Livsviktigt hantverk. Sjuksköterskeutbildningen är treårig och borde självklart ha gott om utrymme för praktiska baskunskaper. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMLivsviktigt hantverk. Sjuksköterskeutbildningen är treårig och borde självklart ha gott om utrymme för praktiska baskunskaper. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Livsviktigt hantverk. Sjuksköterskeutbildningen är treårig och borde självklart ha gott om utrymme för praktiska baskunskaper.  Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: PERRIN REMY / COLOURBOX/ PHOTOPQR/LE PROGRES MAXPPPFoto: PERRIN REMY / COLOURBOX/ PHOTOPQR/LE PROGRES MAXPPP
 Foto: PERRIN REMY / COLOURBOX/ PHOTOPQR/LE PROGRES MAXPPP
Foto: THINKSTOCK / THINKSTOCKFoto: THINKSTOCK / THINKSTOCK
 Foto: THINKSTOCK / THINKSTOCK
Ann-Charlotte Marteus

Mer praktik för syrror och mindre flumteori

Publicerad

Senast du var på vårdcentralen - kände du då att du blev ekologiskt bemött? Eller var du kanske bara ute efter gammal fyrkantig patriarkal omplåstring?

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Att begreppet ekologisk omvårdnad faktiskt finns, påtalas i en debattartikel i Dagens Medicin av sjuksköterskan Anton Pilotti och barnläkaren Mats Reimer.

Duon kritiserar en kursbok för sjuksköterskestudenter, "Teoretiska grunder för vårdande", som framstår som fantastiskt flummig.

I kapitlet "Det ekologiska vårdandet" hyllas ekologisk och biodynamiskt odlad mat för konkreta hälsovinster, trots skakigt vetenskapligt underlag. På annan plats skildras "livsvärldsperspektivet", som tycks vara ett ytterst tillkrånglat sätt att säga att inlevelseförmåga är viktigt. 

Boken undervisar också om "vikten av att vi ska se stjärnor eftersom dessa förbinder oss med universum". Och så informeras studenterna om att resursbrist i vården aldrig får användas "som täckmantel för en icke-vårdande kultur". Sjuksköterskan ska i varje läge "träda fram, tjäna och företräda den lidande patienten".

Pilotti och Reimer undrar om så eteriska vårdteorier verkligen är till hjälp för sjuksköterskor som säger upp sig på grund av kass arbetsmiljö.

De är kritiska till omsorgsteoretiserandet och skriver avslutande att de sköterskor som utbildades före livsvärldsperspektivets krångliga tid knappast var sämre på omvårdnad än dagens sköterskor, "men man kan gissa att de upplevde grundutbildningen som mindre förvirrande".

Utbildningen är för teoretisk

Hur står det till med den treåriga sjuksköterskeutbildningen? Uppfyller den sitt syfte? Lär sig studenterna vad de behöver för att fungera i vården? 

Det finns folk i Landstings-Sverige som svarar blankt nej på den frågan. De menar att utbildningen är alldeles för teoretisk, samtidigt som de nyexade saknar praktiska baskunskaper. Sjukhusdirektören vid Sahlgrenska, Ann-Mari Wennberg, berättar för Dagens Medicin om nyutexaminerade sjuksköterskor som inte ens kan ta blodprov. 

Den här utvecklingen har gjort att sjukhusen tvingats inrätta allt längre introduktionsperioder för nya sjuksköterskor. I Västra Götaland pågår inskolningen numera ett helt år, skriver Dagens Medicin.

Det är en absurd ordning. Den kostar landstingen tid och pengar. Och vad gör den med sjuksköterskorna? Många sköterskor lämnar yrket inom två år efter sin examen. Frågan är hur mycket det har att göra med tuff arbetsmiljö  - och hur mycket det beror på att de helt enkelt inte har förberetts för sin roll. 

Det borde kännas fruktansvärt att få sitt första jobb, i en miljö där liv och död står på spel, och inse att konsten att sätta en nål är betydligt viktigare än aldrig så honnörsordstäta omvårdnadsteorier. 

Se över sjuksköterskeutbildningen

Sjuksköterskeutbildningens innehåll är en laddad fråga. Sjukhusen vill ha mer av det praktiska medan sjuksköterskefacket, Vårdförbundet, försvarar det akademiska. Det för ju med sig status och gör det lättare att motivera ett högre löneläge. 

En sådan dragkamp måste sjukvården vinna. Sjuksköterskeutbildningarna är till för att försörja sjukvården med verksam kompetens, inget annat. Därför är det dags att se över utbildningen - igen - i syfte att göra den mer praktiskt inriktad. 

Ekologin kan vänta tills det ligger lite färre patienter i våra sjukhuskorridorer. 

 

Läs också:

Rean på poliser och sjuksköterskor är över 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag