Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Låtsas inte att vitt snus är lika farligt som cigaretter

Ur arkivet. Anders Åkerman visar vägen till lyckan i en snusfri värld.
Glenn Strömberg, folkkär snusare, dock ingen känd stilikon för äldre damer.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
Vitt snus kan vara perfekt för en nikotinberoende som vill sluta röka – men det är absolut inget som unga bör nyttja. De kommer att få gott om problem att tampas med i livet ändå, garanterat.
Foto: SWEDISH MATCH

Unga har börjat använda så kallat vitt snus. Den trenden måste vändas. Men det är inte förtroendeskapande att försöka lura i dem att snus är lika farligt som cigaretter.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är inte ofta man ser rökare i centrala Stockholm, men de få man upptäcker är i regel kvinnor. En del är mycket unga – flickor, snarast. Jag går förbi dem och tänker, vist, ”Om ni bara visste vilken plåga ni har framför er.”

Den andra kategorin är äldre kvinnor, 40- och 50-talister. De fyller mig med vemod. Jag tänker att de var liiite för gamla när rökare började gå över till snus. Att de formades in i en kvinnoroll som inte är kompatibel med att se ut som Glenn Strömberg med läppstift.

För några decennier sedan sågs det ju som oerhört okvinnligt att snusa. Annat är det nu. Killar är fortfarande i majoritet i prillans värld men på tre ynka år har snusandet bland flickor och kvinnor mellan 16 och 29 år rusat från tre till nio procent.

Men nu har det vita snuset hamnat i blåsväder.

Förklaringen tros vara det ”vita” snusets intåg. Det innehåller nikotin men inte tobaksblad. Dessutom är det smaksatt med mango och hallon och andra glassmaker. 

Jag var själv inget fan av klassiskt snus; när jag slutade röka 2013 var det med hjälp av nikotintuggummin. Men det blev tokdyrt och nu har jag börjat varva alltmer med vitt snus. 

Det är en finfin produkt, sett till mina behov. Prillorna är slankare än de bruna. Kanske kan en och annan kvinnlig 40- och 50-talistisk rökare ta klivet, och slippa känna hur lungorna börjar packa ihop.

Men nu har det vita snuset hamnat i blåsväder. Organisationen A non smoking generation menar att tobaksindustrin marknadsför sig särskilt mot ungdomar, bland annat via influencers, vilket Expressen skrev om i måndags. 

Snus är definitivt inte en finfin produkt för unga. Inga beroendeframkallande medel är bra. Önskar jag själv att jag sluppit bli nikotinberoende när jag var 16? Herregud, JA!

A non smoking generation (NSG) kräver att all sorts tobak, inklusive vitt snus, ska förbjudas i skolan. Jag håller med eftersom jag motvilligt måste erkänna att alla de klåfingriga, irriterande rökförbud som har instiftats i vårt samhälle, har gjort det mindre lockande att röka. 

Gör det jobbigt för unga att bli nikotinister. Begränsa gärna reklamen, som man gjort med alkohol. Men ljug inte. 

Svenskt snus måste ha räddat ofantligt många nikotinister undan cancer och kol.

Tyvärr försöker A non smoking generation pumpa upp snusets farlighet på ett sätt som knappast är seriöst. I en ny rapport skriver man att ett skäl till att unga testar nya nikotinprodukter är de har en ”olycklig uppfattning” om att nya nikotinprodukter (som vitt snus) är mindre farliga än cigaretter. 

Vad menas? Tyder inte det mesta på att cigaretter är farligare? Snus är sannerligen ingen hälsococktail, men förkortar det livet på samma sätt som cigaretter? Orsakar det kol? 

”Att snusa är inte lika skadligt för kroppen som att röka”, står det, svart på vitt, på Vårdguidens hemsida. Om NSG har andra uppgifter håller man väldigt tyst om det. 

Svenskt snus måste ha räddat ofantligt många nikotinister undan cancer och kol. Det har säkert medverkat till att bara 7 procent av svenskarna röker – EU-snittet är 25 procent. 

Hurra, faktiskt.

Den som vill få unga att avstå från nikotinprodukter måste hitta bättre sätt än att hymla. Varför inte måla ut det som ett dammigt substitut för gubbar och gummor som satt på uteserveringar och rökte under den mörka medeltiden – som jag.