Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Lyssna inte på SSU:s migrationsdrömmar

Philip Botström och Elin Ylvasdotter i Almedalen 2016.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Ulf Bjereld, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.
Foto: ADAM IHSE / TT

Krafter inom S vill ha en mer generös migrationspolitik. De borde ärligt erkänna att följden skulle bli en ännu sämre integration.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det yngre gardet inom S har enastående ambitiösa planer för migrations- och integrationspolitiken. 

Sverige är en humanitär stormakt, skriver SSU-ordföranden Philip Botström tillsammans med Elin Ylvasdotter, ordförande för S-studenter, på SvD Debatt. Under den rödgröna regeringen har vi bland västländer tagit emot "flest flyktingar per capita, någonsin" och det ska vi vara stolta över - men vi kan bättre.

Sverige ska bli bäst i världen på integration!

Med tanke på att Sverige i dagsläget är uselt på integration är det ett hisnande mål. Så vad har de unga för sylvassa, radikala förslag i rockärmen? 

De har bara ett förslag, visar det sig: Sverige bör återgå till en mer generös migrationspolitik med permanenta uppehållstillstånd och bättre möjligheter till familjeåterförening.

Säg rakt ut att det får bli som det blir med integrationen.

Det är det enda humana, menar de. Så kan man absolut se det. Men att lansera detta som bra för integrationen är helt uppåt väggarna. 

Om den gamla generösa migrationspolitiken hade varit bra för integrationen skulle Sverige ha varit mästare i integration fram till 2015. Det var vi inte.

Utan bostad och jobb i utanförskap

Vid det här laget borde det i själva verket vara uppenbart för alla att integrationen blir lidande när det kommer fler än vad ett litet land har förmåga att ta emot på ett vettigt sätt.

Om det kommer så många människor att vi inte kan ge dem bostäder och jobb fastnar de i utanförskapets limbo. Om det kommer väldigt många med låg utbildning krävs det stora utbildningsinsatser. Kan sådana inte uppbådas snabbt: limbo. 

Om de nyanländas barn hamnar i skolor som redan är fyllda med barn som inte har svenska som förstaspråk, skolor där det råder brist på behöriga lärare och särskilt språklärare, hotas även den unga generationens integration.

Sluta blunda. En mer generös politik skulle göra Sverige än mer attraktivt som destination än i dag och det skulle bädda för förvärrade integrationsproblem.

Socialdemokraterna måste vara ärliga

SSU och S-studenter representerar som sagt de unga. Att vara radikal hör ungdomen till. Men det finns fullvuxna socialdemokrater som resonerar likadant.  

Inför S-kongressen i helgen har det inkommit många motioner om att återgå till en mer generös ordning. Ulf Bjereld, ordförande för "Socialdemokrater för tro och solidaritet" har skrivit på det temat i DN. Han hävdar att de hårdare reglerna har blivit direkta hinder för de nyanländas "möjligheter till snar integration".

Men återigen, om de gamla, generösa reglerna var allena saliggörande skulle "snar integration" ha varit det normala i Sverige fram till 2016.

Såväl Ulf Bjereld som Philip Botström och Elin Ylvasdotter ger ockå sken av att Sverige kan gå före och få andra länder att bli mer generösa. Den tesen har också testats mot verkligheten. Ingen har hittills följt oss, tvärtom.

Det är en grundlös dröm. Eller möjligen något de lägger till i debattartiklar för att ge sken av att ha en plan.


Att förminska motsatsförhållandet mellan stor flyktingmottagning och god integration i Sverige år 2017, är ohederligt. I synnerhet för en politiker. 

Den politiker som tycker att en ytterst generös migrationspolitik är ett moraliskt imperativ, en fråga där man inte kan kompromissa, borde vara tydlig med att hen har gjort det valet. Säg rakt ut att det får kosta vad det vill. Säg rakt ut att det får bli som det blir med integrationen.

Bygg inte drömslott. Helst inte inför er själva men framför allt inte inför väljarna.


Läs också:

Skönmålning hjälper inte integrationen 

Löfven förvanskade verkligheten i Agendas partiledardebatt 


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.