I stället för att kvalitetssäkra den högre utbildningen verkar regeringen för att standarden ska sänkas ytterligare. Foto: / OKÄND
I stället för att kvalitetssäkra den högre utbildningen verkar regeringen för att standarden ska sänkas ytterligare.  Foto: / OKÄND
Ann-Charlotte Marteus

Jämlikhet enligt S: Alla får en usel utbildning

Publicerad

Måste svenska lärare verkligen kunna läsa och skriva? Nej, för bövelen, det vore ju rena elitismen.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I juli levererade Gustav Fridolins utbildningsdepartement en slafsig promemoria kallad "Brett deltagande i högskoleutbildning". Syftet är att sänka kvaliteten på universitet och högskolor så att alla som har låtsasklarat Pisaskolan även kan låtsasklara en högre utbildning.

Självklart uttrycker sig inte departementet så. Men man fastslår att en breddad rekrytering till högskolan är mycket viktig - fast det räcker inte. Lärosätena måste se till att de studenter som påbörjar en utbildning också fullföljer den.

Visserligen finns det en brasklapp: de som har svårt att klara studierna ska få stöd. Men i promemorians skissartade konsekvensanalys hävdar departementet att nyordningen inte kommer att medföra någon ökad arbetsbelastning för lärarna. Den ska heller inte behöva kosta något. 

Akademiker på löpande band

Det får varken kosta ansträngning eller pengar, alltså - men studenterna ska fullfölja sin utbildning. Hur kan man tolka detta annat än att regeringen säger: "Se bara till att godkänna på löpande band!" 

Tünde Puskás, universitetslektor i Linköping, är en av dem som fasar inför regeringens nya anti-kvalitetskrav. Och hon påminner om att kvaliteten på den högre utbildningen redan har sjunkit. 

På lärarutbildningen har en av fem studenter redan nu "uppenbara svårigheter med grundläggande läs- och skrivfärdigheter", skriver Puskás på DN Debatt. Hon understryker att det inte är en fråga om utländsk bakgrund. Det är Pisaskolan som visar sina färger. 

Numera är det svårt att veta om studenter har fel på en tentafråga eller om de faktiskt kan svaret men är oförmögna att uttrycka sig på ett förståeligt sätt. 

Undermåliga arbeten godkänns, erkänner hon. Om man som lärare har returnerat en usel text tre gånger till en student, och texten till slut är "någorlunda läslig", ger man godkänt, enligt Puskás..

Regeringen tullar på kvaliteten

Stefan Löfven, utbildningsminister Gustav Fridolin och Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, känner förstås till att standarden vid lärosätena har sjunkit. I det prekära läget är de beredda att tulla ytterligare på kvaliteten. 

Det är bortom ofattbart.  

Men varför gör de på detta viset? Socialdemokraterna har aldrig haft respekt för akademisk excellens. Däremot gillar de jämlikhet. Och ingenting är väl jämlikare än att alla svenska studenter - oavsett förkunskaper, fallenhet eller egen ansträngning - får en akademisk titel? 

 

I själva verket undergrävs jämlikheten något katastrofalt av ett uselt utbildningssystem. De resursstarka klarar sig ju alltid. Exempelvis kommer de dugligaste lärarna att hamna i socioekonomiskt starka skolor. Löfvens låtsaslärare, som knappt kan läsa eller skriva, hamnar i svaga områden. Vilket innebär till att skolan kommer att misslyckas med sitt klasskompenserande uppdrag i ännu högre grad än i dag. 

I promemorians konsekvensavsnitt står det att förslaget inte kommer att leda till några "andra ekonomiska konsekvenser"; inga samhälleliga ekonomiska konsekvenser, alltså. 

Men om Sverige ska prångla ut låtsaslärare, låtsasingenjörer och låtsasläkare kommer landet att bli mycket fattigare - alldeles på riktigt. 

 

Läs också:

Gustav Fridolins tal till Sveriges föräldrar

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag