Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Marteus: Stormen Gudrun

Feministiskt initiativs Soraya Post firade framgången i natt. Foto: EPA Foto: Maja Suslin / Epa / Tt

Innan jag förlorade hörseln på grund av alla vrålande kvinnor på FI:s valvaka, talade jag med några av dem.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Vad vill de att Fi ska göra i Bryssel? Svaren var abstrakta: FI ska stå upp för mänsklighet och feminism, mot fascisterna.

Kanon. Men hur då, stå upp? De kan ju inte bara stå upp. I fem år. Politik är action.

Det är svårt att förstå vad Fi vill med EU. Man är mot maktkoncentration och för subsidiaritet. Samtidigt vill man ha en kommissionär för jämställdhet och slåss för barn- och äldreomsorg inom EU. Det låter livsfarligt - låta det manliga, konservativa Bryssel få inflytande över vår jämställda välfärdsarkitektur.

Men Fi har Soraya Post. Hon är den romska flickan som kunde läsa innan hon började skolan men som tvingades genomgå en sinnesundersökning innan hon släpptes in i klassrummet. Som klarade plugget med glans men hoppade av gymnasiet för att rymma med sin pojkvän. Som växte upp till aktivist för mänskliga rättigheter. Kvinnan som nu är på väg till Bryssel.

Post har jobbat med MR-frågor både i Sverige och i Europa. Hon har lobbat i Bryssel. Hon är ingen dununge och ingen broiler, hennes patos kommer från tårna.

Tänk - tänk om hon kan göra skillnad för den förföljda minoritet som hon tillhör. Enskilda ledamöter kan ju få mycket uträttat. Jag hoppas att hon koncentrerar sig på den frågan. Lycka till på färden, Soraya Post.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!