu kommer den att bli smärtare och snajdigare, hävdar Zoëga.

Ska man tro på denna godmodiga förklaring? Knappast. I somras fick sjukhuset hård kritik av Arbetsmiljöverket för att arbetsbelastningen för läkarna var ohållbart hög. 

Sjukhuset ålades ett åtgärdsbatteri; bland annat måste man göra klart för läkarna vilka arbetsuppgifter de bör prioritera bort när tiden inte räcker till. Den 2 december ska åtgärderna vara genomförda, annars väntar ett vite på en halv miljon kronor för Region Stockholm, skrev Läkartidningen i juni. 

Men nu, en månad före deadline, varslar Karolinska alltså 8-9 procent av läkarna. Hur går det ihop? 

Karolinskas miljardunderskott

Det går väldigt bra ihop med att Karolinska har ett underskott på 1,6 miljarder kronor. I maj infördes anställningsstopp och 550 administrativa tjänster varslades, i september uppmanades de anställda att spara på fikabrödet: 

”Vi går på allt nu och sätter hårda regler för vilda inköp, för att slippa säga upp personal. Vi drar ner på mackor, möten och tårtor”, sade Björn Zoëga då.  

Nu lovar han att personalneddragningarna inte kommer att påverka vårdkvaliteten. Nähä.

Stockholm växer befolkningsmässigt, och åldras, och samtidigt drar totalt fyra storsjukhus i regionen åt svångremmen. Klart att vårdkvaliteten är i fara.

Danderyd, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus går också med underskott, nämligen, och nästa år blir det mindre pengar från politikerna. Trion har aviserat eller redan infört stora sparpaket med anställningsstopp och stopp för hyrpersonal. Men regionen kräver att de ska producera mer vård. 

Även på dessa sjukhus lovar man att vårdkvaliteten inte ska komma i kläm. Men det är redan brist på vårdplatser - det är svårt att se hur köerna inte ska bli längre och trängseln på akuterna inte öka. 

Specialisterna kanske lämnar in

Stockholms finansregionråd, Irene Svenonius (M) brukar vara kallare än is inför sjukhusens situation: De ska ha ordning på ekonomin och ta ansvar för att patienterna får prima vård, punkt. Det är uppenbart att alliansledningen tycker att det är mycket roligare att bygga feltänkta skrytsjukhus, fantisera om värdebaserad vård och skriva groteskt generösa avtal med konsulter än att värna den vardagliga sjukhusvården.

Inte konstigt om sjukvårdspersonalen i Stockholm är demoraliserad redan innan varsel och anställningsstopp har börjat verka. Risken är att den personal som blir kvar antingen slits ut eller helt enkelt säger upp sig. Läkarfacket fruktar att de högkvalificerade läkarna på högkvalificerade Karolinska lämnar - då riskerar Stockholm att förlora ett helt kunskapsnätverk. Det vore katastrofalt.

Det är inte acceptabelt. Ansvariga politiker och sjukhuschefer måste ta sitt ansvar och gå till botten med systemfelen i sjukvården - och tillföra de resurser som behövs.

I annat fall kanske Stockholm blir en av de många städer på planeten där folk går ut på gatorna och demonstrerar. De som är friska nog att gå, vill säga.