Ann-Charlotte Marteus

Blir zoom-utmattning den nya diagnosen i arbetslivet?

14 procent av kvinnorna och 6 procent av männen blir mycket eller extremt utmattade av zoom-möten, enligt en studie. Det tär både att se sin egen avbild och att känna sig utstirrad av andra.
Foto: PPE/SIPA/SHUTTERSTOCK / PPE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Möten via zoom under pandemin får människor att boka tid för olika skönhetsingrepp.
Foto: Marco Gallarino/COLOURBOX / firasezz

Zoom-möten får människor över hela världen att boka tid för skönhetsoperationer. Kanske är det lite tidigt att begrava det traditionella kontoret?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Tandblekning har blivit inne igen. I brittiska tabloider kan man se B- till D-kändisar med tänder så vita att man börjar famla efter solglasögonen. Det är ett tecken i tiden. Under pandemin har skönhetsingreppen ökat, även i länder med långa perioder av lockdown och utegångsförbud.

Boven i dramat är de videokonferenser som har ersatt sammanträden och kundmöten i den kontoriserade världen. Människor ser sig själva via webbkamera – och blir påtagligt deprimerade. Särskilt kvinnor. 

I en studie i International Journal of Women's Dermatology svarade 86 procent av de tillfrågade hudläkarna att det är just möten via zoom och liknande plattformar som fått deras patienter att vilja lägga sig under kniven, laserbehandlas eller slätas ut med hjälp av botox och fillers. 

Fårade pannor och veck mellan ögonbrynen, rynkor kring ögonen och saggande ögonlock, rynkiga halsar och vikande hårfäste – allt norr om kragen har blivit ett lidande.  

Och de hjälpsökande vill inte bara se mer presentabla ut – de har fått en ny, mer negativ syn på sitt utseende. 

Videokonferenser är inte bara den eleganta lösningen på många problem.

Det är i och för sig förståeligt att få förälskar sig i sin bild i datorn. Ljuset är glåmigt och man kan plötsligt komma på sig själv med att göra grimaser som man som man aldrig sett förut. 

Dessutom kan ansiktets proportioner förvanskas, påpekar forskarna: Om man sitter omkring 30 centimeter från kameran i stället för 1,5 meter blir till exempel näsan 30 procent större, samt plattare. Kameran kan också göra att ansiktet blir rundare och ögonen ser ut att sitta glesare, alltmedan öronen mysteriöst försvinner bortom kinderna. 

Videokonferenser är inte bara den eleganta lösningen på många problem. De genererar också nya.

I en ny studie från Göteborgs universitet och Stanford University, som The Economist skriver om, har man undersökt så kallad ”zoom fatigue”, zoom-utmattning, hos drygt 10 000 personer. Man fann att 14 procent av kvinnorna och 6 procent av männen kände sig mycket till extremt utmattade av att ha videomöten. 

Ett skäl till att det i högre grad gäller för kvinnor är att de av någon anledning har längre sammanträden än män. Men forskarna fann också att kvinnor lider särskilt mycket av att se sin avbild på skärmen. En annan tärande faktor är att zoomarna känner sig utstirrade.

Eller så eskalerar skönhetsingreppen tills alla ser ut som de där lyx-hemmafruarna i amerikanska dokusåpor.

Om zoom blir norm, vad kan vi vänta oss för följder? Forskarna i International Journal of Women's Dermatology fruktar att fler kommer att drabbas av kroppsdysmorfofobi, en sjuklig övertygelse om att ens helt normala utseende är groteskt. Den kan bli så stark att den går ut över både arbetsliv och fritid. 

Man kan också misstänka att människor som gör sig bra via länk, för att de är snygga eller extroverta, skulle premieras på arbetsmarknaden. Och att de som inte gör sig så bra, av olika skäl, förlorar. Vilket antagligen skulle betyda att ungdomskulten i arbetslivet blir ännu starkare och att man verkligen kan hälsa hem efter 35. 

Eller så eskalerar skönhetsingreppen tills alla ser ut som de där lyx-hemmafruarna i amerikanska dokusåpor, fast med zoom-anpassade mininäsor. 

Vi har hursomhelst skäl att tänka oss noga för innan vi kastar det traditionella kontoret, med dess möten mellan tredimensionella helfigurer, på historiens skräphög.