Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Kära politiker, sluta genast svamla om värderingar

Stefan Löfven presenterade en handlingsplan för uppfattningar. Politik som surrealistisk installation? Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf talade så mycket om värderingar i riksdagsvalrörelsen att hon tycktes ha fått en daglig kvot som hon måste fylla. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Högst på politikernas innelista just nu ligger en misshandlad liten krake till ord: ”värderingar”.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Svenska politiker har alltid varit förtrollade av ord som börjar med ”värde”. Ett tag ville de tapetsera hela landet med fluffiga värdegrunder - och gav alla chefer i det offentliga den perfekta nonsens-bortförklaringen när någon gjort bort sig: ”Det här visar bara att vi måste jobba mer med vår värdegrund.”

Stockholms landstingspolitiker tappade all sans när amerikanska konsulter sålde på dem corporate bullshit-konceptet ”värdebaserad vård” för Nya Karolinskas räkning. Man kan nästan föreställa sig de folkvalda, zombieartat dreglande likt Homer Simpson när han tänker på munkar. 

”Värde... baserad... vård. Good. Kostnad nittio triljarder? Ett fynd!”

Värderingar på socialdemokratiska är surrealism

Sedan riksdagsvalet har värdebabblandet eskalerat - och muterat. När Stefan Löfven presenterade Socialdemokraternas EU-valmanifest på onsdagen sade han: ”Det är en handlingsplan för EU:s demokratiska värderingar.”

En handlingsplan... för värderingar? Värdering betyder ungefär grundläggande uppfattning. Så vi ska alltså få ”en handlingsplan för uppfattningar”? Tack, statsministern!

Löfven tillade att ”man ska inte kunna berika sig på EU:s värden” - och i själva valmanifestet står det, för att förvirra eventuella förföljare: ”Vi kommer aldrig tystna... när grundläggande demokratiska värderingar inskränks.”

Värderingar på socialdemokratiska är alltså samtidigt målet för en handlingsplan, en sorts valuta och någonting som kan inskränkas. Det är faktiskt ren surrealism, ”det oförmodade mötet mellan ett paraply och en symaskin på ett operationsbord”. 

När Löfven snodde Annie Lööfs värdegrund

Vad har hänt? Har S helt enkelt beslutat att annektera Centerns nisch? I valrörelsen 2018 använde ju Annie Lööf ”värdering” så ofta att hon verkade ha fått en daglig kvot att fylla. Och hon myntade frasen ”Det här är ett värderingsval” (som S-kandidaten Heléne Fritzon nu har norpat).

Dagarna före riksdagsvalet skrev Lööf en debattartikel som kryllade av v-ordet. Delvis var det relevant, som när hon talade om kamp mot extremism. 

Men så vidgade hon cirklarna: ”En röst på Centerpartiet är en röst på att stärka samhällets mest grundläggande värderingar.” Därefter följde en lista med politiska Centerförslag, inklusive mer ROT-avdrag och bättre villkor för företag. 

Är skepsis mot skattesubventionerade renoveringar verkligen ett hot mot samhällets grundläggande värderingar? Faktiskt inte. 

C-ledaren avslutade artikeln med orden att Stefan Löfvens ”värderingslösa ledarskap behöver få ett slut” - samt med den episka iakttagelsen ”Sverige har aldrig varit ett land fritt från värderingar.”

Antingen vet inte Lööf riktigt vad en värdering är - eller så vet hon precis vad hon gör. ”Åsikt” är ju ett trist ord och det är legitimt att partier har olika åsikter. Men ”värdering” är kopplat till värde och har en positiv laddning. Så... om man missbrukar ordet rätt kanske åsiktsskillnader, ända ner på ROT-nivå, kan börja framstå som en kamp mellan gott och ont? 

I vissa lägen ska politiker självklart kunna plocka fram sin inre Churchill och dra en lans för ljuset, mot mörkret. Men väljarna blir nog lite trötta om val efter val påstås vara avgörande ”värderingsval” - och misstänksamma om uppskruvad retorik döljer en tilltagande brist på politiska idéer och lösningar. 

I största allmänhet är det trevligt om politiker försöker låta bli att prata goja. 

 

Läs också:

Löfven i Agenda - en studie i verklighetsflykt 

Sverige sviker hederskulturens offer.