Demokratiminister Alice Bah Kuhnke imponerade ingalunda med sitt engagemang eller sin djupa kunskap när hon intervjuades om IS-återvändare i söndagens Agenda. Foto: HENRIK JANSSONDemokratiminister Alice Bah Kuhnke imponerade ingalunda med sitt engagemang eller sin djupa kunskap när hon intervjuades om IS-återvändare i söndagens Agenda. Foto: HENRIK JANSSON
Demokratiminister Alice Bah Kuhnke imponerade ingalunda med sitt engagemang eller sin djupa kunskap när hon intervjuades om IS-återvändare i söndagens Agenda. Foto: HENRIK JANSSON
Anna Carlstedt, samordnare mot våldsbejakande extremism, var tidigare ordförande för Röda korset. Foto: MAGNUS BERGSTRÖM/ RÖDA KORSETAnna Carlstedt, samordnare mot våldsbejakande extremism, var tidigare ordförande för Röda korset. Foto: MAGNUS BERGSTRÖM/ RÖDA KORSET
Anna Carlstedt, samordnare mot våldsbejakande extremism, var tidigare ordförande för Röda korset.  Foto: MAGNUS BERGSTRÖM/ RÖDA KORSET
Ann-Charlotte Marteus

Mycket snack men lite fakta, Alice Bah Kuhnke

Publicerad

I dessa tider av "fake news" och "alternativa fakta" drog Alice Bah Kuhnke i söndags till med lite gammaldags rejält struntprat. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I söndagens Agenda intervjuades kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) om återvändande IS-krigare. Det ämnet borde hon förstås ha stenkoll på: hon har haft ansvar för frågan om våldsbejakande extremism i mer än två år och har dessutom tillsatt sin gamla kollega, Anna "Var god dröj" Carlstedt, som rikssamordnare. 

Före utnämningen ansvarade Carlstedt för en nationell stödtelefon mot extremism. Enligt en utvärdering besvarades knappt hälften av samtalen.

Frågan i Agenda handlade om hur väl - eller taffligt - Sverige hanterar dem som återvänder till landet efter frivillig kamp med terrorrörelsen IS. Hur många har bara underkastats ett samtal med Säpo, för att sedan släppas vind för våg utan kontakt med andra myndigheter? 

"Alltför många, med all sannolikhet", svarade Alice Bah Kuhnke. Exakt hur många visste hon dock inte. Och hon var snabb med att lägga allt ansvar på kommunerna. De tar inte hand om återvändarna som de borde. De prioriterar fel.

Bah Kuhnke kämpar på kulturdepartementet

Men på ministerns eget departement jobbas det stenhårt, fick vi veta. Det pågår "ett intensivt arbete" för att få kommunerna att skärpa sig. Samtidigt säger hon dock att det finns kommuner som inte ens vet att de har ansvar för IS-återvändare. De tror att det är Säpos bord.

Hm. Departementet har alltså jobba intensivt med frågan i över två år - men kommuner vet inte ens vilket ansvar de har? Ett litet upplysande gruppmejl till landets kommunledningar kanske vore en idé...

Nåväl; enligt Bah Kuhnke har regeringen "gjort massor". Bland annat har man "ökat insatserna till det förebyggande arbetet med 150 procent".

150 procent, wow! Det är ju bättre än väl godkänt. Fast - hur mäter man en ökning av "förebyggande insatser" i procent? Är det pengar ministern talar om? Pengar är i så fall inte samma sak som "insatser", än mindre är det samma sak som verksamma insatser.

Men "150 procent" - det låter bra. Det får man ge miljöpartisten.

I framkant i arbetet mot extremism?

När demokratiministern hade talat lite till om att kommunerna inte sköter sig, kastade programledare Anders Holmberg fram tanken att denna extremt viktiga uppgift kanske inte bör vara kommunernas ansvar. Men då började Bah Kuhnke plötsligt lovsjunga de kommunala framstegen:  

"Det finns ju kommuner där det fungerar väldigt väl. Umeå och Göteborg, i vissa stadsdelar." 

Jaha, och hur visste hon det? Finns det siffror? Nej, svarade hon. Men hur kunde hon då påstå att det "fungerar väldigt väl"?

Ministern insisterade dock på att det finns framgångshistorier: "Det handlar ju om ett 10-, 20-, 30-tal personer som vi vet på olika sätt har varit i kontakt med sina kommuner och tagit del av individuella handlingsplaner som socialtjänsten arbetar med."

Ett 10-, 20- 30-tal, vad är det ens för absurd siffersoppa? Betyder det elva personer? 36 personer? Betyder det något annat än: "Jag har ingen aning."

 

På ett seminarium i Almedalen i somras sa Bah Kuhnke att Sverige ligger i framkant i Europa när det gäller arbetet mot våldsbejakande extremism. I Agenda backade hon från det uttalandet. Nu hävdar hon att "Vi ligger ungefär precis i samma situation som andra länder". Men, vidhöll hon, vi ligger i framkant när det gäller "det breda arbetet" mot våldsbejakande extremism. 

Fast - hur mäter man den bredden? Vad ingår? Hur mätte de andra, mindre framkantiga länderna sin bredd, och hur jämför man bredden mellan olika länder? 

Regeringen säger sig vilja slåss mot alternativa fakta. Det vore klädsamt om den först sopade rent framför sin egen faktaslaskiga dörr. 

Men det finns viktigare åtgärder att vidta: Alice Bah Kuhnke bör befrias från arbetet mot våldsbejakande extremism. Hon tycks vara helt oengagerad i denna livsviktiga fråga.

Om det går segt med arbetet ute i kommunerna är landets säkerhet sannerligen inte hjälpt av en minister som inte verkar bry sig.

 

Läs också:

Snälla väljare ge MP fyra friår vid nästa val 

Låt inte Facebook bli sanningsministeriet 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag