Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Ju mer trängt S blir, desto mer knasiga blir vallöftena

Dynamiska duon, Morgan Johansson och Mikael Damberg, ska bygga en halv miljon ”trygga” bostäder.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Om åtta år är problemen så gott om lösta.
Foto: DMYTRO SUKHAREVSKYI - STOCK / ADOBE STOCK
Karin Wanngård, oppositionsborgarråd i Stockholm.
Foto: PETER KNUTSON
Ibrahim Baylan, Sveriges skolminister 2004-2006 och Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson åren 2012–2014.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Om åtta år är alla stora samhällsproblem borta med vinden. Tjoho!

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Många svenskar tycker att Sverige har stora och komplicerade samhällsproblem. Men förtvivla icke! Räddningen är så mycket närmare än någon kunnat ana. 

Om drygt åtta år, blott två olympiska vinterspel bort, har Socialdemokraterna löst alla de stora problemen: bostadsbristen, otryggheten och segregationen. 

S ska bygga en halv miljon bostäder till år 2030. Det lovar tunga partistyrelse-sossar som Morgan Johansson och Mikael Damberg i en debattartikel i Aftonbladet

Det är ett ambitiöst mål, milt uttryckt. Särskilt som S tänker bygga magiska bostäder. De ska inte bara ha väggar, golv och tak, el och vatten, som på Tage Erlanders erbarmliga tid – de ska vara ”trygga”. 

Varenda ny lya ska vara ”bra och trygg”.

Tyvärr förklarar inte Morgan & Co vad det innebär – vi kan blott spekulera. Skottsäkra fönster? En väktare i varje trappuppgång? Eller handlar det om vadderade lister så att man inte går och slår sig på någon otrygg dörrkarm? Och kanske en liten kommunal kramkonsult på förstutrappan?

Hon ska alltså förändra den mänskliga naturen. På åtta år.

Dessutom ska de nya bostäderna bryta segregationen med hjälp av en ny nationell bostadspolitik där man bygger blandat. Det är ingen ny ambition, i och för sig. Målet om blandat byggande instiftades som nationellt bostadspolitiskt mål 1974, för att mota social segregation. 1997 lade man till att bostadspolitiken också ska främja ”ekonomisk och etnisk integration”.

Men nu, när segregationen har vuxit sig historiskt stor och komplex, NU så! Nu ska det ske. Och fort ska det gå. Fast något forskningsstöd för att blandad bebyggelse leder till den ”starkare sammanhållning” som S lovar i artikeln, finns dessvärre inte, enligt Jämlikhetskommissionen.

Karin Wanngård, oppositions­borgarråd för Social­demokraterna i Stockholms stad, var en av undertecknarna i Aftonbladet. På tisdagen skrev hon själv i Svenska Dagbladet – och avgav the Mother of all vallöften: Om S återfår makten nästa år ska ”ingen ung vara kriminell 2030”.  

Ingen?! Noll kriminalitet i det uppväxande släktet. Hon ska alltså förändra den mänskliga naturen. På åtta år. Med vadå, genetisk ingenjörskonst? 

Nä, men med en ”avhoppargaranti”, bland annat. Magiskt. 

Noll ungdomskriminalitet är ett idiotiskt löfte alla dagar i veckan, men Wanngård väljer att avge det just när ungdomskriminaliteten är rekordartat förfärande och de destruktiva strukturerna verkligen har fått sätta sig. NU så!

Men att lova runt och hålla tunt väcker bara löje.

Det är som om S blir mer utopiskt ju större samhällsproblem de inte rår på. En sorts verklighetsflykt. Med tanke på att de söker folkets mandat för att styra är det bedrägligt. De måste inse att de lovar vad de inte kan hålla.

De har ju lovat saker förr. Stefan Löfven och EU:s lägsta arbetslöshet är ett exempel. Och 2013, alltså året före valet som gjorde Löfven till statsminister, presenterade Ibrahim Baylan vallöftet att alla barn ska nå målen i grundskolan. Delmålet var att halvera andelen som inte uppnår målen till år 2020.

Men andelen som fick godkänt i allt var 77 procent 2013 och är 76 procent i dag. Ingen förbättring, i synnerhet inte med tanke på betygsinflationen. 

Jag kan inte minnas att Socialdemokraterna har återrapporterat till medborgarna hur det gått med kunskapsmålen under deras sju år vid makten. De flesta har nog glömt löftet.

Men att lova runt och hålla tunt väcker bara löje. Och vad värre är, uppgivenhet.