Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Kära moderater, KU är inget Ring P1

Moderaterna har KU-anmält miljöminister Annika Strandhäll (S) för en gammal tweet.
Foto: OLLE SPORRONG
Moderaterna, det ledande oppositionspartiet, framstår som koleriskt och osjälvständigt.
Foto: FILIPPA ROGVALL

Moderaterna tycks KU-anmäla allt som rör sig. Annika Strandhälls avdammade gamla tweet var droppen.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Inte en endaste liten sosse hade Moderaterna KU-anmält, på två långa veckor. Inte ens Morgan Johansson. 

Det duger inte, tyckte tydligen Ulf Kristerssons pojkar, och kom på den briljanta idén att anmäla miljöminister Annika Strandhäll till Konstitutionsutskottet – för en tweet som hon skrev förra året. En tweet som hon raskt bad om ursäkt för. Förra året.

Det var den 5 december som Expressens journalist Magda Gad skrev på Twitter att hon hade fått en fråga om sin sexuella läggning i SVT:s intervjuprogram ”Min sanning”. Annika Strandhäll twittrade: ”Så oerhört illa.”

Det var förstås omdömeslöst av henne. Statsråd ska hålla armlängds avstånd till Public Service. Men det erkände Strandhäll som sagt omgående, i ett ångerfullt meddelande till Ekot.

Nu hävdar Viktor Wärnick, moderaternas kulturpolitiska talesperson, att miljöministerns beteende är ”oroväckande och beklämmande”. Men uppenbarligen inte mer oroväckande än att det tog en och en halv månad innan han skred till handling

Det är ju dödslöjligt. Och det skärper intrycket att Moderaterna har börjat KU-anmäla allt som rör sig. 

Kan det finnas relevanta anmälningar i den stora högen från M? Absolut.

För två veckor sedan anmäldes den nybakade energiministern, Khashayar Farmanbar, för att han påstått att Sverige har arbetat länge inom EU för att kärnkraften ska klassas som hållbar.

Dagen före julafton KU-anmäldes justitieminister Morgan Johansson för att han i oktober sagt till Aftonbladet att Malmö hade hela 80 avhopp från gängen under 2020. Det stämmer inte, påtalade hans ärkefiende Johan Forssell med rätta.

Den 2 november anmäldes dåvarande energiminister Anders Ygeman för att han ”skiter i EU-nämnden”, med energitalespersonen Lars Hjälmereds ord. 

Den 26 oktober anmäldes Stefan Löfven för ungefär samma sak. Och den 1 oktober anmäldes Morgan Johansson, Peter Hultqvist och Ann Linde för... VEM ORKAR ENS BRY SIG?!

Har Khashayar Farmanbar sagt märkliga saker om kärnkraft? Japp. Presenterar Morgan Johansson statistik som fan läser Bibeln? Jojomensan. Är det bra att riksdagen, via Konstitutionsutskottet, granskar regeringen? Självklart. Kan det finnas relevanta anmälningar i den stora högen från M? Absolut.

Ett statsbärande parti ska driva sin egen agenda med självförtroende.

Men när Moderaterna börjar använda detta ärevördiga institut som om det vore Ring P1, och dammar av bortglömt gammalt twittrande – då devalveras KU:s värde. Och de statsråd som de facto prickas av KU kan rycka på axlarna, väl medvetna om att få medborgare registrerar det som en Viktig Händelse.

Moderaterna borde inse att det inte ser bra ut. Ett statsbärande parti ska driva sin egen agenda med självförtroende. I opposition ska det fungera som en skuggregering. KU-hattandet ger i stället intryck av att man är mest upptagen med att reagera på vad Socialdemokraterna gör. 

Agerandet påminner inte så lite om det famösa klippet från 2015, där finansminister Magdalena Andersson irriterat försökte få talmannen att döma av i en faktafråga under en riksdagsdebatt. Det framstår som koleriskt och osjälvständigt. 

Självklart ska Moderaterna ta fajter med regeringen. Men gör det ute på planen. Attackera rakt på, spring inte till domaren och klaga en gång i kvarten.