Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Jonas Sjöstedt, en avspänd semestergäst i verkligheten

Semesterentusiasten Jonas Sjöstedt (V) glider avspänt genom valrörelsen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det går bra för Vänsterpartiet i opinionen. Är det inne att inte ta ansvar?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Alla pratar om Jan Björklunds blå skjorta, men varför talar ingen om Jonas Sjöstedts exotiska mundering? Hawaiiskjortan, kakishortsen och flip-flopsen, tropikhjälmen, kameran och paraplydrinken. 

Är det bara lilla jag som ser vänsterledarens nya kläder?

Jonas Sjöstedt är Sveriges mest tillbakalutade partiledare. Hans röst är varm som en brasa och lugn som en insomningstablett. Till och med mitt i valrörelsen, i en tid då de stora partierna famlar febrilt efter lösningar på växande samhällsproblem. 

Hur i all världen kan det komma sig?

Det beror på att Jonas Sjöstedt bara är turist i den kapitalistiska verkligheten. Hans och Vänsterpartiets samhälle finns ju inte här, utan i framtiden: det socialistiska drömsamhället. Verkligheten är inte deras ansvarsområde.  

Jonas Sjöstedt vill upphäva det privata ägandet

Sjöstedt fick frågor om sitt röda Utopia i SVT:s Utfrågningen förra veckan. Han medgav att målet är att avskaffa kapitalismen. Det privata ägandet ska upphävas. 

Det är ganska radikala förändringar, minst sagt. Men Sjöstedt försökte tona ner det hela: "Det är ett långsiktigt mål". Och, förklarade han, det kan nog ändå få finnas lite småföretagande. 

Men inget storföretagande! Inget HM eller Ikea.

Så - om en småföretagare blir framgångsrik kommer hans livsverk raskt att konfiskeras? Vad händer om han vägrar? Fängelse? Och själva idén att staten ska tillverka svenska folkets kläder och möbler, är inte den lite - spritt språngande vansinnig?

De frågorna fick vi inget svar på, tyvärr. I själva verket var Jonas Sjöstedt påfallande suddig och undvikande när han fick chansen att göra PR för sitt drömsamhälle på bästa sändningstid. 

Man kunde nästan få intrycket att han skulle bli ungefär lika förtjust som Carl Bildt om ett gäng röda ungtuppar kom till makten och på allvar började venezualisera Sverige i närtid. Liksom, "Rör inte min paraplydrink!"

Det går inte ihop - men det är ju inte Vänsterpartiets problem

Nej, vägen är nog målet för Sjöstedt & Co. Och sällan har väl vägen varit behagligare än under den gångna mandatperioden. Vänsterpartiet har haft massivt inflytande utan att behöva ta något helhetsansvar. De har inte behövt klä skott för några svåra avvägningar eller beslut. Deras insats har bestått i att utverka mesta möjliga gratisreformer åt den oerhört välmående medelklassen i utbyte mot stöd till regeringen. 

Och partyt bara fortsätter. I helgen lovade Jonas Sjöstedt semestertillägg åt alla studenter eftersom det kan vara jobbigt att behöva jobba några veckor per år.

Nyligen lovade V ett helt orealistiskt "matlyft": Alla inom äldreomsorgen ska få sin mat lagad från grunden. Vårdpersonal ska skickas på matlagningskurser, kockar ska anställas, tillagningskök byggas. 

Vän av ordning undrar hur det ska gå ihop när äldreomsorgen redan i dag präglas av växande bemanningsbrist, stressad personal och avsaknad av äldreboenden. Det går förstås inte ihop alls. 

Fast det skulle ju gå ihop lite bättre om landets studenter jobbade i äldreomsorgen på loven i stället för att semestra. 

Men sådana petiga prioriteringar struntar Jonas Sjöstedt. Han sitter i sin solstol och drömmer om att upphäva äganderätten. Men först en rejäl semester! 


Läs också:

I Sjöstedts sköna värld finns inga målkonflikter