Den politiska reformen "fred på jorden" fanns inte med i Stefan Löfvens regeringsförklaring. Ett märkligt förbiseende, med tanke på de många vidlyftiga löften som fanns i statsministerns - och Annies och Jans och Isabellas - deklaration.
Sjukvårdsavsnittet var inget undantag. Nu ska det äntligen bli så där underbart i vården som det aldrig har varit utom i valrörelser.
Befolkningen växer så det knakar och den arbetande andelen av befolkningen minskar, men misströsta icke! En "generalplan" för kortare köer ska tas fram.
Det ska också införas vårdplaner och patientkontrakt och rätten till en fast läkarkontakt ska "säkras". Hur då, undrar ni andlöst.
En läkarbrist av bibliska proportioner
En fast läkarkontakt förutsätter att det finns läkare i primärvården. I dag saknar varannan vårdcentral allmänläkare. "Just nu är det enklare att hitta en människa som går på vatten än en allmänläkare", som Marina Tuutma, ordförande för Distriktläkarföreningen, kärnfullt uttrycker saken.
I dag finns det 4 800 allmänläkare, omräknat i heltidstjänster. Stora pensionsavgångar kommer leda till att siffran har krympt till 4 300 själar år 2025. Det året har Sveriges folkmängd ökat till drygt 10,8 miljoner, enligt SCB.
Om man tar riksdagens mål om en allmänläkare per 1 500 invånare på allvar, skulle det krävas 7 600 doktorer om sex år. Nästan dubbelt så många som de prognosticerade 4 300.
Men, hej hopp, tillgången på fast läkarkontakt ska "säkras", lovar Löfven.
Allmänläkare är bara en av yrkeskategorierna där personalbristen tornar upp sig. Hur ska regeringen lösa de köer som bristen skapar? Med hot, till exempel. Om inte sjukvården uppfyller Löfven & Co:s vårdgaranti, blir det "vite eller sanktioner", nämligen.
Löfven & Co ignorerar inte bara existerande problem. De är redo att fixa nya.
Legitimation för undersköterskor och samtalsterapeuter åt alla
Socialdemokraterna tänker införa legitimation för undersköterskor. Det ska göra yrket mer attraktivt, är tanken. Risken är dock stor att undersköterskor blir ännu mer missnöjda med sin lön när de blir leg. usk. Dessutom är det en usel idé att steloperera arbetsmarknaden i dagens läge. Personalbrist kräver flexibilitet och nytänkande, inte revirpinkande skrån.
Centern, å sin sida, har fått med kravet på att utreda en ny vårdform för patienter med lättare psykisk ohälsa. Ty det är "inte värdigt ett välfärdssamhälle som Sverige" att kvinnor och unga har lättare psykiska problem utan att det offentliga rycker in, enligt Annie Lööf. Snabbt och enkelt, utan remiss, ska det bli, har hon lovat.
Redan i dag finns "första linjens psykiatri" för barn med lindrig ohälsa, utan remisskrav. Den skulle avlasta BUP, var det tänkt, men så blev det inte i Stockholm. BUP-köerna består och nu köas det även till första linjen. Särskilt ifrån bättre bemedlade områden i Stockholm. I utsatta områden nyttjas första linjen i lägre grad.
Centern tycks vilja ha en sorts första linjen för deppiga vuxna. Dessutom gick partiet till val på - och har fått in i uppgörelsen - målet om en köfri barn- och ungdomspsykiatri.
Det saknas psykologer redan för att bygga ut barnens första linje. Därav köandet. Men visst, prioritera ni barnpsykiatri och en remissfri pratstund för deppiga vuxna samtidigt.
Allt går att lova när alla i Löfvenpakten kan ducka ansvaret i nästa valrörelse.
Visst finns det vettiga ansatser också, men de drunknar i det tröstlösa snömoset.
Läs också: