Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Löfven tar gärna åt sig äran – men duckar för ansvaret

Stefan Löfven säger att regionerna, inte regeringen, har ansvar för sjukvården. Det är sant. Men samtidigt...
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Lena Hallengren (S) sade nej till att ändra lagen så att smittade kan isoleras, vilket både Folkhälsomyndigheten och SKR bönat om.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven menar att sjukvården på äldreboenden inte är hans ansvar. Men samtidigt lovar han att göra svensk äldreomsorg bäst i världen. Hur går det ihop?


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Stopp och belägg! Det är inte regeringens fel att sjukvården brast så allvarligt ute på äldreboendena i våras. Sjukvården är regionernas ansvar. Det hävdar Stefan Löfven i en intervju i Dagens Nyheter

Denna vägran att ta ansvar, efter att döden gått så obarmhärtigt fram inom äldreomsorgen, har upprört många. Men i sak har ju statsministern rätt. Sjukvården är de 21 regionernas ansvar. Det är därför det var de, inte regeringen eller kommunerna, som kritiserades benhårt av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i en granskningsrapport nyligen. 

Även regionernas egen organisation, SKR, håller med Löfven om ansvarsfrågan.

Det är rena struntpratet, och ett år som detta är det närmast stötande.

Men det är samtidigt inte det minsta konstigt om folk har fått för sig att Stefan Löfven kan uträtta underverk inom äldreomsorgen. Det ger han ju sken av själv, när det passar honom och Socialdemokraterna. 

”Vi ska ha världens bästa äldreomsorg!” förkunnade han i sitt sommartal i augusti. Och inte bara det: ”Det måste finnas ett kontrakt mellan generationerna där ingen ska behöva frukta att åldras. Det kontraktet ska vi återupprätta.”

Wow! En klart förbättrad äldreomsorg duger alltså inte – den ska vara världsbäst. Ja, den ska till och med vara så underbar att människans eviga och existentiella fruktan inför åldrandet kommer att upphöra.

Det är rena struntpratet, och ett år som detta är det närmast stötande.

Socialdemokraterna är förstås inte ensamma om att ge vidlyftiga välfärdslöften. I valrörelser låtsas alla riksdagspartier att de i princip kan påverka varenda handling som utförs av läkare, sköterskor, lärare och andra välfärdsarbetare. I själva verket är det ju regionerna och kommunerna som ansvarar för driften, vilket Löfven nu alltså ivrigt påtalar.

Men det är regering och riksdag som levererar de förordningar och lagar som styr verksamheterna. Som Ädelreformen, 1992. Det var i och med den som ansvaret för äldreomsorgen lades ut på kommunerna. Men några läkare skulle äldreboenden inte få anställa; regionerna behöll läkarmonopolet och skulle bistå kommunerna. 

Vilket alltså inte har fungerat.

Det är också på grund av ädelreformen som äldreboendena blev för snävt inriktade på omsorg och lät vården och den medicinska kompetensen förfalla. Personalen drillas inte ens i basala hygienrutiner överallt. 

Regeringen Löfven hade kunnat göra en annan viktig sak redan i våras.

Ädel-organisationen fungerar inte, men en så stor reform kan inte rivas upp som hastigast, mitt i en pandemi. Däremot hade regeringen Löfven kunnat göra en annan viktig sak redan i våras: Ändrat lagen så att det blivit möjligt att skilja de covidsmittade från de friska på äldreboendena – med tvång, om det inte går att få ett frivilligt medgivande. Det är en viktig sak eftersom demenssjuka saknar förmåga att fatta den sortens beslut ”frivilligt”.

SKR bad om en sådan förändring redan i april, senare instämde Folkhälsomyndigheten. Men socialminister Lena Hallengren (S) vill inte höra på det örat: ”Vi måste vara noga med att inte vidta tvångsåtgärder om det inte finns ytterst goda skäl”, sa hon till Sveriges Radio.

Ansvaret för att anpassa regler i syfte att förhindra smittspridning mellan sköra äldre under en pandemi ville regeringen alltså inte ta.

Men att dilla om världens bästa äldreomsorg utan konkretion, det går för sig...


KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.