Ann-Charlotte Marteus

Kränkthetskulturen hotar hela skolan

Publicerad

Lägg ner Skolinspektionens kränkningsbyrå. Annars vill snart bara självplågare och våp bli lärare.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Man börjar nästan bli immun mot larm från skolans värld - vilket i sig är katastrofalt. Men i helgen uppmärksammades det kanske mest skrämmande i denna genre:

Var fjärde lärare uppger att hen har utsatts för hot, våld eller trakasserier i sitt yrke, enligt Lärarnas Riksförbund. Det är en ofattbart hög siffra för ett civiliserat land. Men här kommer grädden på svartmoset: samtidigt som våldet mot lärare ökar uppger nästan 40 procent att de har hotats med anmälningar av elever och föräldrar.

Att både vara rädd för våld - och rädd för att bli anmäld. Vilken tillvaro!


Lärare ringer och gråter varje dag, säger ett fackombud till DN: "De berättar att de går utomhus mellan lektionerna för att undvika att möta eleverna. Det kan räcka med att de bestämmer vilken grupp de ska tillhöra i ett grupparbete, ber eleverna stänga av mobilen, vara tysta eller påpekar att de glömt material för att vissa elever ska känna sig kränkta och hota med att de ska göra en anmälan."

Elever och föräldrar har ett gigantiskt maktövertag gentemot lärare. Dels kan de hota med att byta skola. Dels kan de kränkanmäla till Skolinspektionen. Det är busenkelt, bara att gå in på skolinspektionen.se och fylla i ett formulär.


Skolinspektionens barn- och elevombud, BEO, har till uppgift att rikta kritik mot skolor, samt kräva skadestånd, när en elev anses ha kränkts. BEO har en liten broschyr på Skolinspektionens sajt, där kränkningar nämns 29 gånger. Till slut blir jag yr av detta märkliga ord. Vad betyder "kränkt" egentligen? Hur mäter man det, hur bevisar eller motbevisar man en kränkning?

Kan Jan Björklunds skollag ge vägledning? Där nämns kränkning 27 gånger. Och det finns en definition! Som tyvärr är idiotisk: "Kränkande behandling: ett uppträdande som (...) kränker ett barns eller en elevs värdighet." Kränkning definieras alltså som - kränkning.

Visste ens Björklund & Co. vad de menade och ville åtgärda?


Skolinspektionen skildrar ett verkligt fall på sin sajt: En elev bråkade oavbrutet på en hemkunskapslektion. Läraren fick inte ordning på eleven och tog till sist tag i hens handled för att undvika att någon skulle skadas. Eleven fick röda märken på armen.

BEO fastslog att "läraren borde ha tillrättavisat eleven utan att använda våld." Eleven blev sålunda kränkt, enligt BEO, och borde få skadestånd från skolan.

En elev kan alltså förstöra en lektion och sedan få ursäkt och skadestånd. Och lärare förväntas ägna all tid åt milda böner i stället för att snabbt försöka få ordning så att undervisningen kan fortsätta.

Ni vet undervisning, det där som brukade betraktas som skolans centrala uppdrag.

Inte konstigt att elever och föräldrar hotar att anmäla i tid och otid, med detta drömupplägg för rättshaverister. Inte undra på om elever förlorar all respekt för de maktlösa slagpåsar som kallas lärare.


Detta är galenskap. Maktbalansen i skolan måste förändras till lärarnas fördel. Inför nolltolerans för våld mot lärare. Stäng av elever så det sjunger om det. Ta in väktare så fort det behövs.

Och framför allt, lägg ner BEO eller stryp anmälningshysterin och kränkningsfebern med andra medel.

Tre av fyra lärare funderar på att sluta. Så kan vi inte ha det.

 

Replik: Anmälningarna är inga bagateller

 

Läs också: Det är läraren som bestämmer i skolan

Ta mamma och pappa ur skolan

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag