Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Morgan Johansson ger väljarföraktet ett ansikte

Justitie- och migrationspolitiker Morgan Johansson (S) har ett sätt att ducka för frågor och slingra sig - det är ett hån mot medborgarna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraten Ylva Johansson tycker det är jättekul att vara centerpartistisk arbetsmarknadsminister
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Utbildningsminister Anna Ekström (S) ska särskilt noggrant ägna sig åt att genomföra Jan Björklunds politik.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är härligt att vara minister när man slipper vallöften och huvudansvar. Det visar Agendaintervjun med Morgan Johansson.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var skakande att se migrationsminister Morgan Johansson (S) intervjuas i söndagens Agenda. Han frågades ut om den nya, generösa migrationspolitiken som ska införas och om Socialdemokraternas brutna, för att inte säga pulvriserade, vallöften. Partiet gick till val som garant för en stramare migrationspolitik. Nu ska man genomföra C- och MP-politik.

Det hade kunnat bli en svår intervju för Morgan Johansson. Men det var det inte - alls. Små lekfulla leenden spelade på hans läppar. Han var inte mer berörd av programledare Anders Holmbergs kritiska frågor än han hade varit om han suttit i en solstol och en liten myra hade tagit genvägen över hans handrygg. Det kittlade lite lätt. Det var allt. 

Allt är under kontroll, säger Morgan Johansson

Enligt Morgan Johansson är det hög tid att göra svensk migrationspolitik särskilt generös igen. Efter flyktingkrisens akuta skede 2015 behövde landet ett andrum, men den fasen är nu avklarad: "Vi ser att vi har kontroll över situationen." Mycket tack vare Morgan Johansson, enligt Morgan Johansson. 

Därför är det helt i sin ordning att regering och riksdag accelererar den redan rekordsnabba befolkningsökningen. 

Morgan ler mjukt. Hans ohederlighet är så obesvärad. Bostadskrisen är ju inte under kontroll. Den grova brottsligheten är inte under kontroll. Jihadisthotet är inte under kontroll. Hederskulturen och moralpoliserna i förorten är inte under kontroll. Gränserna är inte under kontroll. 

Lärarbristen, sjuksköterskebristen, socialarbetarbristen, polisbristen - ingenting av detta är under kontroll. 

I vilket avseende är vi på rätt sida om Johanssons andrum? Jo, de har fått ner pappershögarna på Migrationsverket, säger Morgan. 

Vad skulle ministern ha gjort om han hade fått knepiga frågor om bostadsbrist och dylikt i Agenda? Kanske som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson gjorde i Ekots senaste Lördagsintervju: hållit ett brandtal om högerextremismen i Europa. Låtit förstå att vi har honom och hans kolleger att tacka för att Sveriges demokrati är räddad.

Morgan småler. Och Ylva Johansson är "jätteglad" över att vara centerpartistisk arbetsmarknadsminister. Utbildningsminister Anna Ekström, å sin sida, är superpeppad och lovar att vara "extra noga med att genomföra det som är lite jobbigt för mig själv", alltså Jan Björklund-politik.

Morgan Johansson och tidernas softaste regering

De verkar så nöjda och avspända - vilket man kan förstå. Har någon regering haft det bättre, om man ser politiken som en karriärväg? Det är fritt fram att bryta vallöften och ministrarna behöver inte ta ansvar för följderna av sina handlingar - de lyder ju bara order. 

I nästa valrörelse kan de sedan skylla allt som inte fungerar på C och L. Och vice versa, förstås. Regeringspolitikens arkitekter, C och L, sitter ju redan i opposition, för guds skull. 

Samtliga maktspelare har skaffat sig "deniability", möjlighet att förneka allt och skjuta ansvaret på motspelaren. 

Om det passar Morgan Johanssons och partiets syften kommer han att ändra sig om migrationspolitiken i nästa valrörelse. Upprepa vad S sade inför det här valet, nämligen att Sveriges restriktiva asylpolitik ska ligga fast tills EU har infört en gemensam politik. Ty "Sverige kan inte ta ett oproportionerligt ansvar".

Och om någon då påminner statsrådet Johansson om en intervju han gjorde i januari 2018 kommer han bara att småle. Och klia sig förstrött på handryggen.

Läs också: 

Allt ska utredas - utom migrationspolitiken

Fotnot: I tv-spelaren nedan visas senaste avsnittet av Ledarsnack, denna gång gästar ekonomen Robert Boije för ett samtal om hur en kommande skattereform kan se ut.