Ann-Charlotte Marteus

Låt barnen slippa att få underkänt

Publicerad

Modellen med underkänt betyg är stigmatiserande, grym och tidsödande.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Ministrarna i regeringen Löfven har ganska bra gymnasiebetyg. Särskilt Magdalena Andersson och Mehmet Kaplan. Peter Hultqvist är en annan historia.

Aftonbladets genomgång visar också att tre olika betygsystem trängs i det löfvenska kabinettet: A, a, ab-modellen, 1,2,3 och G, VG, MVG. Om några år tillkommer A, B, C-generationen.

Denna betygsröra utgör ett rungande underbetyg för svensk skolpolitik. Vilket djefla hattande! Ingen fattar någon annan generations betyg. Och konsten att vara flexibel - att vidareutbilda sig mitt i livet, som alla politiker predikar om - blir ett saligt meck för medborgarna, eftersom gamla betyg och kurssystem inte synkar med de intagningskriterier som gäller den här veckan.

Men även om betygsröran försvårar jämförelser över tid, är förstås Stefan Löfvens femma i engelska mer imponerande än Gustav Fridolins och Aida Hadzialics MVG i samma ämne. Det var ju ganska svårt att få högsta betyg i det relativa systemet. MVG är en annan historia.

 

I förra veckans budgetproposition finns ett uppdrag till Skolverket att se över den senaste betygsskalan, A, B, C, och dess kunskapskrav. För kraven måste ju vara tydliga så att alla förstår dem och litar på att de sätts rättvist över landet. Och så måste betygsinflationen bekämpas.

Det är inte förvånande att regeringen gör detta. Målrelaterade betyg är som gjorda för inflation - tillgången på högsta betyg är ju obegränsad. Men ständiga försök att förtydliga kunskapskraven riskerar att göra dem så detaljerade att lärarna blir avprickningsmaskiner i stället för självständiga pedagoger. En annan risk är att det blir alltmer tidsödande för lärarna att sätta betygen.

Det säger en hel del om systemets inneboende svagheter att regeringens uppdrag kommer blott två år efter att förra utbildningsministern Jan Björklund deklarerade: "Ingen tidigare läroplan är så konkret i sina betygskrav som den nya läroplanen... Redan detta gör att betygen blir mer rättvisa och likvärdiga än någonsin tidigare."

Det enda vettiga vore att återinföra de relativa betygen - och för säkerhets skull fjättra dem i grundlagen. Det lär tyvärr inte ske.

 

Men det finns akuta saker att åtgärda i dagens betygsystem. Framför allt borde betyget underkänt tas bort, som Magnus Henrekson och Johan Wennström föreslog i DN den 17 oktober.

Bara hotet om att bli underkänd ger elever ångest; att få ett F är både drabbande och stigmatiserande. Och eftersom alla elever SKA klara godkänt betyg, enligt riksdagens gudomliga ritningar, måste det ju betraktas som någons rejäla fel när en elev misslyckas. Föräldrar kommer förstås lätt till slutsatsen att det är ansvarig lärare som inte duger.

Och så undrar vi varför läraryrket är så lindrigt attraktivt.

 

Lärarnas försök att hålla svaga elevers näsor över godkänt-gränsen kräver en massa extra tid, utan att eleverna blir påtagligt kunnigare. Det framstår som uruselt använda lärarresurser.

De icke-svaga eleverna måste ju få sitt. Enligt Pisa har svenska elevers resultat försämrats över hela linjen, från de svagaste till de bästa. Så kan det helt enkelt inte fortsätta om landets välstånd ska fortleva.

Försvarsminister Peter Hultqvist hade etta i filosofi och engelska. Men inte stoppade det honom. Och varför skulle det göra det?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag