Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Kan vi verkligen lita på svensk coronaberedskap?

Folkhälsomyndigheten: God beredskap för coronavirus
Vårdpersonalen i Sydkoreas huvudstad Seoul tar covid-19 på största möjliga allvar.Foto: Steve Cho/Penta Press/Shutterstock / Steve Cho/Penta Press/Shutterstock / Copyright (c)
Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tronar vi på minnen från fornstora dar?Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Är det en välrustad Moder Svea som står redo att slå ut coronaviruset? Eller har hon reducerats till en förvirrad Miss Apotekstjänst?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Minns ni polisbilen utanför Åhlens, översköljd med blommor från allmänheten , efter terrordådet på Drottninggatan 2017? Trots allt tal om poliskris visade det sig att det fanns strukturer och rutiner som kickade i gång blixtsnabbt. 

Sverige framstod som så där härligt kompetent, välorganiserat och resursstarkt som man fick lära sig i skolan att världens bästa land är.

Får man tro statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten är det just detta Sverige som nu, med kylig blick och handen svävande över vapenhölstret, inväntar coronas nästa drag. 

Tegnell är inte imponerad av italienarnas förmåga att spåra och begränsa smitta, har man förstått. Sverige kan så mycket bättre. Vår beredskap är god. 

Samma besked gav regeringen i måndags. Det stora numret på presskonferensen var att Sverige ger 40 miljoner kronor till WHO för att hjälpa andra stackars länder. Snacka om styrkebesked. 

Corona - och Apotekstjänst

Förhoppningsvis är detta lugn både ärligt och befogat: Det stannar vid några få sjukdomsfall som snabbt isoleras. Och det visar sig att läkarna som har kritiserat bristen på förberedelser egentligen bara killgissade, ovetande om allt det beredskapsknogande som pågår bakom kulisserna i Sjukvårdssverige. 

Men - så kommer man att tänka på Apotekstjänst, video- och kaffekrämarna som fick jobbet att leverera sjukvårdsmateriel till en rad regioner. Hundratals operationer fick ställas in när leveranserna uteblev. 

Inkompetensen som blottades, bristen på framförhållning - och insikten om att det inte längre finns någon instans som har huvudansvaret för landets läkemedelsförsörjning. Här trädde ett annat Sverige fram: En självgod figur som ligger på playan och såsar medan bröderna i Finland systematiskt hamstrar mediciner i väldiga beredskapslager.

Finland har också fått rycka in och ta emot patienter som den ansträngda svenska sjukvården inte har klarat av på grund av vårdplats- och personalbrist. 

Man behöver inte vara depressivt lagd för att oroa sig över vår sjukvårds förmåga att klara en omfattande spridning av viruset. Går det att skaka fram tillräckligt med vårdplatser, vårdpersonal och, inte minst, skyddsutrustning? 

Såväl regeringen som Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet understryker att detta är regionernas ansvar. Hur väl dessa lyckas är dolt i dimma. På dagens presskonferens fick Socialstyrelsens krisberedskapschef, Johanna Sandwall, frågan om situationen är tillfredsställande. Hon svarade: ”I dagsläget är den tillfredsställande.”

I dagsläget? I dagsläget har vi ju ingen känd smittspridning... 

Klarar sjukvården covid-19?

Det ligger i sakens natur att det är svårt att kalibrera oron. Med facit i hand kanske kinesernas monomana febertagande, karantänmattorna i Italien och tullpersonal i full skyddsmundering ter sig hysteriskt: Herregud, det blev ju bara som en vanlig influensa, egentligen. Hur kom det sig att just detta virus dramatiserades som i en Steven Spielberg-film?

Men om det skulle gå illa, om det visade sig att sjukvårdens beredskap var urusel, skulle frågan inställa sig: Insåg inte staten detta? Varför inte, i så fall? Och om man var medveten om bristerna, borde man inte ha kontrollerat inresande från Iran bättre, till exempel?

Nå, låt oss hoppas att det inte slutar så, utan med att Folkhälsoinstitutet får sin brevlåda fylld med blomkvastar.