Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Lägg ner P1:s rasistradio

"Ring P 1" sprider har.
Foto: Johan Adelgren

Är det rimligt att Sveriges Radio har fyrtio minuter "Rasistnytt" i P1, måndag till fredag?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Tjugo över nio på morgnarna, efter Ekot, drar den intoleranta tokvinden in i min lägenhet. Då börjar ”Ring P1”.

 I går handlade tjugotre av tjugofem minuter om 

 invandring och invandrare. Främst var det mediernas ”censurering” av nyheter om brott som upprörde medborgarna. Folk som kontaktar ”Ring P1” tycker näm-

 ligen att det är mycket viktigt att få veta vilken etnisk bakgrund brottslingar har.

När medierna avstår ifrån att mäta skallarna på eller färgbestämma förbrytare känner sig dessa människor förda bakom ljuset.

 En av gårdagens hobby-antropologer hade till och med tyckt sig märka att det bara är när bovarna är svenska som den etniska 

 bakgrunden nämns. Svenskar hängs ut, helt enkelt. 

 I sitt. Eget. Land.

 ”Ring P1” är alltid tjockt med människor som häver ur sig dumheter om invandring. Jag menar dumheter. Det handlar om ogenomtänkt, felinformerat, osammanhängande dravel.

 I går hade de alltså monopol, närapå, under en knapp halvtimme. Varför? Var det bara sverigedemokrater som bemannade telefonslussarna eller hade de inget annat att välja på? Var det bara köer av rasister på trådarna?

I så fall: är det viktigt för demokratin att public service har ett program för främlingsfientliga? Är det ens försvarbart?

 Skulle det vara möjligt att ha ett dagligt program som, år efter år, upplät etern åt folk som avskyr handikappade? Samtal efter samtal om hur handikappade bör bo på institution och fråntas sina lyxiga permobiler och enorma bidrag.

 Eller ett program som bara handlade om att kvinnor borde portas från högre utbildning, att de mår bra av att få stryk och i hemlighet drömmer om att bli våldtagna?

 Eller kanske ett 

 litet magasin om att pensionärer ligger samhället till last – och tänk så mycket pengar vi skulle kunna satsa på riktig välfärd om vi slapp alla åldringar som inte fattar att partyt är över.


Pensionärer är oöverträffat ivriga deltagare i ”Ring P1” och för den som bär på illusionen att ålderdom automatiskt leder till visdom och klokskap är ”Ring P1” en rejäl väckarklocka. Tant efter gubbe bluddrar på om invandringens kostnader och vi som byggde landet och all denna brottslighet – som de aldrig själva har 

 råkat ut för, nota bene, de har bara läst om den i tidningarna eller lagt ihop ett och ett utifrån rykten och fantasier.

 De borde skämmas. Ni borde skämmas. Många av er kommer att bli mycket äldre och 

 behöva vård dygnet runt. Vem tror ni kommer att ta hand om er, då? Jo, ni kommer att hamna på äldreboenden och vårdas av unga kvinnor som heter Nasrin och Nisha och Samira.


Det är Nisha som kommer att hålla dig i handen när du har ont och är rädd, det är Samira som kommer att fukta dina läppar när du har lunginflammation. Och när du halkar av rullstolen är det Muhammed som lyfter upp dig med sina starka, varma händer – och du kommer att vara så oändligt tacksam över att han finns.

 I Sverige.

Funnes han inte, funnes de inte, skulle det vara ytterst glesbefolkat på många av Sveriges äldreboenden och varannan patient skulle ha liggsår upp över öronen.


”Ring P1” sprider hat och oemotsagda fördomar, timme efter timme efter timme. Är det Sveriges 

 Radios uppfattning att dumhat är en angelägen kulturyttring? Kan vi se fram emot det fräcka programmet ”Ring och säg vad du verkligen tycker om homo-

 filer!”?

 Eller vill public service profilera sig just med samhällsnyttigt invandrarhat?

 Det är faktiskt inte okej. Lägg ner ”Ring P1”.