Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Latmasken Reinfeldt vill att vi ska jobba hårdare

Fredrik Reinfeldt på Sturehof under en bokrelease. Foto: FOTOGRAF JOHAN JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
Reinfeldt kopplar av under ett derby mellan Djurgården och Hammarby 2016.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Fredrik Reinfeldt.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vad kan Sveriges förre statsminister lära oss om att jobba längre upp i åren? Absolut ingenting.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Fredrik Reinfeldt har skrivit en så kallad rapport: ”Att arbeta till 75 - en bra början”. Fast det är ingen rapport utan en tunn och flaxig, självgod inspirationsföreläsning

Den är 26 sidor lång - men Reinfeldt har knåpat duktigt för att hans ”funderingar” skulle räcka så pass långt. Meningarna är uttänjda som luftskepp, fast mindre eleganta: 

”I takt med att Sverige har blivit allt mer utvecklat har synsättet etablerats att anställning är något vi söker efter en allt längre utbildningsperiod i unga år.”

Det är en skrift om arbetsamhet, skriven av en latmask. 

Bludder och skåpmat

Sveriges förre statsminister bluddrar på om ditt och datt som om han satt och höll hov för Muf:s juniorer över ett glas bubbel i Vaxholm: När man får barn vill man gärna ha en fast inkomst, vet ni. Sedan blir barnen stora och då kan man vilja förändra sitt liv. ”Några flyttar, andra byter partner”. Själv bytte han ju helt spår - lämnade Sagerska huset efter valförlusten 2014 - och tycks beklaga att inte alla svenskar är lika förändringsbenägna.  

Men 50 är det nya 30 och 70 är det nya 50, för det har han läst på Idagsidan i Svenska Dagbladet. Och hans poäng är, som sagt, att folk måste jobba längre, eftersom vi blir allt äldre. 

Detta är inte nyheter för någon. Andra icke-nyheter som trängs om utrymmet är att pensionerna kommer att bli lägre än många tror. Och, hör här, förutom den allmänna pensionen får de flesta en tjänstepension! 

Fredrik Reinfeldt säger ingenting nytt, allt är hoprafsad skåpmat. ”Globaliseringen har öppnat upp världen mer än tidigare” avslöjar han. ”Det kommer nya jobb, men samtidigt försvinner många.” Exakt vad detta har att göra med att vi behöver jobba längre är inte kristallklart. Men han lyckades fylla några sidor till, så grattis där.

Vi bjuds även en skopa demografi. Bästa boten mot en åldrande befolkning är migration, enligt Reinfeldt. Den modellen avfärdade demografen Martin Kolk nyligen som en ”kortsiktig illusion” eftersom migranter åldras i samma takt som infödda och själva blir pensionärer. Men detta stod förstås på SvD Debatt, inte Idagsidan.

Reinfeldts självhjälpsfluff 

Reinfeldt har inte ett enda smart inspel om hur vi ska kunna arbeta längre. Han resonerar inte kring forskningsrön om åldrandet efter 75 eller om kroppsarbetets sviter. Allt är självhjälps-fluff: vi måste ändra attityd, vara mer flexibla och positiva. 

I USA, påminner han, är ledande politiker mycket äldre än i Sverige. Trump är 73, Biden 76. ”De inspirerar andra och förflyttar vad som upplevs som möjligt”. Men amerikaner går ju i pension tidigare än svenskar, så vad har det med något att göra? 

Vem är denna ”rapport” ens till för? Ja, det är det mest skrattretande av allt. Den är skriven på uppdrag av Delegationen för senior arbetskraft, som har tillsatts av regeringen. Reinfeldts löskokta trams ingår alltså i Statens offentliga utredningar. Ordföranden för Delegationen, Anna Hedborg, skriver i förordet att det är en ”underlagsrapport”. 

Underlag för vadå?! VM i plattityder? 

Jag kan randa en jämrans underlagsrapport, om det ska vara så. Den ska heta ”Vi har inte råd att sluta anstränga oss i 50-årsåldern - som Fredrik Reinfeldt.” 

 

Läs också:

Det är självklart att vi måste jobba längre