Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Låt farmor ta ett onyttigt glas vin

George Sanders, nybliven Oscarvinnare, tar en svängom med hustrun Zsa Zsa Gabor under filmfestivalen i Cannes, 1952.Foto: BOB HAWKINS/REX/SHUTTERSTOCK / BOB HAWKINS/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Vin.Foto: GRATISBILD
Winston Churchill var allt annat än hälsan själv. Det funkade för honom. Foto: PA / AP PA

Dagens pensionärer är pigga, lever loppan och dricker massor med vin. Ska man gratta dem eller ge dem antabus?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Skådespelaren George Sanders - mest känd som sublimt cynisk teaterkritiker i filmen All about Eve - brukade säga att han skulle ta livet av sig när han blev 65. Han ville inte bli ett gammalt vrak som måste få baken torkad av flicksnärtor. 

År 1972 tog han en överdos sömnmedel och avled. Ålder: 65. 

Då var medelåldern för män i USA 67,4 år. Nu lever vi betydligt längre; allt fler kommer att bli jättegamla. 

En förklaring är att levnadsstandard och livsvanor stadigt förbättras, men på en punkt har dagens pensionärer blivit mindre hälsosamma än sina föregångare. Alkoholkonsumtionen har ökat. 

”Äldre dricker mer - och följdsjukdomarna ökar” löd en rubrik i Aftonbladet nyligen, apropå en ny rapport från Karolinska Institutet. 

40-talisterna spottar inte i glaset

Det är framför allt de oförtrutet banbrytande 40-talisterna som nyttjar mer alkohol än tidigare kullar. Det gäller inte minst kvinnorna. Förr var toleransen för kvinnligt nöjesdrickande låg. Så är icke fallet bland våra gamla 68-hippies.

Men kroppen förändras med åldern: muskelmassan minskar, vi tål mindre. Mer alkohol leder till fler sjukdomar och dödsfall bland äldre. 

Det fick Aftonbladets reporter att ställa frågan om man faktiskt borde ”ställa undan flaskan när man går i pension.” 

”Ja, det är ju det som är problemet, att våra pensionärer är aktiva och pigga och gör en massa kul grejer”, svarade KI-forskaren Sven Andréasson.

Är det ett problem att dagens pensionärer är aktiva och pigga och gör kul grejer?

Nej, och det är inte så denne professor i socialmedicin menar, förstås. Hans poäng är att kul grejer, som att resa, umgås och gå på teater, ofta kretsar kring att ta ett glas vin. 

Det är ju sant. Men samtidigt inställer sig den existentiella frågan: Hur ska man på ålderns höst balansera ambitionerna att fylla livet med år och att fylla åren med liv?

Det är en individuell fråga, till sist. Men det handlar också om hur livet blir på sluttampen. Ska man satsa på broccoli och algjuice i 65-årsåldern för att öka chansen att bli 95? Är det så kul att bli så gammal?

Det vet man inte så mycket om. Att hela generationer blir äldre-äldre är ju ett väldigt nytt fenomen. 

Låt de äldre vara i fred

Själv är jag påverkad av mitt förflutna i äldreomsorgen. Jag träffade på en del mycket gamla patienter som var trötta på livet - på ett väldigt sakligt sätt: Mina barn och barnbarn klarar sig själva. Jag har gjort mitt. Jag kan det här nu. Vad är vitsen med detta, syster?

Jag har däremot inte träffat så många 95-åringar som inte behöver äldreomsorg. De kanske njuter av livet i fulla drag. 

Men jag förstår dem som satsar på att ta ett glas och vara glada i början av pensionstiden, innan kompisarna har blivit för skraltiga för att umgås, innan vänskapskrets och syskon börjar falla bort. 

Att bli alkoholist är självklart ett helvete i vilken ålder som helst - och risken upphör inte bara för att man börjar se ut som en skir sagotant. 

Men låt inte moralistisk hälsonoja fördystra livet för grå pantrar som väljer att ta ett glas vin till, även om det skulle vara hälsosammare att låta bli. Låt dem vara oförståndiga i fred. 

”I vin finns det visdom, i vatten finns det bakterier”, sade stordrinkaren Winston Churchill. Han blev 91. 

 

Läs också:

Låt pensionärerna njuta av ett glas vin