Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Kan man reklamera Jan Björklund, tro?

Jan Björklund, Liberalernas partiledare, efter sitt tal på partiets riksmöte förra helgen.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Krävande "kunder" på skolmarknaden, det vill säga elever och föräldrar, behandlar ibland lärare som dörrmattor. Det sätter själva utbildningssystemet under press. Foto: KINGA LEZANSKA SJÖLIN

Hej, jag skulle vilja reklamera Jan Björklund. Han har fattat så många tokiga beslut, tycker jag. Och även han. Kan jag anmäla honom nånstans? 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Liberalerna har presenterat en ny sjukvårdspolitik. Den är lite lös i kanterna ännu, men där finns drag som på ett skrämmande sätt påminner om svensk skolpolitik. 

Om Liberalerna får bestämma ska alla svenskar - alla vårdkunder - få vada i valfrihet så att de kan vårdshoppa ordentligt. 

Och sjukvården får absolut inte "ransoneras". Varenda kotte ska få den sjukvård hen efterfrågar - och snabbt ska det gå. 

Dessutom ska alla få sin egen Doktor Glas, en trogen husläkare. Samt rätt till en "patientvald vårdkontakt i vården": en valfri syster Yster som hjälper en med ditt och datt. Dessutom flaggar Björklund för att vissa kan få en valfri Gösta - din personvalda apotekare. 

Det är verkligen tur att året är 1933 så att Sveriges alla läkare och sköterskor bliver vid sin läst och inte säger upp sig som andra hippies, tar föräldraledigt, vabbar, maratonsemestrar, blir långtidssjukskrivna eller tar jobb som stafettläkare eller stafettsyrror.

Allt går bra utom möjligen brevduvor

Nå, Liberalerna har också en modern touch: doktor Glas, syster Yster och alla de andra ska vara extremt tillgängliga, både fysiskt och virtuellt. E-tjänst, telefon, video, vanligt besök, det är kunden som bestämmer. 

Denna vision fick mig att tänka på landets lärare, som både bittida och sent plågas av telefonsamtal, mejl och mess från sina kunder, eleverna och deras föräldrar. 

Den svenska skattefinansierade sjukvården är inte en lyxklinik i Schweiz.

Ska vårdpersonal jagas på samma sätt, om Liberalerna får bestämma? Det tänker de sig rimligen inte. Men det var ingen som tänkte sig dagens situation i skolan, heller. Det bara blev så, när kunderna blev alltmer krävande och fick vida rättigheter. 

Om skolans kunder inte får sin vilja fram kan de byta skola, eller hota med att göra det. Som om inte det vore tillräckligt skrämmande, kan de hota med att anmäla lärare till Skolinspektionen. Det blev lättare under Björklunds tid som utbildningsminister. 

Vård kan trängas undan och personalen hunsas

Nu vill L skärpa vårdkundernas rättigheter. Hälso- och sjukvårdslagen ska skrivas om så att individens rätt till god vård hamnar i centrum. Man ska kunna reklamera behandlingar och då får vårdgivaren stå för notan.

Det här vore ett mindre problem om dålig vård var synonymt med "amputation av fel ben". Men "god vård" kan vara subjektivt. Och ju högre förväntningar och krav kunderna har, desto större risk att de blir missnöjda. Sjukvård är dessutom ingen exakt vetenskap: det finns ofta flera vägar att ta och de kan medföra risker. 

Patienter ska förstås inte vara rättslösa och patientsäkerhet är viktig. Men det måste finnas en balans mellan patientkrav och -makt och vad vårdapparaten realistiskt kan leverera. 

Den svenska skattefinansierade sjukvården är inte en lyxklinik i Schweiz. Vi får avancerad sjukvård för en spottstyver, av personal som ofta är stressad och lindrigt högavlönad. 

Vi bör uppföra oss som medborgare, inte som ändlöst krävande, anmälningsglada klienter. Och alla kan inte få all vård genast, vi har inte råd med det. Eller ska vi dra ner på äldrevården? Skolan?

 

I värsta fall kan Liberalernas vårdvision leda till att tung vård trängs bort. Och att vårdpersonal blir lika trängd och körd med som lärare. Liksom lärare skulle läkare och syrror börja dokumentera in absurdum för att ha ryggen fri om de blir anklagade för något. 

Eller sjukskriva sig. Eller säga upp sig. Som lärarna gör. 

Jan Björklund driver fel politik ibland. Det brukar han villigt erkänna. När det händer, kan han exempelvis vilja ändra i den blott sju år gamla skollag som han drev igenom under sin sejour som utbildningsminister. 

För ett år sedan kom ett L-utspel om att begränsa elevernas inflytande över skolan. På Liberalernas riksmöte i helgen diskuterades om föräldrars inflytande bör begränsas, exempelvis genom att skollagen justeras.

Jan Björklund borde ändra strategi. Kanske ta Tage Danielssons visdomsord till sig: "Säll är den som har till rättesnöre, att man bör noga tänka efter före." 

Men oavsett hur många felaktiga politiska beslut Jan Björklund fattar kan vi inte anmäla honom till Policyinspektionen. Det fungerar inte så i en demokrati.

 

Läs också:

Ta mamma och pappa ur skolan 

Sjukhus är inga hotell 

Liberalerna har virrat bort sig i La La Land 

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor