Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Mor ror, far är riskkapitalist

Läser inte dagens skolbarn Dagens Industri?

De verkar ju välja skola helt planlöst, utan att veta ett smack om bolagsstrukturer och kryphål för riskkapitalister.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Under jullovet lades Karlstads idrottsgymnasium ner utan förvarning. Eleverna hade plötsligt ingen skola att gå till. Men ägaren, Jan Walther, klarar sig bra, tack. Han mixtrade lite med sitt företag, skapade dotterbolag och kan på så sätt behålla alla de tiotals miljoner som hans sejour i svensk skolvärld har genererat. Om detta berättade Aktuellt i måndags.

Skolinspektionen hade givit Walther tillstånd att mixtra med sitt företag. Man hade inget val - företag är ju företag är ju företag.

Men Skolinspektionens generaldirektör, Ann-Marie Begler, sade till Aktuellt att hon önskar att SI kunde granska skolorna lite bättre. Hon har bett regeringen om resurser för att öka myndighetens kompetens vad gäller koncerner och bolagsstrukturer.

Låter det vettigt?

Bör Skolinspektionen verkligen lägga tid på att studera "bolagsstrukturer"? Har den inte nog med att kontrollera utbildningskvaliteten i våra skolor och hålla koll på scientologer och andra friskolande sekter?

Men bolagsstrukturer är viktiga. Efter Waltherskolans konkurs intervjuades ungdomar i Nya Wermlands- Tidningen. En 15-årig grabb berättade om det fordonsprogram han är intresserad av. Det är ett ganska nytt program, "så då frågade jag om ekonomin och fick svar om att den är stabil."

Grabben försöker vara det som regeringen vill att skolelever ska vara, nämligen välinformerade kunder på skolmarknaden.

Men vad har han för chanser att informera sig, när Skolinspektionen och rektorn på Waltherskolan aldrig såg vad som komma skulle?

Sverige är ett sekulariserat land, men religiös nit och fanatism saknas minsann inte. Man kan se den hos borgerliga politiker när vinst i välfärden diskuteras. Vinster får inte ifrågasättas!

Ja, jo, hrm, det uppstår kanske lite problem ibland: plötsliga konkurser, vinstmaximering genom att friskolorna snålar med lärare och elevhälsa, segregation genom att de söker efter de minst resursförbrukande eleverna. Men det är bagateller.

För ändamålet helgar medlen. Amen.

Jämfört med andra länder är Sverige något av ett Vilda västern i fråga om vinster i välfärden. Det gäller i synnerhet skolan.

De flesta länder tycker nämligen att skolan är alldeles för viktig för att spela rysk roulette med. Norge, exempelvis, tillåter aktiebolag, men inte att vinster förs ut ur verksamheten.

I Danmark är aktiebolag i princip förbjudna, ingen får äga mer än en skola och alla medel ska plöjas ner i undervisningen. I Finland är vinstsyfte förbjudet och en friskola får bara startas om den erbjuder en utbildning som det anses finnas behov av just då och där.

I Sverige utgår politikerna mer från företagens intressen än "kundernas". De människor som är beroende av välfärdstjänster får anpassa sig.

Är bolagisering och konkurs normalt för företag? Anpassa er, ungar! Hotar meddelandefriheten företagshemligheter? Håll käften, anställda!

Det finns borgerliga politiker, som före detta FP-politikern Johan Enfeldt, som vågar knuffa på de heliga korna. Och kanske tyder moderaternas tvärvändning om Lov-tvång för kommunerna på en viss tillnyktring.

Men politisk fanatism är svårbotad, så Sveriges unga gör bäst i att byta ut Harry Potter mot en lämplig finanstidning.