Philip Botström och Elin Ylvasdotter i Almedalen 2016. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGPhilip Botström och Elin Ylvasdotter i Almedalen 2016. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Philip Botström och Elin Ylvasdotter i Almedalen 2016. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Ulf Bjereld, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet. Foto: ADAM IHSE / TTUlf Bjereld, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet. Foto: ADAM IHSE / TT
Ulf Bjereld, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet. Foto: ADAM IHSE / TT
Ann-Charlotte Marteus

Lyssna inte på SSU:s migrationsdrömmar

Publicerad

Krafter inom S vill ha en mer generös migrationspolitik. De borde ärligt erkänna att följden skulle bli en ännu sämre integration.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det yngre gardet inom S har enastående ambitiösa planer för migrations- och integrationspolitiken. 

Sverige är en humanitär stormakt, skriver SSU-ordföranden Philip Botström tillsammans med Elin Ylvasdotter, ordförande för S-studenter, på SvD Debatt. Under den rödgröna regeringen har vi bland västländer tagit emot "flest flyktingar per capita, någonsin" och det ska vi vara stolta över - men vi kan bättre.

Sverige ska bli bäst i världen på integration!

Med tanke på att Sverige i dagsläget är uselt på integration är det ett hisnande mål. Så vad har de unga för sylvassa, radikala förslag i rockärmen? 

De har bara ett förslag, visar det sig: Sverige bör återgå till en mer generös migrationspolitik med permanenta uppehållstillstånd och bättre möjligheter till familjeåterförening.

Säg rakt ut att det får bli som det blir med integrationen.

Det är det enda humana, menar de. Så kan man absolut se det. Men att lansera detta som bra för integrationen är helt uppåt väggarna. 

Om den gamla generösa migrationspolitiken hade varit bra för integrationen skulle Sverige ha varit mästare i integration fram till 2015. Det var vi inte.

Utan bostad och jobb i utanförskap

Vid det här laget borde det i själva verket vara uppenbart för alla att integrationen blir lidande när det kommer fler än vad ett litet land har förmåga att ta emot på ett vettigt sätt.

Om det kommer så många människor att vi inte kan ge dem bostäder och jobb fastnar de i utanförskapets limbo. Om det kommer väldigt många med låg utbildning krävs det stora utbildningsinsatser. Kan sådana inte uppbådas snabbt: limbo. 

Om de nyanländas barn hamnar i skolor som redan är fyllda med barn som inte har svenska som förstaspråk, skolor där det råder brist på behöriga lärare och särskilt språklärare, hotas även den unga generationens integration.

Sluta blunda. En mer generös politik skulle göra Sverige än mer attraktivt som destination än i dag och det skulle bädda för förvärrade integrationsproblem.

Socialdemokraterna måste vara ärliga

SSU och S-studenter representerar som sagt de unga. Att vara radikal hör ungdomen till. Men det finns fullvuxna socialdemokrater som resonerar likadant.  

Inför S-kongressen i helgen har det inkommit många motioner om att återgå till en mer generös ordning. Ulf Bjereld, ordförande för "Socialdemokrater för tro och solidaritet" har skrivit på det temat i DN. Han hävdar att de hårdare reglerna har blivit direkta hinder för de nyanländas "möjligheter till snar integration".

Men återigen, om de gamla, generösa reglerna var allena saliggörande skulle "snar integration" ha varit det normala i Sverige fram till 2016.

Såväl Ulf Bjereld som Philip Botström och Elin Ylvasdotter ger ockå sken av att Sverige kan gå före och få andra länder att bli mer generösa. Den tesen har också testats mot verkligheten. Ingen har hittills följt oss, tvärtom.

Det är en grundlös dröm. Eller möjligen något de lägger till i debattartiklar för att ge sken av att ha en plan.

 

Att förminska motsatsförhållandet mellan stor flyktingmottagning och god integration i Sverige år 2017, är ohederligt. I synnerhet för en politiker. 

Den politiker som tycker att en ytterst generös migrationspolitik är ett moraliskt imperativ, en fråga där man inte kan kompromissa, borde vara tydlig med att hen har gjort det valet. Säg rakt ut att det får kosta vad det vill. Säg rakt ut att det får bli som det blir med integrationen.

Bygg inte drömslott. Helst inte inför er själva men framför allt inte inför väljarna.

 

Läs också:

Skönmålning hjälper inte integrationen 

Löfven förvanskade verkligheten i Agendas partiledardebatt 

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag