Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Låt sjukvården slippa gagget om värdegrund

I ett värdegrundsdokument kan allting framstå som möjligt och inga målkonflikter behöver erkännas. Det är paradisiskt.
Foto: ROLF ANDERSSON

Ymnigt värdegrundsarbete stjäl tid och kraft i välfärden. Låt personalen ägna sig åt jobbet i stället. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I slutet av maj fick narkosläkaren Jakob Ratz Endler ett värdegrundsutbrott i Läkartidningen. Det eviga värdegrundsarbetet i sjukvården är som ett virus, skrev han i en krönika. Det stjäl tid, resurser och uppmärksamhet från arbetet genom en ständigt växande infrastruktur av föreläsningar, interna mejl, broschyrer, konstverk, informationstavlor och allt möjligt annat. 

Alla enheter måste ta fram sina egna värdegrundsdokument och alla medarbetare ska vara delaktiga. Men det är samma gamla floskler som vandrar runt överallt, samma bluddriga självklarheter: patienten i centrum, medmänsklighet, kvalitet, integritet...

"Hur var det innan vi hade informationstavlor som predikade 'Det goda livet' eller 'livskvalitet i världsklass'?", frågar sig Ratz Endler sardoniskt. 

Hans poäng är inte att värderingar är onödiga utan att de fanns där, självklara, långt innan det började sättas upp glansiga affischer med plattityder i sjukhuskorridorerna. 

Av kommentarsfältet att döma är Jakob Ratz Endler inte ensam om att avsky värdegrund. Inläggen från hans kolleger osar av igenkänning, förakt, frustration och uppgivenhet. 

Mer värdegrund om värdegrundandet blåses av

Sjukvårdspersonal är förstås inte de enda som värdegrundsplågas. Hela välfärdssektorn är nedsölad med detta snömos, inte minst skolan. Det finns gott om lärare som känner som Jakob Ratz Endler. 

Mycket lidande skulle helt enkelt sparas de anställda i välfärden om de slapp värdegrundsövergreppen. 

Om värdegrundsövningarna avblåstes skulle personalen dessutom få mer tid att göra sitt jobb. Folk skulle bli mindre stressade. Och då, hokus pokus, skulle patienterna/eleverna/klienterna/medborgarna bli mer nöjda med verksamheten.

Allt skulle bli liksom värdegrundsmojsigare helt av sig självt!

Dessvärre älskar många politiker värdegrund. Det var skolminister Ingegerd Wernersson (S) som började plåga skolan med värdegrund runt sekelskiftet. Värdegrund i vården är KD:s baby. År 2010 deklarerade äldreminister Maria Larsson att 90 miljoner kronor skulle satsas på att "implementera värdegrunden i äldreomsorgen". Därefter skulle det vankas 80 miljoner årligen. Men hela detta floskelprojekt kunde ha sammanfattats på en post it-lapp: "Bete dig inte som en sociopat mot patienterna." Det handlade om självklarheter: god vård i humanistisk anda. 

Om KD återkommer till makten finns en risk att det börjar regna nya värdegrundsmiljoner över vården, med fler möten, konferenser och nyord som följd. 

Ju mindre verkstad desto mer snack?

Rent generellt kan man befara att politiker blir alltmer sugna på den här sortens språkliga fernissa ju svårare det blir att åtgärda verkliga problem som vårdköer, lärarbrist och så vidare. Vackra ord kostar ju ingenting, jämfört med riktiga åtgärder, och kanske går det hem hos en eller annan väljargrupp - resonerar månne partierna. Men tänker de i så fall rätt? Det är högst tveksamt.

De flesta människor upptäcker ganska snabbt skillnader mellan verkligheten och tillrättalagda bilder av verkligheten. Om glappet blir för stort, lär inte en kotte missa det. I stället riskerar frustrationen att växa hos personalen, som inte har en chans att leverera vad värdegrunden lovar, medan det cyniska missnöjet växer bland vanliga medborgare. 

Så sluta prata strunt, alla.


Läs också:

Sjukvård först, hälsovård sedan