Ann-Charlotte Marteus

Närsynt, dum och deppig av mobilen?

Publicerad

"Nu får vi in en massa barn som är närsynta. Sånt såg man ju inte förr. De kan inte se på långt håll längre."

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Så sa en optiker till mig härom veckan. Vi hade pratat om iPads, om hur praktiskt det är att kunna dra upp textstorleken för trötta gamla ögon. Men nu talade han om Iphones och den påverkan han antog att de har på barns syn.

Ett vittnesmål från en enskild optiker är blott en anekdot. Men ökande närsynthet hos barn har studerats av forskare, särskilt i Asien. I länder som Kina, Japan, Singapore och Sydkorea är upp till 90 procent av barnen närsynta. 10 till 20 procent av dem har en form av grav närsynthet som i värsta fall kan leda till blindhet.

Genetik spelar en viss roll, men man tror också att det vanvettiga pluggandet i dessa länder förstör barnens ögon. Ungarna sitter inne och plirar och är sällan ute och leker. Hos barn som är mycket utomhus är närsynthet mindre vanligt. Kanske sätter solljuset i gång fysiologiska processer som är nyttiga för ögonen, kanske är det själva minskandet av tiden framför skärmar och böcker som är välgörande. Kanske både och.

 

Närsyntheten ökar även på andra håll i världen, och om det finns ett samband mellan mycket närtittande och närsynthet - hur kommer den trånga lilla Iphonen att påverka barns syn i längden?

Sverige är världens modernaste land. Vi är misstänksamma mot människor som är misstänksamma mot det nya: "Moralpanik!". Men har någon ny produkt förändrat livsstilen så mycket och så snabbt för så många människor, som den smarta mobilen?

I går i Rapport föreslog Joep Perk, professor i hälsovetenskap, en lag mot att barn använder sina mobiler om nätterna. Barns ständigt uppkopplade tillvaro, med messande, surfande, twitter och spel, ställer till oacceptabla problem, säger Perk. Sömnbrist leder till inlärningssvårigheter och ökad risk för psykiska problem och depressioner. Dessutom skadas hjärnans utveckling av brist på vila.

Perks lagförslag är minst sagt drastiskt, och lär inte infrias så länge Iphones inte går att röka, men i sak är hans varningar långt ifrån unika. Datorer håller oss vakna. Amerikanska forskare ger rådet att stänga av dataskärmar minst två timmar innan det är dags att somna, så att hjärnan kan tagga ner och förstå att det är natt.

 

Lärarnas Nyheter har skrivit en hel del om sömnbrist, stress och brist på koncentration hos dagens elever. I en artikel berättas det om Rödabergsskolan i Stockholm där man tänkt införa "sömngrupper": "Tanken är att eleverna ska få pröva olika sätt att minska stressen och må bättre. En enkel åtgärd är att pröva att stänga av mobilen ett tag. Till att börja med kanske en kvart om dagen." (7/6 2012)

Har mobilen framkallat ett missbruksberoende?

Sömnmedelsförskrivningen till barn och unga har ökat med 170 procent på fem år. Den psykiska ohälsan hos ungdomar har ökat. Skolresultaten går utför. Orsakssambanden är utan tvekan komplicerade och svåra att fastställa. Men datorskärmarnas roll kan inte ignoreras. I väntan på solklara besked om hur allt hänger ihop borde föräldrar tänka över sin dator- och mobilpolicy hemma. Barn och ungdomar är inte kända för sin förmåga att sätta gränser för sig själva. Det är föräldrarnas jobb.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag