Ann-Charlotte Marteus

Integration à la Ebba: Fejkläs en god bok

Ebba Busch Thor hade haft en mer lyckad kväll i Aktuell om hon hade uttalat namnen Lagerlöf, Strindberg och Östergren.

Ebba Busch Thors olidliga lätthet avslöjades med kirurgisk precision i onsdagens Aktuellt. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Kristdemokraternas partiledare intervjuades om sin politik och fick tre kortfrågor: Vem har skrivit Gösta Berlings saga? Vem har skrivit Giftas? Vem har skrivit Gentlemen? Hon kunde inte svara på en enda. 

Hon var inte ens i närheten. 

Om nyhetsankaret hade påstått att Gösta Berlings saga var författad av Gunde Svan, skulle Ebba Busch Thor förmodligen ha skrattat generat och sagt "Ja, så klart!" 

Ja, ja, ja, hon är ung och har väl gått i den lutande skolan i Pisa. Men det är ingen ursäkt. 

Det fanns ju ett specifikt skäl till att KD-ledaren fick dessa frågor: Kristdemokraterna vill införa en litteraturkanon i skolan, en utvald hög med böcker som alla elever ska läsa. 

Förslaget - som flera partier har jonglerat med genom åren - lanserades 2013 av KD-ledaren Göran Hägglund. 

Hägglund var oroad över svenska skolbarns försämrade läsförståelse. Och så efterlyste han "gemensamma kulturpunkter" och ett "sammanhållande kitt" i det alltmer pluralistiska Sverige. Den debattartikel han skrev i ämnet var nyanserad och eftertänksam. Det kan ha sin förklaring: Hägglund har vid flera tillfällen avslöjats med att läsa i bok. 

Värderingskris i Almedalen

Tre år senare petades förslaget in i en tydligare integrationskontext. Nu var det 2016 och Ebba Busch Thors Almedalstal handlade om svenska värderingar och deras vacklande hälsa. Sverige befann sig "mitt i en värderingskris", meddelade EBT.

Lite deppigt läge, särskilt med tanke på att KD hade suttit vid makten i åtta år och inte gjort annat än att pladdra om värdegrund och försökt få hederligt folk att sitta på sina arbetsplatser och plita på snömosiga värdegrundsdokument i stället för att sköta sina jobb. 

KD lyckades med det snömosigaste av allt: att göra värdegrund till ett lika viktigt mål som kunskap i den nya skollagen.

Hursomhelst, i Almedalen hävdade Busch Thor att Sverige behövde en "värderingsrevansch" och på en presskonferens förklarade hon att en litteraturkanon vore bra för integrationen, ty "en klassikerlista kan på olika sätt förmedla värdegrunder." 

Förmedla värdegrunder?! Men för i... Litteratur är inte moralisk penicillin och ska sannerligen inte användas som om den var det. Och värdegrund i plural, vad betyder det ens? "Om du inte gillar min värdegrund så har jag andra"?

Integrationsminister Ebba Busch Thor?

Ebba Busch Thor bottnar inte i vad hon säger - det illustrerades på ett förtjänstfullt sätt av de tre litteraturfrågorna. Hon kan uppenbarligen framföra politiska förslag med stort självförtroende, och påstå att de kommer att få en viss effekt, utan att ha den blekaste aning om huruvida det stämmer. 

Inte konstigt att KD:s politik är som en partypåse med klatschiga, slumpvis hopskramlade skämtartiklar.

Om inte KD halkar ur riksdagen, och alliansen vinner valet, kan Ebba Busch Thor bli minister. Förhoppningsvis blir hon inte integrationsminister.

Men, förvisso, om invandrare ska integreras i Ebba Busch Thors värld borde det gå geschwint: bara att ge dem var sin kasse med klassiska svenska romaner och säga åt dem att stuva in den i garderoben. När kassen har fått ett stiligt lager med damm kan de betrakta sig som integrerade. Häpp, häpp.


Läs också:

Ebba Busch Thor vilse i värdegröten