Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Lyssna på Agnes Wold – ge tusan i oväsentliga regler

Hör socialminister Lena Hallengren, Anders Tegnell och coronadrabbade Kjell berätta.
Agnes Wold, folkbildande läkare i sociala medier, larmar om coronakris i sjukvården.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Coronapandemin är snabb och förödande som en tsunami. Sverige måste agera därefter. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

”EMERGENCY” twittrade den vanligtvis så svala läkaren Agnes Wold på torsdagsförmiddagen. ”Sjukvården i Stockholm riskerar att inte klara sitt uppdrag om de inte OMEDELBART får tillgång till 1) Andningsmasker, 2) Handsprit 3) Förkläden etc.”

Sätt i gång och producera skyddsutrustning inom landet, manade Wold. Och ni som har bunkrat handsprit och skyddsmaskar, lämna in dem på närmaste sjukhus! 

”Allt käbbel om vem som sagt vad, vem som gjort fel etc., får vänta tills detta är över. Det hela kan liknas vid ett militärt anfall mot Stockholm. Då sitter man inte och funderar på sin linjeorganisation, upphandling och annat oväsentligt.”

Med andra ord, skit i regelverken - detta är inte en tid för fyrkantighet och paragrafrytteri.

Det är en befogad uppmaning. Sverige har inte ministerstyre och det finns ingen undantagstillståndslag att aktivera. Vi har inget institutionellt minne av militära anfall, allt ska göras by the book. Jättefint i vanliga fall.

Men covid-19 plöjer fram som en tsunami, blixtsnabb och potentiellt förödande. Det oväntade händer - Sverige måste agera därefter.

Går det tekniskt att tillverka skyddskläder i Sverige, och finns det lämpligt råmaterial att få tag i, är det bara att sätta i gång, även om EU-regler eller dylikt måste ignoreras. Handsprit, går det inte att vispa ihop i något labb eller på - Systemet?

I Frankrike beslutade staten att lägga vantarna på alla munskydd som producerades. Lysande initiativ!

Skyddsmasker får samla damm

Det är många genvägar som måste tas och de lär bli fler.

MSB bad Arbetsmiljöverket att få använda Skyddsmask 90, en modell som funkar alldeles utmärkt men saknar en viss CE-märkning. Sverige ”står inför en potentiell kris”, larmade MSB, och masken kan skydda blåljuspersonal. Ge oss dispens.    

Men Arbetsmiljöverket sade nej.

Arbetsmiljöverket måste genast tänka om och ge generell dispens. Annars får väl MSB vara olydig, helt enkelt. 

Förresten, kan maskerna inte modifieras och användas i sjukvården? Det finns hela 750 000 runtom i landet.

En annan snabbis: Sveriges kommuner och regioner, SKR, vill att kravet på läkarintyg efter sju dagars krankhet ska slopas. Annars tvingas en massa människor uppsöka vårdens väntrum, ta plats - och i värsta fall bli länkar i de smittkedjor som är coronavirusets livsluft. 

Det måste ordnas. Nu!

Olagligt att skydda äldre

Vad gäller fyrkantighet kan Stockholms äldreförvaltning tjäna som varnande exempel: 

Folkhälsomyndigheten vill att besök på äldreboenden minimeras, med tanke på hur dödlig covid-19 är för äldre. Två stora privata vårdföretag införde genast besöksförbud. Region Värmland och Region Blekinge rekommenderade sina kommuner att göra sammalunda.

Men i Region Stockholm blev det ett knastertorrt nej: ”Äldreförvaltningen har tittat på det men bedömt att det inte är juridiskt möjligt eftersom det rör sig om äldres hem”, sade Carl Smitterberg, Stockholms stads presskontakt till TT.

Men för guds skull... Ja, det stämmer att äldre patienter som behöver omsorg på institution har döpts om till ”boenden” av fantasifulla politiker. Vårdpersonalen ska betraktas som servicepersonal som erbjuder sina tjänster.

Kruxet med den modellen är - verkligheten: Många ”boende” är demenssjuka, till exempel. Man kan inte låtsas att en 90-årig liten tant som knappt minns sitt eget namn kan göra välövervägda epidemiologiska riskkalkyler. Det är ett övergrepp. Man måste skydda henne och porta snörvliga släktingar. Skulle någon brorson osannolikt nog gå till domstol - jamen gör det då.

Sedan, när detta är över, får alla genvägar och regelbrott (och krönikor) utvärderas. Tills dess: Var inte som Region Stockholm, var mer som Agnes Wold.