"Ring P 1" sprider har. Foto: Johan Adelgren
"Ring P 1" sprider har. Foto: Johan Adelgren
Ann-Charlotte Marteus

Lägg ner P1:s rasistradio

Publicerad
Uppdaterad
Är det rimligt att Sveriges Radio har fyrtio minuter "Rasistnytt" i P1, måndag till fredag?
Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.
Tjugo över nio på morgnarna, efter Ekot, drar den intoleranta tokvinden in i min lägenhet. Då börjar ”Ring P1”.
I går handlade tjugotre av tjugofem minuter om
invandring och invandrare. Främst var det mediernas ”censurering” av nyheter om brott som upprörde medborgarna. Folk som kontaktar ”Ring P1” tycker näm-
ligen att det är mycket viktigt att få veta vilken etnisk bakgrund brottslingar har.
När medierna avstår ifrån att mäta skallarna på eller färgbestämma förbrytare känner sig dessa människor förda bakom ljuset.
En av gårdagens hobby-antropologer hade till och med tyckt sig märka att det bara är när bovarna är svenska som den etniska
bakgrunden nämns. Svenskar hängs ut, helt enkelt.
I sitt. Eget. Land.

”Ring P1” är alltid
tjockt med människor som häver ur sig dumheter om invandring. Jag menar dumheter. Det handlar om ogenomtänkt, felinformerat, osammanhängande dravel.
I går hade de alltså monopol, närapå, under en knapp halvtimme. Varför? Var det bara sverigedemokrater som bemannade telefonslussarna eller hade de inget annat att välja på? Var det bara köer av rasister på trådarna?
I så fall: är det viktigt för demokratin att public service har ett program för främlingsfientliga? Är det ens försvarbart?
Skulle det vara möjligt att ha ett dagligt program som, år efter år, upplät etern åt folk som avskyr handikappade? Samtal efter samtal om hur handikappade bör bo på institution och fråntas sina lyxiga permobiler och enorma bidrag.
Eller ett program som bara handlade om att kvinnor borde portas från högre utbildning, att de mår bra av att få stryk och i hemlighet drömmer om att bli våldtagna?
Eller kanske ett
litet magasin om att pensionärer ligger samhället till last – och tänk så mycket pengar vi skulle kunna satsa på riktig välfärd om vi slapp alla åldringar som inte fattar att partyt är över.

Pensionärer är oöverträffat ivriga deltagare i ”Ring P1” och för den som bär på illusionen att ålderdom automatiskt leder till visdom och klokskap är ”Ring P1” en rejäl väckarklocka. Tant efter gubbe bluddrar på om invandringens kostnader och vi som byggde landet och all denna brottslighet – som de aldrig själva har
råkat ut för, nota bene, de har bara läst om den i tidningarna eller lagt ihop ett och ett utifrån rykten och fantasier.
De borde skämmas. Ni borde skämmas. Många av er kommer att bli mycket äldre och
behöva vård dygnet runt. Vem tror ni kommer att ta hand om er, då? Jo, ni kommer att hamna på äldreboenden och vårdas av unga kvinnor som heter Nasrin och Nisha och Samira.

Det är Nisha som kommer att hålla dig i handen när du har ont och är rädd, det är Samira som kommer att fukta dina läppar när du har lunginflammation. Och när du halkar av rullstolen är det Muhammed som lyfter upp dig med sina starka, varma händer – och du kommer att vara så oändligt tacksam över att han finns.
I Sverige.
Funnes han inte, funnes de inte, skulle det vara ytterst glesbefolkat på många av Sveriges äldreboenden och varannan patient skulle ha liggsår upp över öronen.

”Ring P1” sprider hat och oemotsagda fördomar, timme efter timme efter timme. Är det Sveriges
Radios uppfattning att dumhat är en angelägen kulturyttring? Kan vi se fram emot det fräcka programmet ”Ring och säg vad du verkligen tycker om homo-
filer!”?
Eller vill public service profilera sig just med samhällsnyttigt invandrarhat?
Det är faktiskt inte okej. Lägg ner ”Ring P1”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag