Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Marteus: Tidskriften Neo borde heta Äsch!

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Neo kallar sig inte längre liberal, utan "borgerlig". Den vilar numera "på breda värden", meddelar chefredaktör Paulina Neuding i nya numret.

I sin spalt grunnar hon över vad hon menar med det. Hon kommer fram till att Göran Hägglund (KD) var något viktigt på spåren med "verklighetens folk" och med köksborden. Borgerliga människor sitter inte under kristallkronor, förklarar hon. De är "rediga", har "sunt förnuft" och sitter vid köksbord.

Vad är då Neo för sorts köksbordsmoatjé?

Jag bläddrar i hans - det är en han, var så säker - borgerliga själ och finner att Neo är den där typen som lutar sig tillbaka i stolen och himlar med ögonen. Och fnyser.

I notisform fnyser Neo åt folk som oroar sig över klimatet. De är "förståsigpåare".

Han fnyser åt "de intellektuella" som oroar sig över egoism. Åt politiker som försöker hantera fetmaepidemin i västvärlden. Åt djurskyddslagen: "regelkrångel!" Och åt dem som vill förbjuda Bisfenol A i barnmatsburkar.

Med ett "blaha" fnyser han åt dem som tycker att det är tunt med kvinnor i näringslivstoppen. Neo har minsann hört kläddesignern Gudrun Sjödén skämta om sitt företags styrelsemöten: "bara kvinnor, det är ett väldigt pratande".

Höhöhö!

 

Förklädd till Johan Wennström har Neo ett och annat att säga om modern konst.

Modern konst är: JÄTTEKONSTIG! Ta till exempel en skulptur av barn som inte ser ut som realistiska barn. Va? VA! Eller människor som spyr. Varför det?!? Ett mänskligt kranium täckt med diamanter. WTF!

Vi får inte veta hur modern konst borde/skulle kunna te sig för att duga. Bara att den som Wennström har sett är såhimlakonstig. Och "negativ".

 

"Negativ" är ett skällsord, för mitt i fnysattackerna har Neo en ytterst positiv självbild. Han ser sig själv som en stor optimist.

En optimistisk människa är Blondinbella.

Johan Wennström har mött henne. Hon berättar om hur svårt hon har det i Sverige. Det är jantelagen som tär. Om det inte fanns en jantelag skulle alla älska henne unisont, i stället för att debattera henne, förklarar hon. Wennström frågar henne modigt om det är "det här positiva, det goda, det produktiva anslaget hos dig" som retar alla räliga förståsigpåare. Hon förnekar det inte.

"Jag tycker att egoism är ett bra ord", säger hon. Av egoism blir man nämligen lycklig och då blir man snäll.

MAD, som sagt var.

 

Kulturskribenter är inte snälla, enligt Blondinbella. De "försöker ta bort livsglädjen i människor".

En kulturskribent som dock har sett ljuset är som bekant Bengt Ohlsson.

Han intervjuas av Paulina Neuding och avslöjar stämningen kring vänsterns köksbord. Låter inte kul. Det är "en ganska glädjelös och ängslig värld", full med förvuxna rebeller som protesterar mot det etablissemang som de numera själva tillhör, räknar sina pengar och är rädda för att gilla Springsteen på fel sätt.

Neuding lapar i sig, men får inte med sig Ohlsson på Göran Hägglund-tåget: retoriken kring verklighetens folk kallar han en "mardröm".

I intervjun med Ohlsson låter Neuding förstå att svensk samhällsdebatt inte riktigt håller måttet i hennes ögon. Allt är så mycket smartare utomlands.

Efter att ha dinerat med Neo är jag böjd att tro henne.