Ann-Charlotte Marteus

Jan Björklund är för mesig mot föräldrarna

Publicerad

Liberalerna har rätt i att elever och föräldrar borde ha mindre inflytande över skolan. Men det behövs betydligt hårdare tag.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Oavsett vad du har för åsikt om skolan kommer du förr eller senare att tycka som Jan Björklund. Det är bara att vänta lugnt så kommer hans åsiktsturné att nå även dig.

Nu vill Liberalerna skriva om skollagen – Björklunds skollag från 2010 - för att begränsa elevernas inflytande över undervisningen.

I skollagen står det att "barn och elever ska ges inflytande över utbildningen". Liberalerna tycker nu att den formuleringen har gett barn och föräldrar för stor makt över prov, läxor och undervisning, Statusen på läraryrket har blivit därefter.

Det är en välkommen u-sväng. Elevinflytande över själva utbildningen är en besynnerlig idé. Om barn hade en välinformerad förmåga att se de långsiktiga konsekvenserna av sin pedagogiska val, skulle de inte behöva någon grundskoleutbildning utan en plats på högskolan.

Liberalernas förslag är ett steg i rätt riktning. Men det räcker inte.

I skollagen står det även att "vårdnadshavare ... ska erbjudas möjlighet till inflytande över utbildningen." Den formuleringen borde rimligen också förändras om Liberalerna vill förhindra "föräldrar som vill lägga sig i", som partiets utbildningspolitiske talesperson Christer Nylander uttryckte saken på måndagen.

 

Svenska föräldrar har enorm makt över skolan. Det fria skolvalet ger dem möjlighet att ta sin Mats - och Mats skolpeng - ur skolan om de inte är nöjda.

Som om inte det räckte, instiftade Jan Björklund Skolinspektionen och gjorde det lättare för föräldrar att anmäla skolor.

Redan 2011 hade föräldrarna lärt sig att använda den möjligheten på bred front. Men Jan Björklund, då utbildningsminister, var ganska nöjd: "Om man går tillbaka ett antal årtionden så var föräldrarna helt utlämnade åt skolans beslut", sa han till Svenska Dagbladet. "I allt väsentligt är detta en positiv utveckling, att föräldrarna tar sig mer makt och inflytande i skolan."

Vad Liberalerna inte tycks ha förstått, eller brytt sig om, är att rättigheter som ter sig utmärkta på individnivå kan leda till stora problem på systemnivå.

 

Numera larmar lärare om hur de bombarderas av mejl, sms och telefonsamtal från krävande föräldrar; föräldrar som inte nödvändigtvis tänker anmäla något till Skolinspektionen, men som vet att man kan vinna mark genom att hota med att gör det. Eller så kan de hota med att ta sin skolpeng och gå. Vilket i sin tur leda till att en orolig skolledning börjar pressa läraren att foga sig.

Lärarnas lidande är mer än anekdoter. De senaste åren har Arbetsmiljöverket inspekterat 1 600 grund- och gymnasieskolor, skriver Skolvärlden i senaste numret. Och verket konstaterar att föräldrajakten på lärare har tilltagit. Det är en kanonad av klagomål och alla mammor och pappor vill ha återkoppling bums.

Inspektören Adam Jansson talar om uppkomsten av "ett delvis nytt riskområde" i arbetsmiljön.

 

En förändrad formulering i skollagen, även om den i sig är befogad, lär inte råda bot på problemet med lärares vanmakt och elevers och föräldrars framflyttade positioner.

Liberalernas utspel framstår lite som en ny variant av Jan Björklunds höftskott om kepsförbud och mobilförvar.

Om Jan Björklund & Co gör analysen att makt måste flyttas från familjer till lärare och skola, borde man ta sig an det fria skolvalet och Skolinspektionen ur det perspektivet.

Ta ett helhetsgrepp.

 

Läs också:

Respekt för bildning är viktigare än kepslag

Ta mamma och pappa ur skolan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag