Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Malmö lärde av Stockholms dödliga misstag

Malmö har haft smitta på ett äldreboende av tio - i Stockholm har mer än hälften av boendena drabbats.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
I Tyskland uppmanas äldreboenden, som inte kan isolera smittade, att skicka dem till ett mellanboende.
Foto: JOHANNES SIMON / PRESSENS BILD DDP FILES

Länder som har skickat covidsjuka direkt från sjukhus till äldreboenden har sått död vida omkring. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Sverige har minst antal vårdplatser i sjukvården i Europa, sett till befolkningsmängd. Det var inte till vår fördel när pandemin bröt ut. I en annan vårdgren ligger vi däremot i topp - men det var inte till vår fördel, heller. Det handlar om äldreboenden. 

Enligt Eurostat har vi flest äldreomsorgsbäddar i Europa. Och med tanke på hur liemannen har rört sig i Europa, har vi sällskap av ett intressant knippe länder: Belgien, Nederländerna och Schweiz. De har alla höga höga dödstal - arma Belgien är hårdast drabbat i världen. 

Var Sverige dömt att drabbas extra hårt av äldreomsorgsdöden, med alla dessa smörgåsbord för coronaviruset? Knappast. Finland och Tyskland har också gott om boenden men har klarat sig vida bättre, även om smittan tagit sig in även där. 

Men en annan sak kan spela roll: Vilka försiktighetsåtgärder som vidtas när patienter ska flyttas från sjukhus till äldreboenden. 

Den enskildes rätt till frihet trumfar kollektivets bästa.

I Tyskland säger de nationella riktlinjerna att en smittad sjukhuspatient ska isoleras i 14 dagar när hon anländer till ett äldreboende. Hon måste ha varit symptomfri i 48 timmar innan isoleringen bryts. Symptomfria ska testas. Om äldreboenden inte har resurser nog att isolera, kan de äldre skickas till ett så kallat rehabiliteringssjukhus. 

Tyskland har nämligen inte tokbantat sin sjukvård.

Över till det hårt drabbade Stockholm. Den 15 april beslutade sjukvårdsledningen att alla äldre skulle testas för covid-19 innan de flyttades från sjukhus till äldreboende, för att undvika smittspridning. Men det beslutet upphävdes efter en vecka. Skälet till det var ”flaskhalsar”, avslöjade DN den 28 april. Patienterna tog upp dyrbara vårdplatser på sjukhusen, alltså.

Den regionala sjukvårdsledningens förklaring var visserligen att det är svårt att tolka positiva covid-svar(?) Men hur kan man inte tro att vårdplatsbristen spelade in? I annat fall är ju risktagandet oförsvarligt.

Vad gäller isolering på äldreboenden skriver Socialstyrelsen, i sina ”praktiska förslag” till äldreomsorgen, att smittade ska isoleras med stängd dörr - om det går. Om inte, på grund av att rörliga demenssjuka aldrig får tvingas, ska man åtminstone ”eftersträva isolering”. 

Den enskildes rätt trumfar kollektivets bästa. Lite som när en elev stör i klassrummet. Det är mycket svenskt. 

En sönderslimmad sjukvård och brist på kraftfulla riktlinjer lär knappast hamna på plussidan.

Nå, i Skåne skrämdes man av Stockholms smittvåg och har agerat mer alert. I brist på tyska Krankenhäuser har man tömt ett korttidsboende. Tanken är densamma, att skapa en isoleringssluss för covid-smittade äldre på väg från sjukhus till äldreomsorg. 

Malmö har dessutom ”virusexpressen”, mobila team som åker runt och provtar på äldreboenden så fort personalen anar covid-symptom. 

Rutiner och tillgång till skyddsutrustning i äldreomsorgen har förbättrats även i Stockholm med tiden och smittfallen har minskat. Regionen kommer att införa mobila team i juni, och nu provtas äldre på sjukhus innan de skickas till äldreboende. Men man inväntar inte provsvar. 

Det kommer att dröja innan vi fullt förstår mekanismerna bakom smittspridningen inom äldreomsorgen. Men sönderslimmad sjukvård och brist på kraftfulla riktlinjer lär knappast hamna på plussidan.