Ann-Charlotte Marteus

Löfven tar mobilerna - men dränker barnen i paddor

Svenska politiker vill gå - springa - före och göra svensk skola världsbäst på digitalisering. Eleverna blir försöksdjur i ett vilt experiment. Det kan gå helt åt skogen - igen.
Foto: lev dolgachov
Böcker är inte antikviteter, de slår digitala appar när det gäller läsförståelse, bland annat.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Mobilförbud - och samtidigt en huvudlös digitalisering i skolan. Är detta ett skämt?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Alliansen misslyckades under åtta år, de rödgröna under fyra. Men likt Gustav II Adolf i slaget vid Breitenfeld, likt Winston Churchill inför evakueringen av Dunkerque kraftsamlar nu riksdag och regering för sin finest hour: ett mobilförbud i skolan ska äntligen bli av.

För tillfället reser statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Anna Ekström (S) land och rike kring för att sprida det glada budskapet. Välfungerande skolor har förstås redan hunnit lösa problemet på egen hand, men förbudet kan hjälpa stökskolor. 

”Det är en jämlikhetsfråga”, säger Anna Ekström, eftersom ”bristande ordning och studiero” hårdast drabbar dem som kommer från hem utan studietradition.

Så sant. Men det är ju bara mobilen som regeringen vill förbjuda. I gengäld öser de in Ipads i rikets alla klassrum och förskolor. Svensk skola ska nämligen bli bäst i världen på digitalisering. Gå före. Och snabbt ska det gå.

Kort sagt, våra politiker tänker alltså - än en gång - använda Sveriges elever som försöksdjur i ett högriskexperiment. Vilket kan leda till att skolan - än en gång - drastiskt försämras. 

Och alla försämringar drabbar dem hårdast, som kommer från hem utan studietradition.

Läsning på skärm försämrar läsförståelsen

Varningarna för att ta ett digitalt sjumilasteg ut i det okända har varit många. Studier har visat att läsförståelsen är större om man läser på papper än läser digitalt - och skillnaden ökar över tid, enligt en spansk metastudie. ”En tänkbar förklaring skulle vara att ju mer du använder digitala medier desto sämre läser du”, säger forskaren Pablo Delgado, University of Valencia, till Skolvärlden. Den digitala läsaren verkar vänja sig vid att läsa ytligt och snabbt och växla mellan texter i stället för att fördjupa sig. 

Mer än så borde man inte behöva veta för att tvärnita en huvudlös digitaliseringsoffensiv. Läsförståelse är grunden för all akademisk förkovran, själva förutsättningen för att tränga in i en komplex text och till sist kunna utropa ett lyckligt ”Heureka!” 

Men det finns många fler röda flaggor.

Universitetsstudenter med laptops tappar koncentrationen

I lördagens Svenska Dagbladet listade den hjärnforskande KI-professorn Torkel Klingberg en uppsjö av studier och experiment som visar hur bland annat motiverade universitetsstudenter distraheras när de får ha sin dator öppen under en föreläsning. I en studie hängde studenterna på sociala medier eller surfade under 42 procent av tiden. Hur tror vi att grundskoleelever klarar motsvarande frestelser och distraktioner? 

Jämlikhetsfrämjande studiero, var god dröj. 

Ingenting av detta förvånar en hjärnforskare. Och det hade inte förvånat landets beslutsfattare heller, om de hade googlat i en kvart eller så

Självklart kan digitala hjälpmedel berika lärandet. Men då måste man verkligen veta vad som funkar och vad som skadar fruktansvärt. ”Vi skulle aldrig introducera ett nytt läkemedel till patienter utan att först göra en grundlig prövning”, skriver Torkel Klingberg. Han föreslår det som borde vara självklart: begränsade försök med kontrollgrupper.

”Det här är inte plakatpolitik”, säger Stefan Löfven om mobilförbudet. Men digitaliseringsoffensiven i skolan är definitivt plakat politik.


Läs också:

Stoppa Fridolins surfplattetvång i förskolan 


Nedan visas Ledarsnack. Denna veckas gäst är Rysslandsforskaren Martin Kragh.